Zobacz pełną wersję : Canon 550D w zestawie
Witam wszystkich.
Mam zamiar kupić Canona 550D,natomiast mam dylemat z jakim szkłem go wybrać,czy z 18 - 135 mm IS,czy z 18 - 55 mm IS.Sprzęt będę brał na raty w sklepie,gdzie są tylko takie opcje do wyboru,wiec w najbliższym czasie raczej nie będę mógł kupić jakiegoś lepszego szkła,ale po roku,półtorej będę chciał któryś z nich uzupełnić lepszym szkłem,dlatego proszę o poradę,które z tych podstawowych szkieł będzie lepsze na start,do nauki fotografowania.Aparat będę używał do fotografowania w warunkach domowych(dziecko,domowe uroczystości itp.),oraz wyjazdy po za miasto spacery itp.Proszę o poradę które szkło wybrać oraz ewentualnie o propozycję co można by było kupić nastepnego do uzupełnienia.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Weź z tym dłuższym kitem 18-135, kit to kit jakościowo będziesz miał zapewne to samo ale dłuższe ogniskowe...A co potem hmmm...napewno coś porządnego i ostrego zamiast kita a nie uzupełnianie go. Tamron który jest tak chwalony na forum 17-50 albo 24-70? Jakaś sigma 24-70? A może będziesz miał więcej niż ok 1000zł na porządne szkiełko? Jeśli tak to może 24-105L? Wnioskuje z Twojej wypowiedzi, że takie 24-105 wystarczyłoby Ci zupełnie i nie potrzebowałbyś innego szkła.
Kupowanie do cropa jednego jedynego szkła, które zaczyna się od 24mm jest moim zdaniem bez sensu.
Dla kogoś kto potrzebuje fotografować dziecko, domowe uroczystości i na spacery? Mi się wydaje, że na cropie miałby właśnie dość duże przybliżenie i że by wystarczyło.
Ewentualnie niech sobie kupi 17-50 i używke 70-200 f4. Cenowo będzie to samo a zakres większy, od 17mm i przy lepszym świetle 17-50.
A mi się właśnie wydaje, że na spacerze to ładny widok ktoś może chcieć sfotografować.
sprocket73
22-06-2010, 08:15
24mm na cropie to odpowiednik 38,4mm - czyli bardziej wąsko niż we wszystkich starych kompaktach (nie wspominając o nowych reklamowanych jako szerokokątne). Doradzanie komuś początkującemu 24-105 jako jedyny obiektyw nie jest dobre. Jeżeli już to 15-85.
jak chcesz startować z kitem, weź 18-135 to zdecydowanie lepszy wybór niż 18-55. Natomiast jeśli mają luzem jakieś inne obiektywy to zdecydowanie lepiej wybrać 550D + kit18-55 i dobrać do tego jakąś Sigmę 70-300 F4-5.6 albo Canon EF-S 55-250 F4-5,6, wyjdzie Ci cena taka jak za zestaw z 18-135 więc rozważ to.
W miejsce 18-135 lepiej weź 18-55 + 85 1.8, będziesz miał uniwersalnie i w razie potrzeby jasno :)
Dziękuję za odpowiedzi,teraz mam już troche "rozjaśnione":-D co i jak,chociaż zastanawiam się też nad opcją C 500D i lepszego szkła,pewnie kombinuję jak koń pod góre,ale niektóre typy tak mają:mrgreen:
No na 500D zaoszczędzisz sporo, bo jego cena spadła teraz na 2200 z kitem, więc w cenie 550D + 18-135 można dobrać do tej 500 jakieś porządne szkło, a wielkiego przeskoku z 500 na 550 nie ma.
tutaj akurat roxio ma duzo racji faktycznie cena 500D spadla i to duzo wiec jesli masz zapas gotowki to polecalbym wlasnie 500D i jakies dobre szkielko :-D
michael_key
23-06-2010, 21:55
No na 500D zaoszczędzisz sporo, bo jego cena spadła teraz na 2200 z kitem, więc w cenie 550D + 18-135 można dobrać do tej 500 jakieś porządne szkło, a wielkiego przeskoku z 500 na 550 nie ma.
Również uważam, że to dobra opcja. Same puszki to nie jest krok milowy wpływający na jakość zdjęć, natomiast szkiełko już tak.
Co masz na myśli Rufi pisząc o lepszym szkle przy tym rozwiązaniu (500D zamiast 550D), może inaczej jaki budżet?
Również uważam, że to dobra opcja. Same puszki to nie jest krok milowy wpływający na jakość zdjęć, natomiast szkiełko już tak.
Co masz na myśli Rufi pisząc o lepszym szkle przy tym rozwiązaniu (500D zamiast 550D), może inaczej jaki budżet?
