Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : bracketing czy

aztek
29-06-2010, 10:17
Mając do dyspozycji tylko 4GB , na zdjęcia ceremoni ... lepiej będzie wszystko robić w raw w przedziale -0.7 ev do +0.7 ev czy zrobić 3 jpg w bracketingu .Która opcja będzie lepszym rozwiązaniem 5 raw VS 3 jpg :confused:

zaitsev
29-06-2010, 11:22
Jak sobie wyobrażasz bracketing w reportażu? :roll:
Po co 5 RAWów? Starczy jeden odpowiednio naświetlony i w obróbce można wszystko wyciągnąć, bez bawienia się w HDRy...

dreamstorm
29-06-2010, 13:55
Dokładnie tak, a jeśli masz puchę, z której niewiele można wycisnąć, to ewentualnie 2 RAWy, prawie identyczne i potem zabawa w PS, ale tak można zrobić kilka zdjęć, a nie wszystkie, bo się potem człowiek zajedzie.

aztek
29-06-2010, 19:29
Jak sobie wyobrażasz bracketing w reportażu?

reportaż z ceremoni ślubu , a bracketing podczas kazania :oops:

Po co 5 RAWów? zazwyczaj tyle robię do hdr

prawie identyczne i potem zabawa w PS, ale tak można zrobić kilka zdjęć, a nie wszystkie, bo się potem człowiek zajedzie.

Zabawa w PS z jednym raw wyjdzie podobnie jak zabawa z HDR

endrju
30-06-2010, 07:14
Przy tylko 4GB karty? :|
Jak dla mnie masakra. :)

aztek
30-06-2010, 09:05
Przy tylko 4GB karty?
Jak dla mnie masakra

dlaczego masakra :sad: ,robiąc dla jednej sceny 3 x RAW będę miał 40-50 ujęć , czy to aż tak dużo :?:

to ewentualnie 2 RAWy, prawie identyczne i potem zabawa w PS

boję się o duży szum w ciemnych partiach obrazu , a z czasem pewnie zejdę na 1/8 , będę miał ok 2 tyg na oddanie materiału .

fyrste
30-06-2010, 09:14
reportaż z ceremoni ślubu , a bracketing podczas kazania :oops:

podczas kazania nie można robić zdjęć... coś mi się wydaje, że ten temat Cię jednak przerasta... albo się trochę podszkol w teorii co może a czego nie i dokup karty albo zrezygnuj z tego zlecenia...

molsar
30-06-2010, 09:42
boję się o duży szum w ciemnych partiach obrazu , a z czasem pewnie zejdę na 1/8 , będę miał ok 2 tyg na oddanie materiału .

wow to masz reke jak zawodowy snajper...
gratuluje podejscia do klienta :]
czyli bedziesz stosowal taki schemat ;)
"rodzice - 20 ujec, tesciowi - 21 ujec, wujkowie - 10, dzieci - 5szt., itp. itd..."
- to wlasnie jest masakra...
kup 16GB i miej spokoj

HooMaR
30-06-2010, 09:59
Nie stać Cię na pojemniejszą kartę? Napisz chociaż że masz drugie zapasowe body i nie robisz tego zlecenia za kasę?

michallubon
30-06-2010, 10:07
Ten temat mnie przerasta :mrgreen:

Jeśli możesz to rzeczywiście kup jakąkolwiek kartę, a jak nie to chociaż pożycz od znajomych ale bracketing na ceremonii... niezwykle ciekawy pomysł...

aztek
30-06-2010, 10:23
lepszy efekt uzyskam 3 x raw VS 3x jpg bracketing :?:

podczas kazania nie można robić zdjęć

wow to masz reke jak zawodowy snajper...

podczas kazania na statywie wszystkie ujęcia na szerokim :oops:

gratuluje podejscia do klienta :] klient przyniósł mi hdr kościołów i chce takie z ceremoni dlatego experyment zrobię na osobnej karcie 4gb .

czy to żle zapytać na forum , jest duża szansa że ktoś już tak robił i podpowie .

mateuszkaratysz
30-06-2010, 10:50
A może po prostu zainwestuj w lampę błyskową.
Dobra znajomość obsługi lampy spowoduje, że wystarczy Ci jeden jpg.

