Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak "oderwac" grip od 5d 2 ????

stormur
25-06-2010, 19:44
Witam.

Sprobowalem odkrecic gripa... 3/4 obrotu ok, potem grzechot i kolko jest luzne.... grip odstaje na ok 1 mm, jest niestabilne polaczenie z aparatem.

Oba na gwarancji... pytanie,czy uwzglednia, czy stwierdza,ze za mocno odkrecalem ? Ani to moj 1y canon, ani 1e odkrecanie gripa ...

Jakies rady ? Z gory dzieki !

xpressive
25-06-2010, 20:14
Korci mnie by zadać pytanie - jak można za mocno odkręcać ? :)

stormur
25-06-2010, 20:22
teoretycznie : nie mozna.

Praktycznie : jesli jest np wada materialowa : mozna... zaden problem. A jak mozna zerwac stalowy gwint kluczem dynamometrycznym z limitem ustawionym dla danej sruby /nakretki ? nie mozna- a dzieje sie ...

dziobolek
25-06-2010, 20:49
Witam.

Sprobowalem odkrecic gripa... 3/4 obrotu ok, potem grzechot i kolko jest luzne.... grip odstaje na ok 1 mm, jest niestabilne polaczenie z aparatem.

Oba na gwarancji... pytanie,czy uwzglednia, czy stwierdza,ze za mocno odkrecalem ? Ani to moj 1y canon, ani 1e odkrecanie gripa ...

Jakies rady ? Z gory dzieki !

Chyba gdzieś już tutaj czytałem o takim przypadku,
i zdaje się że serwis uwzględnił. Ale pewności nie mam.
Przeszukaj forum...

Pozdrówka!

Pedro44
25-06-2010, 21:05
Myślę, że bez rozłożenia gripa się nie obędzie.
Musiała być jakaś wada materiałowa.
Wydaje mi się, że można za mocno dokręcać, a odkręcać to raczej nie.
Winę ma grip - czyli jego trzeba by było reklamować, ale wysyłać z aparatem... trochę strach.

Czy śruba od gripa jest już trochę luźna, czy nie udało się jej w ogóle ruszyć?

madc0w
25-06-2010, 21:25
był taki filmik jak to zrobić :D tam było przewiercanie kółka wyciąganie go w częściach itp zabawy ^^ z gripami alpha, delta i inny NN chyba nie ma takich problemów, tylko z oryg canonowskimi :D

stormur
25-06-2010, 21:26
jest mini luz na gripie : na tyle maly, ze grip "gada" z body, ale 1kg obiektywu i na statywie juz nie zaryzykuje - stabilne polaczenie to nie jest . Luz jest ok 1 mm .

Serwis mam 45 min od domu :) moge wyslac na ich koszt z aparatem, ale wole patrzec na rece. Pojade w poniedzialek. Moze wytrzezwieja po dzisiejszym ( Noc Swietojanska jest z reguly upojna w tych okolicach ... ) .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ja ma wlasnie BG-E6 Canon .... qrde... 250 e i takie goovno :(

C80
25-06-2010, 23:40
Spokojnie, może się uda bez przewiercania gripa. Śruba wkręcana w body pod spodem ma zębatkę. Więc kup płaski pilnik do paznokci, ale nie ten z piaskowym ziarnem tylko długi twardy, nacinany z ostrym szpicem. Wsadź w przestrzeń między kółkiem i blachą i pokombinuj z zębatką śruby. Może trzeba będzie delikatnie poruszać gripem.

Miałem ten sam problem z BG-E2N. Nie tylko udało mi się odkręcić gripa, ale wkręciłem go potem ponownie na miejsce i "zestaw" trzyma się mocno bez luzów. :mrgreen:

Jak uda się odręcić będzie można słać do serwisu sam grip.

xpressive
25-06-2010, 23:44
gorzej jak mu nie pójdzie i odda na gwarancję i nie uwzględnią...

Peri Noid
26-06-2010, 10:18
Jeśli jest luz, to ja bym użył jakiejś cienkiej, mocnej nici (dratwa?) i korzystając z tego, że jest przerwa między body a gripem, nawinął ją porządnie na śrubę mocującą. Jeśli śruba jest chociaż trochę luźna, to przy odpowiednim manipulowaniu nicią powinno dać się ją odkręcić. Na pewno wymaga to poćwiczenia, ale niczego więcej już się nie popsuje.

Przemek_PC
27-06-2010, 23:01
Zrobić nicią jeden pełny obrót i ciągnąć za jeden lub drugi koniec w zależności w którą stronę nawinąłeś.

SebaWolf
30-06-2010, 12:38
MacGyver nie powstydziłby się niektórych z tych pomysłów ;)

qb4hkm
30-06-2010, 15:18
Kumpel ma tak samo z gripem do 5d - serwis...