Zobacz pełną wersję : Opłata za fotografowanie
W rejestrze klauzul niedozwolonych UOKIK znajduje się pod pozycją 1945 klauzula zabraniająca "fotografowania i filmowana eksponatów oraz sal ekspozycyjnych bez
uzyskania pozwolenia dyrektora Muzeum. Fotografowanie możliwe jest po uzyskaniu zgody i uiszczeniu opłaty" - jest to sprawa z marca 2010 roku, której rozstrzygnięcie nastąpiło 25 maja.
Chyba nie jest znane dyrekcjom placówek muzealnych bo np. będąc w Kopalni Soli w Wieliczce 1 czerwca 2010 zapłaciłem 10 zł za bilet dla fotografującego. Jak to wygląda gdzie indziej?
Chyba nie liczysz na to, że muzea nagle, z własnej woli zrezygnują z dodatkowego źródła dochodów. Właściciele albo tego nie śledzą, albo mają to gdzieś i celowo będą żerować na ludzkiej niewiedzy. Tak to już jest.
Parę linków znalezionych na innym forum:
http://decyzje.uokik.gov.pl/nd_wz_um.nsf/0/D49EFD9C1323E2AEC125772E00219872?OpenDocument
http://prawo.vagla.pl/node/9027
http://olgierd.bblog.pl/wpis,machniecie;skrzydel;motyla;a;zakaz;fotografow ania;w;muzeum,42230.html
http://histmag.org/?id=4140
Pewnie administracje muzeów same nie zrezygnują z tych dochodów od razu, jednak jeśli zwiedzający będą wiedzieć na co się powołać to z czasem pewnie jednak zrezygnują aby nie utrudniać sobie życia
Klauzula została dodana do rejestru dnia 25 maja br. i na nią należy sie powoływać w przypadku żądania opłaty.
Tu jest link,poz 1945:
http://www.uokik.gov.pl/rejestr_klauzul_niedozwolonych2.php
w sobote bede na zamku w Krasiczynie i zobaczymy...
tylko to jest w przypadku konkretnego regulaminu i w zasadzie czy stosuje się jako niedozwoloną w całości czyli to:
"Zabrania się fotografowania i filmowania eksponatów oraz sal ekspozycyjnych bez uzyskania pozwolenia dyrektora Muzeum. Fotografowanie możliwe jest po uzyskaniu zgody i uiszczeniu opłaty"
i czy niedozwolone jest tylko pobieranie opłaty czy zakaz fotografowania w ogóle?
Byłem ostatnio w muzeum Zamoyskich w Kozłówce i tam był zakaz fotografowania w ogóle..
w związku z tym czy czasem muzea nie będą cwańsze i nie wprowadzą do regulaminu punktów o brzmieniu:
"Zabrania się fotografowania i filmowania eksponatów oraz sal ekspozycyjnych bez uzyskania pozwolenia dyrektora Muzeum."
albo wręcz
"Zabrania się fotografowania i filmowania eksponatów oraz sal ekspozycyjnych. "
I ciekawe czy taka klauzula też by była niedozwolona..
I czy stosuje się tą klauzulę jako niedozwoloną np. do ogrodów zoologicznych itp.
Yoshitaka
30-06-2010, 14:21
w sobote bede na zamku w Krasiczynie i zobaczymy...
Nie sprawdzisz.
Nie pobierają opłat za fotografowanie :mrgreen:
Nie sprawdzisz.
Nie pobierają opłat za fotografowanie :mrgreen:
no to chyba jako nieliczni (pamietam swoje przejscia na zamku w pszczynie że mam za duży plecak ze sprzetem, i to po opłaceniu foto), ale super będą ze 2 piwa wiece na urlopie:-D
lachon69
30-06-2010, 18:35
Zakaz zakazuje wprowadzania podobnych klauzul i klauzul o podobnych skutkach w regulaminach muzeów - co w praktyce oznacza zakaz zakazywania fotografowania, z tymże uwaga - jest tu drobny wyjątek. Można zakazać fotografowania uzasadniając to złą podatnościa eksponatów na światło flesza, niemniej jednak zazwyczaj w takich przypadkach zakazuje się po prostu fotografowania z fleszem;)
dziobolek
02-07-2010, 20:34
Ciąg dalszy sprawy:
Opinia prawna w sprawie fotografowania w muzeach (http://www.optyczne.pl/3060-nowość-Opinia_prawna_w_sprawie_fotografowania_w_muzeach.h tml)
Pozdrówka!
ciekawi mnie.. co dalej? bylo swego czasu glosno o tym w tv i wszedzie.. ostatnio jakos cisza:
a planuje odwiedzić: http://kornik.pl/pl/Zamek_w_Korniku.html
i wciaz widze oplaty za foto:)
wiktor2323
16-06-2011, 16:31
Rok temu jak byłem na Ukrainie zwiedzając jakiś zamek też musiałem kupić bilet dla Fotografujących, ale nikt w obiekcie nie pytał czy takowy bilet posiadam itp ;)
ryszard_p
03-07-2011, 10:58
Dzisiaj przeczytane a dotyczy koncertu Prince w ramach festiwalu Open'er w Gdyni .
