Zobacz pełną wersję : Kit 18-55 i luzy...??
Sorki za głupie pytanie ale od niedawna mam 350D z kitem.
Interesuje mnie czy w tym kitowym obiektywie normalne jest że występuje minimalny luz na pierścieniu ostrości (lewo/prawo u mnie jest tak jakby mały luz na zebatkach jakiś 1mm)......
CZy to jest normalnei ma jakiś wpływ na zdjęcia??
Tomasz Golinski
07-11-2005, 15:09
Mój na pierścieniu ostrosci nie ma, ale mordka się macha.
Wpływ na zdjęcia pewnie jest. Ale jeśli ostrość została ustawiona i od tego czasu nie ruszamy pierścieniem, to powinno być ok.
Mój też radośnie macha mordką na wszystkie strony. Chyba wszystkie tak mają :mrgreen:
A z trochę innej beczki - czy wie ktoś z Was czy krecenie pierścieniem ostrości będąc w trybie AF może coś zaszkodzić obiektywowi? Bo czasem chciałoby się nieco doostrzyć nie przechodząc na MF ale póki co trochę się obawiam czy to nie zaszkodzi obiektywowi?
@Grzdyll
w trybie AF to raczej niepokręcisz bo sie nie da...
U ciebie jest luz na pierścieniu ostrości w lewo/prawo??...
@Grzdyll
w trybie AF to raczej niepokręcisz bo sie nie da...
U ciebie jest luz na pierścieniu ostrości w lewo/prawo??...
No jasne że się da, tylko występuje większy opór niż w trybie MF. No i właśnie się obawiam czy pokonywanie tego oporu może coś zaszkodzić... Ma ktoś w tym względzie jakieś doświadczenia/sesnsowne sugestie?
Edit: Aha, luz lewo-prawo też jest taki około 1,5mm zanim wspomniany opór się napotka ale ostrzy ostatecznie i tak całkiem dobrze :)
Tomasz Golinski
07-11-2005, 15:48
Pewnie szkodzi. Inaczej nie robiono by obiektywów FTM.
No jasne że się da, tylko występuje większy opór niż w trybie MF. No i właśnie się obawiam czy pokonywanie tego oporu może coś zaszkodzić... Ma ktoś w tym względzie jakieś doświadczenia/sesnsowne sugestie?
Edit: Aha, luz lewo-prawo też jest taki około 1,5mm zanim wspomniany opór się napotka ale ostrzy ostatecznie i tak całkiem dobrze :)
Możesz uszkodzić w ten sposób obiektyw. Mój znajomy sobie tak pokręcił moim obiektywem i teraz mam luz na pieścieniu. Na szczęście AF wciąż działa.
@apatur
duży masz ten luz??
Vant bez paniki dobrze jest kazdy tak ma, usiadz wez 3 wdechy swiezego powietrza i jets dobrze
ok ok.....1 2 3.......;)
thx
@apatur
duży masz ten luz??
Około 4mm. Dodam że chodzi o obiektyw 50 1.8. Po zakupie praktycznie żadnych luzów nie zauważyłem. Po eksperymencie mojego znajomego musiałem przełączyć na MF i kilka razy pokręcić dopiero wtedy zaskoczył i ostrzył w AF.
Vant najprostsza metoda focic focic focic, jak ma odpasc to i tak odpadnie :) rowniez podpisuje sie do listy, moim te mozna majtac we wszystkie wiatry :)
a przed zalozeniem polara zazyc jakis nerwosol, czy cos, bo czlowieka moze trafic :>
Nie ma to jak obrocic polarem i zgubic ostrosc, ustawic ostrosc i zgubic polaryzacje itd. ;)
(wiem, wyolbrzymiam)
no speed555 chyba nie dba o to jak spolaryzowal szyby nadjezdzajacego auta, rzaczej chyba funkcja filtra szarego sie klania, ale fakt przy spokojnym foceniu brak IF moze denerwowac, tez znam az za dobrze ten bol Birez :)
Nienie, ja nie pije do speed555 tylko do siebie samego :)
No ale wiesz jak jest - zlej baletnicy... (przy 17-40 L tez bym na cos narzekal ;) )
hehe no jasne i mialbys na co :) oslona przeciwsloneczna przeszkadzalaby Ci krecic polarkiem :mrgreen: a ja sie smialem z dziurawych oslonek pentaxa...
hehe no jasne i mialbys na co :) oslona przeciwsloneczna przeszkadzalaby Ci krecic polarkiem :mrgreen: a ja sie smialem z dziurawych oslonek pentaxa...
Spoko, mam dlugiego palucha... srodkowego :mrgreen:
(przy 17-40 L tez bym na cos narzekal ;) )
Na cene porzadnego polara do tego szkla, bo tu juz co najmniej Hoya SHMC sie klania choc preferowany B+W MRC / Heliopan a i najlepiej slim bo a nuz widelec uzyjesz tego szkla na fullframe kiedys... skonfrontuj to ze srednica 77mm i juz masz cene (www.foto-raj.pl , www.sklepfotograficzny.pl ).