Zobacz pełną wersję : Canon EOS 5d Mark II - zakup obiektywów
Canoniak
23-06-2010, 23:03
Witam, niedawno dostałem w prezencie w/w aparat. W jakie szkła zainwestować.? Do przeznaczenia mam 1500 zł. Przydałby się jakiś szeroki kąt np. 50mm f/1.8 i może jakiś tele. Co sądzicie.?
Sądzimy, że 50 mm ciężko nazwać szerokim kątem.
Handelson
23-06-2010, 23:13
Chcesz kupić 2 do 5d2 za 1500zł?
Ciężko będzie... i jak napisał Merde 50tka to nie jest szeroki kąt ;)
Może napisz chociaż co chcesz fotografować... Tylko proszę nie mów że wszystko ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wycięło słowo "obiektywy". Miało być 2 obiektywy do 5D2...
Canoniak
23-06-2010, 23:18
Głównie skupiam się na portretach, krajobrazach i architekturze. 50mm - Racja, źle nazwałem. Dziękuję za z prostowanie. :)
darekw1967
23-06-2010, 23:52
Głównie skupiam się na portretach, krajobrazach i architekturze. 50mm - Racja, źle nazwałem. Dziękuję za z prostowanie. :)
Witam kolege z grupy Olympusa !
Jak robisz krajobrazy moze wystarczy Ci:
EF 28mm /f2.8
http://www.ceneo.pl/4742
A moze... szklo 24mm /f2.8
http://www.kupujemy.pl/ef-24mm-f28-cena-sklep.html
Do portretu chwalony jest EF 85mm/f.1.8
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83532
Canon 5D Mark II to wymagajaca puszka i jak kupisz jakies
slabsze szklo bedziesz mial spadek jakosci bardzo zauwazalny.
Pozdrawiam
daviddark
24-06-2010, 00:10
Według mnie w tej cenie jedyny sensowny zakup to 50mm 1.4 lub zoom Tamron 28-75 F2.8 i 50mm 1.8
1. 85mm 1.8 będzie za wąski żeby był do wszystkiego ;/
2. okolice 24-28mm będą za szerokie żeby znowu walić portrety
50-tka to szkło trudne ale jak się opanuje to można cuda robić :)
Ja bym wcelował w zoom Tamron 28-75mm F2.8 (tani i wszechstronny) na początek powinien dać bardziej niż zadowalające wyniki
Pozdrawiam
Chyba jedynie używany Tamron 28-75 i do tego 50/1.8. Szkoda, że budżetem większym nie dysponujesz.
50mm 1.8 i 1.4 z 5Dmk2 podobno strasznie winietuje..
Mam wersję f1.4 i jakoś mi winieta nie przeszkadza. Strasznie to winietuje 17-40L @ 17/4.
nieprawda :rolleyes:
50 1.4 :?: nieprawda :!:
A co ma powiedzieć ktoś kto podpina 35 1.4 ? Że widzi jasną plamę na środku ?
Można kontrolować winietę z puszki to raz a dwa to jest mniejsza od 35 1.4 droższego od wersji 1.8 jakieś 15x więc obie 50'tki są całkowicie wystarczające do robienia zdjęć tą puszką !
Canon 5D Mark II to wymagajaca puszka i jak kupisz jakies slabsze szklo bedziesz mial spadek jakosci bardzo zauwazalny.
O czym można się przekonać np. tutaj: http://canon-board.info/showpost.php?p=831481&postcount=1
:mrgreen:
To chyba trochę mit z tymi olbrzymimi wymaganiami.
Trochę większe stawia 50D, nie wspominając nawet o 7D czy 550D jeśli chodzi o upakowanie matrycy.
Canoniak
25-06-2010, 21:24
Ja chyba na początek zakupię 75-300 canona. :) Z biegiem czasu dokupię coś nowego. Dziękuję wszystkim za rady. Powiedzcie mi tylko, jaką kartę najlepiej dokupić na początek do c 5d mk2? Jakąś 8gb? Jaka firma etc?
No to akurat nie jest najszczęśliwszy pomysł. Jest jeszcze gorszy niż 70-300IS, który też wybitny nie jest.
