PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Canon 430EX II do aparatu Canon EOS 50e

Dilbertos
28-06-2010, 11:00
Witam serdecznie
Zastanawiam się nad zakupem lampy błyskowej Canon 430EX II do aparatu Canon EOS 50e. Czy dana lampa jest kompatybilna w/w aparatem i czy w ogóle opłaca się kupować tę lampę do tego aparatu.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Amator

fleder
28-06-2010, 21:05
Lampa sama w sobie działać będzie, jednak wskazania co do ekspozycji będą błędne. Przynajmniej tak jest u mnie. Chodzi o to, że gdy lampa jest w trybie E-TTL, czy w manualnym, aparatowi wydaje się obojętne czy robi zdjęcie z lampą czy bez. Dla przykładu, z wyłączoną lampą i aparatem w trybie Av wskazuje ekspozycję na 1/6s i z włączoną lampą tyle samo, mimo, że wiadomo że będzie mocno przepalone. To samo mam gdy aparat jest w Tv czy M. Wszystkie styki czyste, lampa działa poprawnie w 1d i 40d.
Jeśli zdejmuję 430exII i załączam wbudowanego flesza - wszystko działa jak trzeba, w każdym trybie aparatu uwzględniany jest błysk lampy co owocuje zmianą czasu w Av itp...
Dlaczego tak jest? Nie mam pojęcia, ale w instrukcji wyszukałem w specyfikacjach wiersz mówiący:
"Tryby ustalania ekspozycji:
.
.
...
7. Automatyka błysku: automatyka E-TTL dla lampy Speedlite 380EX,
oraz,
programowa automatyka błysku A-TTL i TTL dla dedykowanych lamp Speedlite."
Widocznie 430exII jest nieco 'za nowa' dla tego korpusu i współpraca po prostu im nie idzie. A może się mylę i ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia z taką parą? Również zależałoby mi na efektywnym rozwiązaniu problemu.

Patryk_mirek
28-06-2010, 23:24
fleder,a naciśnij "gwiazdkę" na aparacie? :>
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dobra, wróć. u mnie gwiazdka nie błyska lampą jak w cyfrowej 50'tce.
Ja jakoś nie mam problemów ze współpracą z lampą z e-ttl2 (580EX) ładnie mierzy, ładnie błyska...

Endriu86
30-06-2010, 13:26
Dilbertos, ta lampa spokojnie będzie współpracować :]

@ Fleder-> ale czytałeś, że TV, AV naświetlają "na zastane" a błysk jest tylko dopełniający? Tako rzecze instrukcja...

PZDR

fleder
30-06-2010, 20:42
@ Fleder-> ale czytałeś, że TV, AV naświetlają "na zastane" a błysk jest tylko dopełniający? Tako rzecze instrukcja...
PZDR

Jako, że rzadko zagłębiam się w instrukcje, przyznam, że tego nie zauważyłem. W poprzednim poście pisałem o instrukcji - szybko zajrzałem do specyfikacji na końcu, powinienem dokładniej poszperać. Zaraz zresztą zerknę bo dobre wieści nam tu niesiesz Andrzeju :)
Pozdrawiam!

darekw1967
02-07-2010, 12:45
Lampa sama w sobie działać będzie, jednak wskazania co do ekspozycji będą błędne. Przynajmniej tak jest u mnie. Chodzi o to, że gdy lampa jest w trybie E-TTL, czy w manualnym, aparatowi wydaje się obojętne czy robi zdjęcie z lampą czy bez. Dla przykładu, z wyłączoną lampą i aparatem w trybie Av wskazuje ekspozycję na 1/6s i z włączoną lampą tyle samo, mimo, że wiadomo że będzie mocno przepalone. To samo mam gdy aparat jest w Tv czy M. Wszystkie styki czyste, lampa działa poprawnie w 1d i 40d.
Jeśli zdejmuję 430exII i załączam wbudowanego flesza - wszystko działa jak trzeba, w każdym trybie aparatu uwzględniany jest błysk lampy co owocuje zmianą czasu w Av itp...
Dlaczego tak jest? Nie mam pojęcia, ale w instrukcji wyszukałem w specyfikacjach wiersz mówiący:
"Tryby ustalania ekspozycji:
.
.
...
7. Automatyka błysku: automatyka E-TTL dla lampy Speedlite 380EX,
oraz,
programowa automatyka błysku A-TTL i TTL dla dedykowanych lamp Speedlite."
Widocznie 430exII jest nieco 'za nowa' dla tego korpusu i współpraca po prostu im nie idzie. A może się mylę i ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia z taką parą? Również zależałoby mi na efektywnym rozwiązaniu problemu.

