Zobacz pełną wersję : Balans Bieli Wedlug Wzorca
ep09gregory
06-11-2005, 12:39
Witam wzystkich mam prosbe czy moze doradzic w jakim oswietleniu lepiej bedzie go wykonac czy w dziennym<na zwenatrz>czy w sztucznym wewmnatrz dla aparatu canon300D:neutral:
Myslalem ze to sie ustala kazdorazowo przy zmianie oswietlenia? Co za sens ma ustawiania WB w swietle dziennym jesli bedziesz fotografowal przy halogenach lub zwyklej zarowce?
Przeczytaj intrukcje jeszcze raz - chyba nie zalapales ;)
ep09gregory
06-11-2005, 12:52
w swietle dziennym nie ale na nocnych fotkach to tylko na nim sie foci 8)
Rozwin zdanie bo nie lapie :)
ep09gregory
06-11-2005, 13:02
chodzi mi o to w jakim oswietleniu bedzie lepioej wykonac fotke z bialym tlw srodku a nastepnie przerzucic ja do wzorca wedlub bieli w menu aparatu
Tomasz1972
06-11-2005, 13:05
chodzi mi o to w jakim oswietleniu bedzie lepioej wykonac fotke z bialym tlw srodku a nastepnie przerzucic ja do wzorca wedlub bieli w menu aparatu
W takim oświetleniu , w jakim będziesz focić
Tomasz Golinski
06-11-2005, 13:05
w takim w jakim robisz zdjęcia :roll:
.. a juz myslalem, ze brak cyfry sprawil ze cofnalem sie deczko w wiedzy :mrgreen:
Robson01
06-11-2005, 21:46
Przy każdorazowej zmianie oświetlenia należy zmieniać - zapisywać nowy wzorzec dla danej sceny.
Uzupełnie jeszcze że nie ma znaczenia na jakim ustawieniu balansu bieli zrobisz to kalibracyjne zdjęcie. Ważne żebyś potem przestawił aparat na balans bieli według wzorca - custom.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6019