Ja mam 4giga na co dzień i 8giga w zapasie. Ale nie robię seriami :-(
Canoniak
25-06-2010, 22:15
To co radziłbyś na sam początek do 5d mk2.? Mam zaledwie 1200-1500zł do wydania.. a pilnie potrzebuję w miarę przystępnego tele, który nadaje się również do a'la portretów. A 4gb extreme III.? Czy jaka.?
To co radziłbyś na sam początek do 5d mk2.? Mam zaledwie 1200-1500zł do wydania.. a pilnie potrzebuję w miarę przystępnego tele, który nadaje się również do a'la portretów. A 4gb extreme III.? Czy jaka.?
Dozbierać. Albo 85/1.8. W sumie to już jest zakres tele.
Jeśli robisz w pełnowymiarowych RAWach, 4 GB starczy tylko na cca 160 zdjęć. Ja bym wybrał 8GB.
Kup sobie SanDiska o prędkości 30 MB/s. Czy to będzie Extreme, Ultra etc., wszystko jedno ... Mam Extreme 60 MB/s i Ultra 30 MB/s i w zasadzie nie widze różnicy, w normalnym użytkowaniu, a ta pierwsza kosztuje 2 razy tyle co ta druga, o tej samej pojemności.
Co do obiektywu: http://www.skapiec.pl/site/cat/47/filtr/_3443_7228_3453_0_1-1500_0_0_0_0_0/min10
Jeśli do portretów celował bym w 85/1.8.
Za 1500 PLN wiele się nie powalczy. Ale możesz poszukać używane 70-200/4L. Powinieneś znaleźć w b.dobrym stanie za cca 1700 PLN, a na pewno będziesz zadowolony z tego szkła.
iktorn92
25-06-2010, 22:31
Mam wersję f1.4 i jakoś mi winieta nie przeszkadza. Strasznie to winietuje 17-40L @ 17/4.
Toś chyba winietującego obiektywu nie widział. Nie mniej mnie sie podoba :)
Canoniak
25-06-2010, 22:51
Hm.. rozważę wasz pomysł na 85mm f/1.8 Lub rozejrzę się za 70-200 f/4 używanym. A korzystając z okazji chciałbym zapytać, czy 5d mk2 posiada system pomiarowy iFCL?
http://cpn.canon-europe.com/content/education/infobank/exposure_settings/iFCL_metering.do
jak widac tylko 7d
Tez polecalbym w tej sytuacji C. 70-200/4 L (z drugiej reki), do portretow oczywiscie 85/1.8 lepszy, ale ten pierwszy bardziej uniwersalny (jak kazdy zoom) a w plenerze i o portret ciekawy mozna sie nim postarac.
Canoniak
26-06-2010, 16:37
Tak na oko, to w jakiej cenie można dostać najtaniej w dobrym stanie 70-200? Niestety mój budżet na chwilę obecną nie jest zbyt duży, a wstępnie do 4-6 lipca powinienem zakupić obiektyw. Gdyż 50 1.8 mi nie wystarcza.. to szukam jakiegoś uniwersalnego obiektywu do : portretów, względnych krajobrazów, oraz do fotografii architektury i jakiś względny tele.. Macie może jakieś propozycje.? Z góry dziękuję. :)
patric89
26-06-2010, 17:07
Fajny prezent dostałeś!!!
Ja wolałbym gorsze body (C50d) i jakieś dobre obiektywy, tylko głupio sprzedawać prezent, ale chyba jeszcze gorzej pracować z kiepskimi obiektywami na 5d...
Jedynie z 50 f1.8 fajne efekty wychodzą choć obuiektyw - mega tani
Tak na oko, to w jakiej cenie można dostać najtaniej w dobrym stanie 70-200? ...
Niedawno na tym forum widzialem za 1600 zl.
Canoniak
26-06-2010, 19:41
Mm. Rozumiem. Mam do was kolejne pytanie. :) Nie długo szykuje się wesele mojego kuzyna; przydałby się może jakiś tele jaśniejszy lub szeroki kąt z większym zakresem ogniskowej, co sądzicie o tym.?
P.s. Czy mógłbym kogoś poprosić o obiektywy kompatybilne z 5d mk2? Bo z tego co wiem to 18-55 i 17-55 nie pasują do niego. Z góry bardzo wam dziękuję.
