Zobacz pełną wersję : Który kupić obiektyw do makrofotografii ?
Michał Michta
01-07-2010, 12:37
Dwa wspaniałe obiektywy są dostepne DX (matryca 15x24mm):
1-Tamron SP AF60mm F/2.0 Di II LD 1:1 Macro
2-AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR
Mam jedną z tańszych lustrzanek Nikona i nie zamierzam kupować pełnoklatkowej.
Czy lepiej wybrać markowego Nikkora z systemem antywstrząsowym czy niemarkwoego Tamrona ze światłem 2.0, który by mi zastapił jednocześnie standart 50 mm 1.4.
gadget_zary
01-07-2010, 12:52
Wiem że się czepiam ale nie mogłeś zadać tego pytania na forum nikona ?
Wiem że się czepiam ale nie mogłeś zadać tego pytania na forum nikona ?
Czepiłeś się wcześniej niż ja ;).
Twórcy wątku proponuję choć odrobinę ruszyć głową (nie piszę posługiwać się bo to dobitnie przekreśla umieszczenie tego wątku na tym forum) i zadać pytanie w dziale Nikon forum Canon Board ;).
Nie mam pojęcia, co jest na rynku dla Nikona, bo to trochę nie to forum, ale jeżeli planujesz fotografować żywe owady, to sugerowałbym dłuższą ogniskową, np. 100mm.
Michał Michta
01-07-2010, 13:01
Moim zdaniem Canon jest lepszy od Nikona. I tutaj ludzie beda bardziej obiektywni.
No a tak merytorycznie ... lepszy będzie Canon EF 100mm f/2.8L IS USM. Dołożysz to tego jakieś body Canona i będzie jak znalazł do macro.
Michał Michta
01-07-2010, 13:19
Widzę, że na żadnym forum nie da sie uzyskać zadnej odpowiedzi na żaden temat.
Jedyne co moge przeczytać to, fakt, że jestem głupi albo, żebym sobie poszukał na google.
Problem polega na tym, że jesteście wszyscy tak nieuczciwi, że na forum Nikona moge przeczytać, że najlepszy jest NIKON, na forum Canona, że najlepszy jest Canon tylko pytanie brzmi po co mi aparat do pełnej klatki skoro mam DX.
Na forum FUJI (i na innych forach jest tak samo) trzeba pisac tylko o tym, że najlepsze sa za to hybrydy marki FUJI. Jaksie napisze negatywnie o marce FUJI to konto jest kasowane.
Michał Michta
01-07-2010, 13:29
Dokładnie... mam tylko 1500 złotych i mogę kupić JEDEN obiektyw do aparatu. Niewiem , który i nikt mi szczerze i uczciwie nie doradzi. Nie stać Was na to. Jak wejdę na forum "Sigma.pl" to napiszą, że najlepszy obiektyw do Nikona to ... Sigma.
Ma ktoś tego Tamrona tutaj ?
Czy zadałeś sobie chociaż trud przeczytania tego, co już zostało napisane w tym wątku? Choćby moją skromną wypowiedć #4?
Wypadałoby jeszcze na klubkm.pl spytać :roll:
krzychoo
01-07-2010, 13:37
Jak wejdę na forum "Sigma.pl" to napiszą, że najlepszy obiektyw do Nikona to ... Sigma.
Do Canona Sigma też się idealnie nadaje. Bo nie od dziś wiadomo że macrówki sigmy (od 50 do 180mm) to świetne obiektywy. Sam używam dwóch z nich na równi z L-kami canona. Tobie polecam podobnie jak kolaj celować w te z dłuższą ogniskową.
tamrona 60 odradzam bo bardzo plastikowy i nie zabija ostrościa przynajmniej ten co mialem. ja mam sigme 180 i jest super ale to troche za drogi obiektyw jak na 1500 wiec proponuje tamrona 90 2.8 obiektyw dobrze wykonany, o bardzo dobrych wlasciwosciach optycznych i mozesz go dostac pod bagnet canona lub nikona jesli zostajesz przy nikonie. Mysle ze na kazdym z body bedzi sie dobrze sprawował. przy okazji dostaniesz niezly obiektyw do portretu.
gadget_zary
02-07-2010, 12:37
Widzę, że na żadnym forum nie da sie uzyskać zadnej odpowiedzi na żaden temat.
Jedyne co moge przeczytać to, fakt, że jestem głupi albo, żebym sobie poszukał na google.
Problem polega na tym, że jesteście wszyscy tak nieuczciwi, że na forum Nikona moge przeczytać, że najlepszy jest NIKON, na forum Canona, że najlepszy jest Canon tylko pytanie brzmi po co mi aparat do pełnej klatki skoro mam DX.
Na forum FUJI (i na innych forach jest tak samo) trzeba pisac tylko o tym, że najlepsze sa za to hybrydy marki FUJI. Jaksie napisze negatywnie o marce FUJI to konto jest kasowane.
Widać żeś nie przeczytał nic (bo o zrozumieniu mowy nie ma), z tego co wszyscy napisali wyżej. Dostałeś radę powiedzmy uniwersalną, żeby celować w dłuższe ogniskowe a co do szkła to skąd my mamy wiedzieć co wypada lepiej w systemie Nikona skoro tu jest forum innego systemu ?
michael_key
02-07-2010, 12:53
Odpowiednie pytanie o szkiełko na odpowiednim forum... Bomba.
Mam jedną z tańszych lustrzanek Nikona i nie zamierzam kupować pełnoklatkowej.
Kolega pójdzie na forum Nikona i tam pyta o obiektywy. Jeśli tam nie uzyska(ł) satysfakcjonującej odpowiedzi to trollowanie na forach innych systemów nie jest mile widziane...