Zresztą co to za podejście - robić rawy żeby potem siedzieć i wyciągać low key na normalne zdjęcie - partactwo.

Albo się umie robić zdjęcia albo się tak długo uczy żeby robić zdjęcia z poprawną ekspozycją za pierwszym razem - dla nadgorliwca wystarczy 15 minut przed ceremonią żeby opanować światło kościoła - onanista wpadnie 5 po 12 i obcyka światło w trakcie ceremonii.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak klient ma parcie na HDR to można w gratisie dorzucić architekturę kościoła zrobioną w tej technice w jakiś spokojny dzień...nie można pozwolić sobie wejść na głowę...portret w HDR to padaka, która później będzie Ciebie reklamowała - na + ?

fyrste
30-06-2010, 11:05
nie można pozwolić sobie wejść na głowę...portret w HDR to padaka, która później będzie Ciebie reklamowała - na + ?

no właśnie! nie dajmy się zwariować... sama architektura wygląda dobrze ale z ludźmi nie jest już tak fajnie... czasami lepiej zrezygnować ze zlecenia lub włożyć dużo wysiłku w przekonanie klienta do swoich racji niż potem odstawiać jakieś szopki... Jeśli ksiądz będzie fajny to może nie będziesz miał problemów ze statywem i ciągłym kłapaniem lustra... jeśli nie to może być niewesoło...

dziobolek
30-06-2010, 11:05
lepszy efekt uzyskam 3 x raw VS 3x jpg bracketing :?:

Sprawdzałeś może nową funkcję PS5 - Mapowanie Tonów (http://www.dfv.pl/warsztaty-photoshop-2.html?id=1148) - pod tym kątem???
Bardzo fajnie się sprawuje w architekturze i pejzażach, nie wiem jak z ludźmi - nie próbowałem.
Może i Tobie jeden RAW wystarczy???

Pozdrówka!

aztek
30-06-2010, 14:14
Jak klient ma parcie na HDR to można w gratisie dorzucić architekturę kościoła zrobioną w tej technice w jakiś spokojny dzień
Zrobię (przed ceremonią lub podczas wręczania kopert) wnętrze tego kościoła tak jak radzisz dzięki wielkie :D

Albo się umie robić zdjęcia albo się tak długo uczy żeby robić zdjęcia z poprawną ekspozycją za pierwszym razem

tak tylko przy iso 1000 będzie to ok 1/125 , czyli iso 100 wymagało by ok 1/10 - 1/6 i tutaj statyw , możliwe były by jpg na zastanym świetle i przekonanie że nie warto było hdr robić :rolleyes:

Jeśli ksiądz będzie fajny to może nie będziesz miał problemów ze statywem i ciągłym kłapaniem lustra... jeśli nie to może być niewesoło... Statyw aż tak żle wpływa na kler :shock:

Sprawdzałeś może nową funkcję PS5 - Mapowanie Tonów - pod tym kątem???
niestety nie miałem okazji

arrow
30-06-2010, 14:27
jak będziesz tak wariował z aparatem szczególnie w momentach w których NIE WOLNO tego robic z pewnością ksiądz sie ucieszy :)

Pebal
30-06-2010, 16:32
Mając do dyspozycji tylko 4GB , na zdjęcia ceremoni ... lepiej będzie wszystko robić w raw w przedziale -0.7 ev do +0.7 ev czy zrobić 3 jpg w bracketingu .Która opcja będzie lepszym rozwiązaniem 5 raw VS 3 jpg :confused:
Jeżeli tylko masz niski poziom szumu, lepiej wykonywać pojedyncze zdjęcia i zapisywać je w RAW (można lekko prześwietlić). Wyciągniesz z cienia to co chcesz w dobrym oprogramowaniu.

allxages
30-06-2010, 17:47
Były dzieci neostrady...

...mamy dzieci canon-board :twisted:

micles
30-06-2010, 18:05
A ludzie odpisują na poważnie :D Ja bym tak nie mógł.