Pozdrawiam, Michał.
Wszystkie obiektywy oprócz EF-S pasują do niego.? Te EF i manualne, dobrze myślę.?
...Nie długo szykuje się wesele mojego kuzyna; przydałby się może jakiś tele jaśniejszy lub szeroki kąt z większym zakresem ogniskowej, co sądzicie o tym.?
Obiektyw do Twojego aparatu o tym zakresie i parametrach to C. 24-70/2.8 ale to zupelnie inna polka cenowa. Z takiej okazji ja na Twoim miejscu radzilbym zakup C. 50mm/1.4. Popracujesz jak dawniej fotografofie troche sie nachodzac, ale te najwazniejsze zdjecia zrobic masz szanse bardzo dobrze. Pozatym ten obiektyw na pozniej przyda sie tez wiele razy.
Canoniak
26-06-2010, 20:33
4.200 zł to trochę za dużo jak na chwilę obecną dla mnie. Jednakże, czy nie ma jakiegoś 'pośredniego' rozwiązania.? A czy mógłbym was poprosić o zaproponowanie jakiegoś owego obiektywu z tele? I następne pytanie, na weselu; zdj. w kościele etc. zapewne przyda się lampa, bo na iso 1600 albo i wyżej to to chyba nie ma sensu. Lepiej zakupić SpeedLite 580 EX II.? W jakie filtry warto zainwestować? Dodatkowy grip; bateria? Karty.?
Ad.1
Podsumujmy :
1. propozycja - 85mm f/1.8
2. propozycja - 50mm f/1.8
3. propozycja - 50mm f/1.4
4. propozycja - 70-200 f/4
5. propozycja - Canon EF 70-300 f/4.0-5.6 USM IS
Ad.2
Mógłbym poprosić was o podanie 'listy' w jakiej pewnej kolejności co warto zakupić na początek.? Lub na co warto dozbierać.. Wiem, że już pisaliście, ale chcę się po raz ostatni zapytać. Lepiej 3 razy, się upewnić, niż potem latać z wywieszonym 'językiem'. :)
I tak już jestem wam na prawdę wdzięczny za poświęcony mi czas. Na prawdę dziękuję. :)
Praktycznie wszystko już wiem, co bd mi potrzebne; ale wolę się upewnić.
Ad.1 pozycja 2 i 5 wogole daj sobie z tym spokoj, szkoda do tego takiego aparatu.
pozycja 1, 3, 4 wszystko do zrealizowania, tylko Ty musisz wybrac w jakiej kolejnosci.
Wesele przymusza Cie do zaczecia od nr 3, wtedy dasz rade zrobic wszystko bez lampy.
Ale kupuj obiektyw w sklepie gdzie bedziesz mogl wybrac z kilku, ostry z Twoim aparatem juz od f/1.4.
Canoniak
26-06-2010, 21:10
Rozumiem. Lecz, jeśli bym zakupił 50mm f/1.4 to czy w codziennych warunkach nie będzie za jasnym obiektywem.? Portrety, plener...?
Rozumiem. Lecz, jeśli bym zakupił 50mm f/1.4 to czy w codziennych warunkach nie będzie za jasnym obiektywem.? Portrety, plener...?
zawsze możesz użyć większej przesłony ;)
50 1.4 to taki ogólniejszy plan.. portrety lepiej tworzy się na 85mm lub ogniskowych 35/28/24...
28/1.8 - to też fajny tani obiektyw :roll:
Poza tym 50 przy podejściu do modela/modelki daje mało przyjemną beczkę.
Canoniak
26-06-2010, 21:42
Na moje oko, to zdjęcia na weselu, zapewne będą robione z ok. pół metra od fotografowanej osoby. Bd widoczna ta beczka.? Btw z jakiej odległości powstaje ww beczka.? 28 f/1.8 - 1700 zł. Co jest najkorzystniejszym wyborem w tym momencie.? 85mm, 28 czy 50?
Nie ma za jasnych obiektywow.