Witam !

Mam te lampe i jak podlacze do 5D Mk2 to tez dla trybu AV
w pomieszczeniu wychodzi mi czas 1/8 s i lampa doblyska sobie.

W trybie TV pokazuje mi dla czasu 1/100s a na wskazniku przyslona f4 mi mruga.

Jak w trybie manual ustawie czas na 1/200s i przyslona od f4 - do f22
to mi wszystko ladnie doswietla.

Mozna powiedziec, ze w tych 3 sytuacjach naswietla prawidlowo ale
w trybie manual gdzie ustawiam czas i przyslone mam
najwieksze mozliwosci na manewrowanie i lampa doswietla
wzorowo.

Dziwi mnie, ze aparat nie zwieksza sobie ISO... utrzymujac
na stale ISO 400 ?

Pozdrawiam

MaciekH
02-07-2010, 16:52
BODY w każdym z trybów ma kolokwialnie mówiąc "gdzieś" czy lampa jest czy jej nie ma. Tryb Av i Tv zawsze mierzy tylko światło zastane i ustawia tak żeby było ok. Dlatego w Av przy wydłuża czas a na Tv sugeruje że F4 to za ciemno... Lampa wtedy tylko doświetli...

Do pracy z lampą generalnie najwygodniejsza jest (przynajmniej dla mnie) praca w manualu. Ustawiasz parametry wedle swojego "widzimisie" a lampa albo delikatanie doświetli albo walnie pełną mocą.

A co do ISO. Nie rozumiem, po co miałby zwiększać? 400 to i tak dużo... Canon z tego co kojarzę ma bardzo ułomne to Auto ISO...

darekw1967
03-07-2010, 18:18
BODY w każdym z trybów ma kolokwialnie mówiąc "gdzieś" czy lampa jest czy jej nie ma. Tryb Av i Tv zawsze mierzy tylko światło zastane i ustawia tak żeby było ok. Dlatego w Av przy wydłuża czas a na Tv sugeruje że F4 to za ciemno... Lampa wtedy tylko doświetli...

Do pracy z lampą generalnie najwygodniejsza jest (przynajmniej dla mnie) praca w manualu. Ustawiasz parametry wedle swojego "widzimisie" a lampa albo delikatanie doświetli albo walnie pełną mocą.

A co do ISO. Nie rozumiem, po co miałby zwiększać? 400 to i tak dużo... Canon z tego co kojarzę ma bardzo ułomne to Auto ISO...

Wtam !

Lampa blyskowa ma ograniczony zasieg i jak zwiekszamy
przyslone to ilosc wpadajacego swiatla do obiektywu
dramatycznie spada i wtedy przydaje sie zwiekszenie
ISO w aparacie.
Stad dziwie sie, ze automatyczne ISO w Canonie
z lampa nie dziala.

Pozdrwiam

MaciekH
03-07-2010, 18:30
A gdzie indziej działa? Nikon reaguje zmianą parametrów w tryb półautomatycznych po podłączeniu lampy?

Samo Auto ISO wiem, że ma lepiej rozwiązane, bo można je sobie spersonalizować...

fleder
03-07-2010, 20:21
Z tą zmianą ISO to chyba nie za bardzo skoro to analog, bo przecież czułości filmu nam to nie 'przestawi' prawda? :)

MaciekH
03-07-2010, 21:11
Odnosiłem się do postu nr 8 w którym mowa o 5D2...