Przemek_PC
30-06-2010, 18:10
Pytanie zasadnicze, na kursie dla fotoreporterów w kurii byłeś? Coś czuję, że nie.

micles
30-06-2010, 18:11
"A to trzeba?" :D:P

aztek
30-06-2010, 20:04
panie Tomku dziękuje ... więc da się :razz:

Jeżeli tylko masz niski poziom szumu, lepiej wykonywać pojedyncze zdjęcia i zapisywać je w RAW (można lekko prześwietlić). Wyciągniesz z cienia to co chcesz w dobrym oprogramowaniu.
dziękuje

Pytanie zasadnicze, na kursie dla fotoreporterów w kurii byłeś? Coś czuję, że nie.

zdjęcia ze statywu w kościele nie stanowią dla mnie problemu , plebani i tak uważają że jeśli jestem w kościele to i tak d... do ołtarza .

Były dzieci neostrady...

...mamy dzieci canon-board

jestem dzieckiem canon board C 5D + 24-70 f2.8 + 17-40 F.4 + 200mm f2,8 + Canon Speedlite 430 EX , Canon Speedlite 580 EX II zastępcze body C 40d + t 17-50 f2.8 ... niestety nie wiem co ma sprzęt do zadawanego pytania i odpowiedzi na nie .Jeśli bym na starcie wypisał zawartość plecaka zmieniło by to treść waszych wypowiedzi :confused:

mateuszkaratysz
30-06-2010, 20:25
Nie trzeba wypisywać zawartości plecaka ponieważ to nic nie znaczy, poza tym, że Cie stać bądź, że masz bogatek wujka w USA.

To fotograf robi zdjęcie a nie drogi sprzęt - wcale nie trzeba mieć drogich aparatów żeby robić przyzwoite zdjęcia.

Wystarczy pomysł i umiejętności - dziwie się, że posiadając 530EX II i tak jasną szklarnie ustawiasz w body ISO na 1000.
To jest zupełnie nieuzasadnione - na takim zestawie można spokojnie robić zdjęcia na ISO 100 z czasami rzędu 1/100 i krócej aż do synchronizacji.
Czy nie posługujesz się w obiektach zamkniętych lampą, czy mam tylko takie wrażenie?

Przemek_PC
30-06-2010, 20:37
Tyle masz sprzętu i nie potrafisz ekspozycji ustawić??? I w ogóle jakieś dziwnie laickie pytania zadajesz, czyżby "fotograf z dotacji"? :)

aztek
30-06-2010, 20:40
tak tylko przy iso 1000 będzie to ok 1/125 , czyli iso 100 wymagało by ok 1/10 - 1/6 i tutaj statyw , możliwe były by jpg na zastanym świetle i przekonanie że nie warto było hdr robić

pisałem tutaj o świetle zastanym , na 17-40 przeważnie iso 800 i f4 , jeśli kościół drewniany to 1000 1/80 - 40

Czy nie posługujesz się w obiektach zamkniętych lampą, czy mam tylko takie wrażenie?
raczej unikam ale w drewnianych to mus bez lampy nie da rady :-( w murowanych przy deszczowej pogodzie też bez lampy nie obleci ;)

młody pokazał hdr i że takie chce zapytałem na forum czy ktoś robił , a tutaj ataki na mnie :shock:

Przemek_PC
30-06-2010, 21:14
No to jak nie robiłeś do tej pory to się nie podejmuj, lepiej stracić klienta niż mieć niezadowolonego klienta. Albo rób po swojemu jak do tej pory a jak się młodemu nie podoba to niech szuka gdzie indziej.

mateuszkaratysz
01-07-2010, 17:47
aztek to Ci powiem, że jesteś mistrzem utrudniana sobie życia.

Ale prawdę mówiąc obstawiam, że nie wykorzystujesz lampy błyskowej ponieważ boisz się efektu "blachy" a przecież jest tyle fajnych możliwości wykorzystania błysku jako dopełnienia do światła zastanego a efekty takie same jak wyciąganie z Rawa przy świetle zastanym - problem iso1000 i długich czasów znika.
wystarczy że błyśniesz z mocą lampy błyskowej ustawionej w manualu na 1/8 lub 1/16 światło zastane zostanie nienaruszone a modele będą prawidłowo doświetleni = zero wyciągania niedoświetleń