Na moje oko, to zdjęcia na weselu, zapewne będą robione z ok. pół metra od fotografowanej osoby. Bd widoczna ta beczka.? Btw z jakiej odległości powstaje ww beczka.? 28 f/1.8 - 1700 zł. Co jest najkorzystniejszym wyborem w tym momencie.? 85mm, 28 czy 50?
Kazdy obiektym o ogniskowej mniejszej od 50mm bedzie dawal wieksze znieksztalcenia obrazu i nie chodzi mi o dystorsje.
50-tka, - to bardzo dobry obiektyw i zadnej(dystorsji) beczki nie daje.
Z pół metra zniekształcenia gwarantowane... ich widoczność*zależy od kadru.
Ja bym brał na początek 28 i 85, ale kolejność zależny od Ciebie.
50-tka, - to bardzo dobry obiektyw i zadnej(dystorsji) beczki nie daje.
to kolega chyba go nie używał za często...
Z pół metra zniekształcenia gwarantowane... ich widoczność*zależy od kadru.
Ja bym brał na początek 28 i 85, ale kolejność zależny od Ciebie.
to kolega chyba go nie używał za często...
Czlowieku nie pisz bzdur!.
pisze tylko to czego doświadczyłem na własnej skórze. a poza tym 50 1.4 canona odrzuca mnie swoim bardzo delikatnym napędem micro UMS
moje niedopatrzenie.. autor mówił o wersji 1.8
sorry za błąd ;)
Canoniak
26-06-2010, 22:07
To w końcu 50 /1.8 czy /1.4 pojawia się dystorsja na zdjęciu?
pisze tylko to czego doświadczyłem na własnej skórze. a poza tym 50 1.4 canona odrzuca mnie swoim bardzo delikatnym napędem micro UMS
moje niedopatrzenie.. autor mówił o wersji 1.8
sorry za błąd ;)
Ja pisalem o C. 50mm/1.4 tej ciemniejszej nie polecam ze wzgledu na konstrukcje i zawodny AF. Ale oczywiscie do zabawy i nauki fotografofanie to rowniez bardzo dobry obiektyw i dotego za bardzo male pieniadze.
Tu sa do obejrzenie dystorsje obu.
http://www.photozone.de/canon-eos/159-canon-ef-50mm-f14-usm-test-report--review?start=1
http://www.photozone.de/canon-eos/160-canon-ef-50mm-f18-ii-test-report--review?start=1
Na innych stronach testujacych obiektywy bedzie podobnie.
"Canoniak" - tu masz na forum zdjecia robiane tym obiektywem,
http://canon-board.info/showthread.php?t=30055
w sieci jest ich ogromna ilosc. Milej zabawy z C. 50mm/1.4. :)
Rozumiem Romanie, ale zauważ że testy są przeważnie zdjęciami tablic... ja złapałem się na "bliskich" portretach z 50tki. bo przy centralnym kadrze nosek modelki rozjeżdża się i niewątpliwie brzydko to wygląda.
Dodatkowo we wspomnianych testach obiektyw zakręcony był na cropie, Ty pewnie też mówisz o niepełno klatkowych body, a ja opisuje jak mój egzemplarz sprawdzał się z FF... autor wątku też prosi o rady dla FF.
Ponadto dodam że zniekształcenia ogniskowej 28 łatwiej wykorzystać i ładniej one wyglądają.
Oczywiście, że obiektyw 50/1.4 przy niewielkich odległościach zniekształci twarz.
O to mi chodziło... a wspomniane pół metra jest niewielką odległością
Canoniak
26-06-2010, 22:35
Czyli mocno zniekształci zdjęcie ww. obiektyw.? Bo innego optymalnego rozwiązania chyba nie ma. :)
Nie są to bardzo mocne zniekształcenia, lecz w większości przypadków krzywdzą osobę która jest na zdjęciu.
Zastanów się na 28/1.8 (http://canon-board.info/showthread.php?t=46365) lub 85/1.8 (http://canon-board.info/showthread.php?t=30059). Pooglądaj zdjęcia przemyśl kolejność kupna - oba szkła są bardzo dobre.
Oczywiście, że obiektyw 50/1.4 przy niewielkich odległościach zniekształci twarz.
Kazdy przy niewielkich odleglosciach jakos znieksztalci, mozna je roznie wykozystac. Ale ten do klatki FF to klasyczny standart.
