Zobacz pełną wersję : Jaki filtr szary zapewni dobrą jakość i nie zabije kontrastu?
Wiem, wątków o podobnym tytule jest na różnych forach sporo, ale tam pytanie zwykle dotyczy tego, jak działa taki filtr, co to znaczy ND4 itp.
Ja natomiast mam dość konkretne pytanie - jakiego szaraka kupić, żeby kontrast i kolory nie były dużo gorsze od gołego obiektywu. Mam filtr do Cokina (taki za 30zł z allegro) i to jest katastrofa - fotografując pod słońce kontrast leci na łeb, na szyję, do tego stopnia, że w cieniach, zamiast normalnych kolorów i przejść tonalnych mam jednorodną papkę. O ogólnym zafarbie nawet nie wspominam...
Filtra mam zamiar używać do strobowania (jeśli to ma jakieś znaczenie). Zależy mi raczej na ND8.
Czy np. taki Marumi (LINK (http://allegro.pl/item1094144310_filtr_marumi_77mm_nd8_dhg_slim_neut ralnie_szary.html)) będzie ok? Więcej raczej nie zamierzam wydawać, może jednak da się znaleźć cś tańszego i dobrego?
Nikt nic nie wie?
Ostatnio na Strobist (TU (http://strobist.blogspot.com/2010/06/using-nd-filters-to-kill-depth-of-field.html)) był cały artykuł o filtrach szarych do błyskania. David napisał, że filtr ND8 za 50$ nie jest cudem natury i naprawdę zadowolony jest dopiero z Sigh-Ray za kilka stów. W komentarzach kilka osób pisało o Faderze, jako o zamienniku Sigh-Ray.
Tylko, że dla mnie Fader jest kompletnie poza zasięgiem. Tzn. mógłbym sobie na niego pozwolić, ale zwyczajnie nie zamierzam wydawać prawie 500zł na filtr.
Macie doświadczenia z tym Marumi z linku? A może warto wziąć High-Teca do Cokina?
dziobolek
02-07-2010, 10:06
Jeśli kupiłeś oryginał Cokin za 30PLN to okazyjnie.
Ceny oryginałów zaczynają się od ok. 60PLN.
Jeśli to filtr typu Cokin (jak często się czyta w opisach aukcji)
to nie narzekaj na jakość ;)
Słyszę różne narzekania na zamienniki, ostatnio nawet ktoś krytykował
High-Teca szare połówki, że się "wyciera" powłoka w pokrowiec.
Ja inwestuję w oryginały, i jak narazie zero problemów i uwag do jakości.
Pozdrówka!
petrus33
30-10-2010, 12:36
Za 30zł nie masz szans kupienia dobrej jakości.
Ja używam filtrów takich firm jak Hoya, B+W czy Light Craft Workshop. Jestem zachwycony filtrem ND500 tej ostatniej firmy. Kosztuje on prawie 300zł, ale przynajmniej mam to co chciałem.
jak ND i ND grad to używam filtrów firmy Lee, jakość lepsza niż Cokin
nierealne
10-01-2011, 00:11
Mam pytanie co do systemu Cokin, bo nie miałem nigdy z nim styczności...
- ja to się ma do "rotujących" obietywów? Czy waz z uruchomieniem AF można się liczyć, że szybki powypadają na podłogę ;)
- czy cały ten zestaw nie winietuje Wam na szerokich kątach, np. 16mm + crop x1,6? Coś czuję, że może być problem z takim kątem...
sniper88
10-01-2011, 00:18
Nie ma powodu się bać, filtry w holderze leżą mocno i żadne obroty im nie zaszkodzą, napewno nie wypadną. Ale rotujące obiektywy+zestaw Cokin to dramat - tak niewygodne;)
Na 10mm na cropie potrzebny jest już szerokokątny holder (z jednym slotem), na 16mm nie powinno być problemu.
wiktor2323
10-01-2011, 00:20
Są różne rozmiary tych uchwytów, w tym do szerokokątnych obiektywów.
co do wypadania to nie wiem bo nigdy nie miałem styczności z tego typu filtrami.
nierealne
10-01-2011, 00:30
heh... dzięki, to już coś wiem więcej. Nie zdawałem sobie sprawy z istnienia szerokokątnych holderów...
W zasadzie 2 szkła z których w większości fotografuję, nie rotują - w zasadzie, bo Tokina w zakresie zoom od 16mm do max wychyla się o jakiś cm :/ co w przypadku filtrów połówkowych (a z ich powodu "natknąłem" się na system Cokin) rzeczywiście może doprowadzić mnie do pasji (!). Chyba nie kupię "w ciemno" na allegro. Spróbuję gdzieś obejrzeć najpierw i podpiąć. W sumie wygoda i łatwość fotografowania w plenerze jest dla mnie też ważna.
Potwierdzam. Nie ma szans na to, żeby filtr wypadł z holdera. Jest tak dopasowany, że siedzi mocno i stawia odpowiedni opór przy wsuwaniu i wysuwaniu. Nie masz się czego bać :-) Szarą połówkę polecam Hitecha. Mam i spisuje się bardzo dobrze.
Uchwyt Cokin ma w prowadnicach coś w rodzaju sprężynek trzymających płytki filtrów. Filtr sam z siebie nie ma prawa nawet się przesunąć.