... "Menedżment wprowadził kategoryczny zakaz fotografowania.
Co za bzdury.
Zakaz fotografowania, nagrywania jest nielegalny i nie obowiązuje na terenie Unii Europejskiej.
Ich management może nawet wydać zakaz puszczania bąków, sikania i kupcania.
Idziesz na koncert i robisz zdjęcia dla siebie, znajomych,. bo to twoje prawo unijne.
Komu zakazali robienia zdjęć a miał aparat powinien wystąpić o odszkodowanie i zwrot opłaty za bilet."
Czy autor tekstu ma racje ?
manfred1
03-07-2011, 16:40
Zamek w Niedzicy tej w Małopolsce opłata za fotografowanie 200 zł. Mało tego Pani Młoda nie mogła zakupić biletu zwykłego i udać się na zwiedzanie w sukni ślubnej. Jako przebiegły cwaniaczek wymyśliłem sobie, że kupimy bilety i pozwiedzamy ;-)
jacek_73
03-07-2011, 16:47
Zamek w Niedzicy tej w Małopolsce opłata za fotografowanie 200 zł. Mało tego Pani Młoda nie mogła zakupić biletu zwykłego i udać się na zwiedzanie w sukni ślubnej. Jako przebiegły cwaniaczek wymyśliłem sobie, że kupimy bilety i pozwiedzamy ;-)
manfred - dodaj że opłata za plener ślubny, bo zwykli turyści płacą "troszkę" mniej.
Dzisiaj przeczytane a dotyczy koncertu Prince w ramach festiwalu Open'er w Gdyni .
... "Menedżment wprowadził kategoryczny zakaz fotografowania.
Co za bzdury.
Zakaz fotografowania, nagrywania jest nielegalny i nie obowiązuje na terenie Unii Europejskiej.
Ich management może nawet wydać zakaz puszczania bąków, sikania i kupcania.
Idziesz na koncert i robisz zdjęcia dla siebie, znajomych,. bo to twoje prawo unijne.
Komu zakazali robienia zdjęć a miał aparat powinien wystąpić o odszkodowanie i zwrot opłaty za bilet."
Czy autor tekstu ma racje ?
Nie ma racji.
W minioną niedzielę zwiedzałem pałac w Łańcucie całkowity zakaz fotografowania, wcześniej przed wpisem przez UOKiK wspomnianej klauzuli można było fotografować za opłatą (tak poinformowała mnie strażniczka), więc nie chodzi w tym przypadku o żadną ochronę dóbr muzealnych czy obrazów jak tłumaczy dyrektor tego muzeum (oświadczenie można znaleźć w sieci) a tylko o kase. Wawel zniósł zakaz fotografowania w 2010 roku byłem w październiku robiłem swobodnie we wnętrzach zdjęcia, obecnie zakaz jest przywrócony - więc mimo wprowadzenia klauzuli nie idzie ku lepszemu, ale raczej ku gorszemu.
akurat na wprowadzenie całkowitego zakazu fotografowania paragrafu nie ma :(,
ale swoją drogą na Wawelu domyślam się czemu go wprowadzili, jakiś czas temu czytałem w lokalnej prasie bardzo ciekawy artykuł na temat zachowania się turystów w ostanim czasie w zwiazku z robieniem zdjęć i niestey sami sobie turyści są winni, podobno były niezłe cyrki, dosłownie, łażenie po miejscach niedozowlonych, dotykanie eksponatów itd. no i rozważano wprodzenie zakazu by to ukrócić no i jest
a tak BTW zastanawia mnie od dłuższgeo czasu kwestia opłaty za foto w Kopalni Soli w Wieliczce, ciągle jest opłata, tyle że nie jest to do końca muzemu... a Spółka Akcyjna itd...
W Kopalni Soli w Wieliczce faktycznie opłaty są, za to jest taki młyn, tylu ludzi a przewodnicy tak bezkonfliktowi, że bez problemu wszedłem ze statywem i nie było problemu z robieniem zdjęć ze statywu, wystarczyło iść na końcu grupy. Płci się za robieniem zdjęć na zamu w Książu, ale to jest prywatna własność, więc jest to dla mnie zrozumiałe. Dziś rozmawiałem z rzecznikiem Wawelu, podobno cofneli zgodę ze wzglęu na permanentne naruszanie zakazu robienia zdjęć z lampą - co można zrozumieć chodźby w zakresie tych sal, gdzie są prezentowane arrasy. Natomiast muzeum w Łańcucie wprowadzają delikatnie mówiąc niemiłą atmosferę przy zwiedzaniu łącznie z wzywaniem policji - przynajmniej w tą niedziele tak to wyglądało. Na pewno tego nie robią ze względu na ochrnę np. prezentowanych obrazów, bo z tego co mówiła Pani przewodnik prezentują reprodukcje. Ponadto bez względu na wszystko UOKiK wpisał jako klauzule niedozwoloną wprowadzanie zakazu robienia zdjęć, więc czy się to muzeum podoba czy nie winny się dostosować.