Ale do tego celu i przy tych warunkach finansowych jakie postawil autor watku najlepiej sie sprawdzi proponowany przeze mnie C. 50mm/1.4.
Że to jest klasyczny standard to ja wiem, bo używam często. Ale jeśli portret to wyłącznie cała postać. Jeśli portret węższy to zdecydowanie 85.
Że to jest klasyczny standard to ja wiem, bo używam często. Ale jeśli portret to wyłącznie cała postać. Jeśli portret węższy to zdecydowanie 85.
To jest oczywiste, w tym watku pisalem to w 22-im poscie,
lecz gosc ma zrobic slob i wesele jednym obiektywem do 1500 zl. , no to przeciez tylko C. 50mm/1.4.
Canoniak
26-06-2010, 23:13
Dobrze, lecz zadam 1 pytanie. RomanS, chyba powiedział, iż przy fotografowaniu całej osoby to zniekształcenia są znikome. Jednakże, przy bliższych zdj. zniekształcenia są widoczne. Natomiast, 85 jest dobrym obiektywem do portretów; bliskich i dalekich.
Wybrać jednak 50 /1.4?
Dobrze, lecz zadam 1 pytanie. RomanS, chyba powiedział, iż przy fotografowaniu całej osoby to zniekształcenia są znikome. Jednakże, przy bliższych zdj. zniekształcenia są widoczne. Natomiast, 85 jest dobrym obiektywem do portretów; bliskich i dalekich.
Wybrać jednak 50 /1.4?
TAK. Bedziesz robil rozne ujecia.
A zdjecia twarzy mlodej pary zrob z troche dalszej odleglosci, masz duzy zapas w aparacie zeby potem je odpowiednio wykadrowac
Kiedy już wykonasz te zdjęcia reporterskie, podziel się opinią czy to był dobry wybór :D
Canoniak
26-06-2010, 23:30
Wybacz, nie do końca sobie to wyobrażam. Widzę, że musiałbym podpiąć i zobaczyć, jak to się ma w praktyce. :) Ale może i retoryczne pyt. jednakże
kto nie próbuje, nie zyskuje...". Jeśli 50mm zrobię zdjęcie twarzą młodej pary, z odległości 1~2m, to przecież nie mam możliwości zooma. Chyba, że masz na myśli uchwycenie twarzy, oraz klatki piersiowej, a potem to odpowiednio wykadrować do własnych potrzeb. Dobrze Cię zrozumiałem.? :)
Oczywiście, z miłą chęcią napiszę jak tam efekty i czy to był trafny wybór. :)
#Zdjęciami podzielę się w galerii.
...Chyba, że masz na myśli uchwycenie twarzy, oraz klatki piersiowej, a potem to odpowiednio wykadrować do własnych potrzeb. Dobrze Cię zrozumiałem.? :) ....
Tak, o to chodzi.
Canoniak
26-06-2010, 23:39
Następne pytanie. Zrobię z 20 zdjęć tego rodzaju.. to w aparacie trochę czasu na to z chodzi, czyż nie? Chyba, że mówisz o PhotoShopie.
Nie w aparacie, jest sporo roznych programow nie tylko PS w ktorych zdjecia mozesz potem poprzycinac.
Canoniak
26-06-2010, 23:50
A macie może jakąś radę jednocześnie do tego obiektywu i aparatu.? Dostałem go z 3 dni temu, więc obecnie nie miałem jak wgryźć się w jego opcje. :) Jutro jadę zaiste po 50mm f/1.4 Dzięki.
Przeczytaj instrukcje. Uzywaj swiadomie AV, i cwicz nie ma innej metody. Tam gdzie bedziesz robil slub, pojdz dzien wczesniej z kims i tez pocwicz.
pe.en.de
27-06-2010, 00:14
50 f/1. to chyba najlepszy wybór.
Nie rób zdjęć z odległości 50 cm.
Z takiej odległości to nawet ludzkie oko robi skróty perspektywiczne.
Od razu pomyśl o PhotoShopie. Poczytaj wątki Janusza Body.
No i oczywiście zapoznaj się z oprogramowaniem dodanym do aparatu.
