PDA

Zobacz pełną wersję : 580ex ii brak pomiaru swiatła w trybie polaut. i manualnym

lukas890
26-06-2010, 14:20
Witam
mam dziwny problem, ktory dopiero teraz zauwazylem. Lampa nie robi pomiaru swiatla w trybach polautomatycznych i manulu. W automatyce jest wszystko ok. Body 40D, 18-50 kit obiektyw. Opcje lampy zew. w aparacie zresetowane. Nic to nie dało. Jakieś porady ?

Krzychu
26-06-2010, 19:39
Witam
mam dziwny problem, ktory dopiero teraz zauwazylem. Lampa nie robi pomiaru swiatla w trybach polautomatycznych i manulu. W automatyce jest wszystko ok. Body 40D, 18-50 kit obiektyw. Opcje lampy zew. w aparacie zresetowane. Nic to nie dało. Jakieś porady ?

Chodzi Ci o to że aparat pokazuje czasy dla zastanego ? Przeczytaj instrukcję obsługi lampy.

lukas890
27-06-2010, 04:27
Aparat nie mierzy odleglosci lampy od obiektu fotografowanego tj. mocy blysky, na trybie auto ta funkcja dziala ( czerwony promien swiatla )

rOOmak
27-06-2010, 06:32
Czerwone światło jest do odstraszania komarów od modela.
Poważnie przeczytaj instrukcję:roll:

lukas890
27-06-2010, 10:58
Przeczytałem i nie znalazłem. Czy ktoś użyczy mi rady czy dalej mam się męczyć i głowić ? Może to banał, ale ja na niego nie wpadłem. Dodam, że w trybach C ta funkcja lampy błyskowej również działa bez zarzutu.

Przemek_PC
27-06-2010, 13:13
Czerwony promień światła to wspomaganie ukłądu AF w aparacie a nie pomiar odległości. Pomiar światła wykonywany jest przedbłyskiem tuż przed otwarciem migawki i przed właściwym błyskiem. Na prawdę nie ma nic o tym w instrukcji? To w takim razie skąd ja to wiem?

lukas890
27-06-2010, 13:47
Rozumiem. No to ktoś mnie wprowadził w błąd, a ja w to uwierzyłem. Tak słowa tyczące się samego pomiaru są zawarte, ale nic w instrukcji nie wyczytałem na temat tego czerwonego promienia, dlatego mnie to zastanowiło.

Czy mam rozumieć, że to wspomaganie układu AF nie występuje w w/w trybach ?

Vitez
27-06-2010, 17:16
A po co dwa identyczne wątki? Wcale to nie przyspiesza odpowiedzi a jest bardzo niemile widziane na forum :? .

Czy mam rozumieć, że to wspomaganie układu AF nie występuje w w/w trybach ?

Występuje ale działa tylko jak AF masz włączony na One Shot. Widać w niektórych trybach masz ustawione inaczej - przestaw na One Shot i będzie działać.

lukas890
27-06-2010, 18:51
Nie wiem dlaczego to forum jest tak skonstruowane, ale nie da się usunąć drugiego tematu. A są dlatego, że omyłkowo w pierwszej wersji w nie tym dziale zamieściłem temat.