No i sprawdź czy af dobrze działa, szczególnie na większych odległościach.
daviddark
27-06-2010, 09:41
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://images.eu.viewbook.com/6961332fccb5e783f7da6b35fddd4877.jpg)
Sigma 50mm f/1.4 z 5d2
jaka beczka ?? ;/
pozdrawiam
jaka beczka ?? ;/
Tu nie chodzi o beczkę, tylko o zniekształcenia przy bliskiej odległości od osoby fotografowanej (duże nosy itp.). Na twoim przykładzie tego nie widać, bo twarz kobiety zajmuje niewielką powierzchnię kadru.
daviddark
27-06-2010, 14:38
No to oczywiście jeśli kolega który chce kupić obiektyw będzie chciał wypełnić wypełnić Cały kadr twarzą - to możę śmiało o 50mm zapomnieć wtedy minimum 85mm z naciskiem na 135mm :) oczywiście 2.0 L
-ale do pewnego momentu 50tka świetnie się spisze według mnie i jest bardziej uniwersalna
Mój kolega ma tylko 85mm i non stop narzeka :) bo wszystkie inne zdjęcia poza portretami są bez wyrazu
pozdrawiam DD
tu widać która 50-tka me większa beczkę:
http://photo.net/equipment/canon/ef50/
tu można zobaczyć, co się dzieje z gębą przy użyciu różnych ogniskowych:
http://www.phototrip.pl/porady/perspekt/perspekt.html
oczywiście jedno z drugim (dystorsja i zniekształcenia perspektywiczne) nie ma nic wspólnego.
a autorowi wątku przy opisanych wymaganiach i ograniczeniach finansowych radziłbym kupić na początek Tamrona 28-75/2.8 lub Sigmę 28-70/2.8 EX DG (jeśli chodzi o Sigmę, to mam na myśli model z mocowaniem filtra 67mm).
Canoniak
28-06-2010, 14:59
Ja już sam nie wiem co wybierać. :/ Każda osoba mówi co innego, jednakże najwięcej osób doradza 50 1.4 i to bd chyba ostateczny wybór.. Ale dziękuję gwozdzt za te przykłady i pomoc. :) Przejdę się jeszcze do sklepu i sprawdzę owe obiektywy, które proponujesz.
Ja bym się mocno zastanawiał nad 50mm i 35mm - tyle że to drugie, w wersji 2,0 nie budzi mojego zaufania.
50mm na FF bardzo ładnie pozwala robić portrety, mniej więcej do szerokości popiersia - inaczej wygląda to marnie. Na ślub jest idealny, bo nie trzeba się
nalatać za bardzo, zapasu światła masz sporo, jakość obrazka również.
Używam tego zestawu do portretowania i sobie chwalę.
Potem dokupujesz 28/1,8 i 85/1,8 do szerszych/węższych kadrów i praktycznie z bańki. Ja kotlety załatwiam zestawem 5D z 50mm i 24-70.
Witam Was
Pytanie chciałem zadać bardziej profesjonalne, ale przesiadam się z innego systemu więc będzie tendencyjne i nie wiem czy nie pokryje się z innym tematem ale do rzeczy:
Mam do wydania 15 tyś i chcę fotografować tematykę, załóżmy zbliżoną do weselnej czyli mało światła, raczej statycznie, ale chwilami reportaż w kiepskim oświetleniu.
Na pewno 5d mark II jakieś 7,800 do tego 24-70 2,8 to mamy jakieś razem 12 tyś co za te 3 pozostałe dokupić? Czy może jakoś inaczej przemeblować ten zestaw? Nie znam sie na szkłach canona a chodzi mi o jakość i światło
Canon Speedlite 580EX II + Canon EF 85/1,8USM
ja na twoim miejscu kupilbym 50mm f1.8 i tamrona 28-75 f/2.8
jesli chodzi o to jak wychodza zdjecia to 1.8 i 1.4 sa bardzo bardzo podobne, a roznica jednej dzialki na przeslonie wcale nie robi takiej roznicy - obydwa sa bardzo jasne.
a tamrona 28-75 bedziesz mial 'do wszystkiego' i swiatlo 2.8 tez jest wzglednie zadowalajace w wiekszosci warunkow.
potem jak uzbierasz kase to wymienisz sobie 1.8 na 1.4 (ale szczerze mowiac jedyny powod zeby to zrobic to jesli ci naprawde przeszkadza lipna jakosc wykonania 1.8 - zdjeciowo nie ma to wg. mnie najmniejszego sensu)
jezeli chcesz cos uniwersalnego i jeszcze myslisz o weselu (ale nie jako glowny foto) to weź tamron 28-75.
ja przez ponad rok traktowalem go jako uniwersalny na 400d, 40d, ale brakowalo szerokiego kata - no ale to był crop:)
jesli chodzi o to jak wychodza zdjecia to 1.8 i 1.4 sa bardzo bardzo podobne, a roznica jednej dzialki na przeslonie wcale nie robi takiej roznicy
Sorry, ze się czepnę :) Od kiedy między 1.4 a 1.8 jest odleglość jednej dzialki?
oj, ile by ich tam nie bylo to i tak jak dla mnie nie robi to wielkiej roznicy. jest to taka roznica jak 1/60s i 1/80s ...
Quadrifoglio
01-07-2010, 23:26
Byłem sceptyczny co do filmowania aparatem ... ale to mnie przekonało:
http://www.youtube.com/user/egawauemon#p/c/0A20CD1325B5F22E/1/EcAZESRR4R4
masz tam też odpowiedz o obiektyw ;)
krzysgro
31-10-2010, 19:54
Witam wszystkich
Pierwszy post na forum, prosze o wyrozumialosc :)
Planuje w najblizszej przyszlosci migracje do systemu Canona i mimo wielu wieczorow z tym forum i innymi, z testami, porownaniami i cennikami ciagle nie mam jasnosci co do wyboru obiektywow.
Pierwsza puszka to bedzie 5d mk2, druga (dla zony) cos kalibru 50d.
Koniecznie musi byc szklo makro, upatrzylem canonowskie 100/2,8 L. Oczywiscie tuz za tym szklem stoi w kolejce 180/3,5 L , ktore da komfort fotografowania robaczkow z wiekszej odleglosci ale dyskomfort bycia wielkim klamotem - przyzwyczajony do rozmiarow 4/3 jestem ciut przerazony szklami o wadze wyrazanej w kg :) Czy jakies posrednie rozwiazanie typu Sigma 150 macro ma racje bytu?
Druga stalka to cos w okolicach nowej 85/1.4 sigmy lub klasycznej 85/1,8 canona. Finanse w sumie pozwalaja na szkla typu 85/1,2 ale nie do konca jestem w stanie wytlumaczyc sobie sens wydawania o xxx wiecej na taka elke nie bedac w stanie w pelni wykorzystac jej potencjalu. Druga sprawa to bliskosc ogniskowej portretowki i makro - z jednej strony zastosowanie inne ale z drugiej jezeliby makro robil niezle portrety (nie studyjne i raczej nie do szerszej publikacji) to moze lepiej pojsc w 50/1,4 i miec w torbie stalke standard?
Tele - mysle o nowym Tamronie 70-300 4-5,6 ze stabilizacja i USD. Testy plasuja obiektyw na przyzwoitym miejscu, ale w sumie tu jestem w niezlej rozterce. Z drugiej strony czekaja canony i inne Sigmopodobne marki. Zastosowanie - glownie przyroda, troche detali architektonicznych. Czy nie lepiej ograniczyc sie do 70-200 patrzac pod katem jakosci obrazu? Szkoda ostatnich 100mm ale z drugiej strony na FF pojawi sie mozliwosc wycropowania zwierzaczka w zadowalajacej jakosci
Spacerzoom - w sumie nie dla mnie (preferuje stalki) a do drugiego body, zakladalbym okazjonalnie do 5d. Wersja "po najmniejszej linii oporu" czyli Tamron 28-75 ? Elka kusi ale znajduje tak rozbiezne opinie, ze jestem w zupelnej kropce.
Szeroki kat - musi poczekac, zamiast niego bedzie lampa. Czy warto poeksperymentowac z czyms zamiast speedlite'a lub Metza? Kuszacy Nissin di688- czy ktos ma, uzywa i moze krotko podzielic sie wrazeniami?
Z gory dziekuje za pomoc, potwierdzenie wyboru, krytyke i sugestie :)
Misiek87
31-10-2010, 20:29
Dobrze, ze chociaz masz sprecyzowane potrzeby.
Idz w strone 100L, swietne szklo - do makro, detali - nawet portret cykniesz.
SKoro masz duzy budzet - to komplet stalek 28 1.8, 50 1.4 i 85 1.8 jest w Twoim zasiegu. Fantastyczny komplet - zarowno na cropa jak i na FF - mialbys mase ogniskowych dzieki temu.
Co do zoomu - 70-200 2.8 all the way!
Propozycję Misiek87 nieco bym zmodyfikował: 1.8/28, 1.4/50, 100L, 200L.
Czyli bez 85mm i bez 70-200. 28mm możnaby zamienić później na 24L :)
krzysgro
31-10-2010, 21:45
Dziekuje za odpowiedzi, potwierdzaja moje stalkowe pomysly :)
Nie wiedzialem o tej 200L, wyglada bardzo zachecajaco! Przegladam zagraniczne recenzje i glowna wada jest... brak zoomu. Niewielki problem, ja moich zoomow zuiko uzywam zazwyczaj w dolnym lub gornym zakresie i tak naprawde 50/2.0 macro ze zblizeniem "per pedes" siedzi zapiete przez 90% czasu cieszac oczy jakoscia zdjec.
Elka kusi ale znajduje tak rozbiezne opinie, ze jestem w zupelnej kropce.
Nie obawiaj się.
Rozbieżne opinie biorą sie stąd, że jeden biegun ma i używa, drugi nie miał, nigdy nie będzie miał, coś tam słyszał, wie wszystko co złe ;)
Czy warto poeksperymentowac z czyms zamiast speedlite'a lub Metza? Kuszacy Nissin di688- czy ktos ma, uzywa i moze krotko podzielic sie wrazeniami?Wg mnie nie warto, wszystkie te eksperymenty kończą sie na zakupie systemowej lampy (+ ew. nie systemowe do strobingu, ale to już trochę w bardziej zaawansowanym trybie)
Nie wiedzialem o tej 200L, wyglada bardzo zachecajaco! Przegladam zagraniczne recenzje i glowna wada jest... brak zoomu.
Zakładam,że piszesz o 200/2,8L USM-to ma jeszcze jedną wadę-brak IS.Poza tym ma chyba same zalety.Mam,używam,polecam.
Jeśli jednak myślisz o 200/2L IS USM,to wadt są inne-cena i waga :smile:
krzysgro
01-11-2010, 01:15
Tak, pisze o tym tanszym :) To 2,0 musi hmmmm, poczekac :)
Co do 50/1,4 - czy Sigma jest tutaj godna uwagi? Focus chcialoby sie miec w takim szkle celny, przynajmniej w granicach przyzwoitosci... No i jakosc rysowania przynajmniej na poziomie mojego obecnego zuiko 50/2 :)
Co do 50/1,4 - czy Sigma jest tutaj godna uwagi? Focus chcialoby sie miec w takim szkle celny, przynajmniej w granicach przyzwoitosci...
Jak najbardziej godna uwagi,ale należy przetestować celność AF-a przed zakupem lub liczyć się z koniecznością wysyłania zestawu body+obiektyw do kalibracji w serwisie.
krzysgro, W zasadzie dobrze kombinujesz (pierwszy post),ale można tak;
koniecznie 85/1.8 -portret ,krótki koniec tele,dobre swiatło,do tego 180L-dłuższy koniec ,makro,swiatło ok,jakość i budowa -top.
No i coś z 1.4....najlepiej żeby też jw. łeb urywało....24II-masz wtedy szeroko z efektem wow.
Te 3 szkiełka plus piątka i pięćdziesiatka dadzą naprawdę sporo mozliwości,...a jeśli zależałoby Ci na uniwersalności tele , no to do tego jeden z 70-200 do wyboru do koloru.
U mnie najczęściej podpięty 85,jakość i światło rozwala zoomy,a jeśli potrzebuję długiego końca tele to i tak na ogół 200 to za mało.
Pozdr