No sprzęt będzie wzięty na raty jak pisałem i obawiam się,że nie ma opcji kupna samego body,wiec będzie to z 18-50 lub 18-135,a czy 550D jak chciałem,czy 500D z tego co radzicie to się zastanawiam.500D z 18-50 wyszła by prawie 850zł taniej niż 550D 18-135D i była by szansa szybciej kupić jakieś szkło lepsze niż te podstawowe.Dopiero zaczynam przygode z takim sprzętem jak lustrzanki cyfrowe no i wertuje fora i testy,żeby znaleść "złoty środek" narazie,co udało mi się zrobić to podjąć decyzje,że będzie to Canon,a nie Nikon.I jeszcze jedno,czy ten kit 18-50 jest aż tak zły,czy dla początkującego będzie ok do nauki,jak to się ma z jakością zdjęć do kompakta Sony DSC-P200.
Tak bym zrobil. Kit 18-55IS jest calkiem niezly, a do megazoomow jestem uprzedzony z oczywistych powodow.
lustrzanka jest zawsze lepsza od aparatu kompaktowego wiec raczej nie powinienes wybierac sony a co do samego obiektywu kitowego to do nauki bedzie w sam raz ,jest to dobry obiektyw :-D
andrewjohn
24-06-2010, 19:43
Co do KITa 18-55 IS, to jak było to wielokrotnie pisane na forum, jest to całkiem niezły obiektyw amatorski, za b.niewielkie pieniądze. Zdecydowanie polecam, zwłaszcza na poczatek, do nauki fotografii, zorientowania się w potrzebach,póżniej i tak pewnie trzeba bedzie coś dokupić.
Na wstępie chcę podziękować wszystkim,za pomoc,którzy swoimi wypowiedziami pomogli mi podjąć decyzję w zakupie pierwszej lustrzanki,nie udało mi sie kupić 500D,były dostępne tylko 550D,ale już nie mogłem dłużej czekać i błąkać się po internecie w poszukiwaniu tego pierwszego poważnego aparatu.Kupiłem z szkłem 18-55 i na tym będę stawiał pierwsze kroki,a co potem...? jeszcze się zgłoszę o pomoc:-D.Jeszcze raz dzieki za pomocne komętarze.
Osobiście bardzo się ciesze że wybór padł na tą puszkę, zawsze w przyszłości będziesz mógł się podzielić jakimś spostrzeżeniami przydatnymi dla innych.
Życzę owocnego użytkowania i niesamowitych ujęć.
Pozdrawiam
Osobiście bardzo się ciesze że wybór padł na tą puszkę, zawsze w przyszłości będziesz mógł się podzielić jakimś spostrzeżeniami przydatnymi dla innych.
Życzę owocnego użytkowania i niesamowitych ujęć.
Pozdrawiam
Dzięki,ale narazie jestem na etapie nauki podstaw i zaczytany w instrukcji.Jeśli chodzi o pierwsze wrażenie,to jest bardzo,ale to bardzo pozytewne aparat prezętuje się świetnie,no zdjęcia też są bardzo ładne,co prawda z automatycznymi ustawieniami narazie robiłem,ale dają rade.Jedyne co mnie denerwuje to ten pasek na aparat z tymi napisami taki jakiś jak na choinke wg mnie tandeta straszna,musze coś dziś kupić innego.
Jedyne co mnie denerwuje to ten pasek na aparat z tymi napisami taki jakiś jak na choinke
tu masz coś na ten temat:
http://canon-board.info/showthread.php?t=6641
albo tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=35825
tu masz coś na ten temat:
http://canon-board.info/showthread.php?t=6641
albo tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=35825
Dzieki,już widziałem to wcześniej,poszukiwania paska już trwają:-D
Bogdan60
31-08-2010, 14:41
Dzięki,ale narazie jestem na etapie nauki podstaw i zaczytany w instrukcji.Jeśli chodzi o pierwsze wrażenie,to jest bardzo,ale to bardzo pozytewne aparat prezętuje się świetnie,no zdjęcia też są bardzo ładne,co prawda z automatycznymi ustawieniami narazie robiłem,ale dają rade.Jedyne co mnie denerwuje to ten pasek na aparat z tymi napisami taki jakiś jak na choinke wg mnie tandeta straszna,musze coś dziś kupić innego.
Witam, Ja jestem szcześliwym posiadaczem 500D. Warto abyś pomyślał o praktycznej torbie na sprzęt - przyszłościowo - aby zmieścić jakieś szkło i lampę. Pomyśl też o filtrach, na początek UV i polar. I jakaś osłona p/słoneczna. Ja dokupiłem jeszcze osłonę na LCD - szklaną.:confused:
550D / 500D plus 18-55 IS i 50/1,8. Nie ma sensu kupowanie lepszego sprzętu dla totalnego amatora. Najlepiej weź jak najtańszą opcję (500D, kit i 50/1,8 ), zaoszczędzoną kasę wrzuć do skarpetki, a potem zainwestuj. Nie wiesz teraz czy będziesz potrzebować UWA, jasnego standardu, portretówki, macro, statywu, lampy czy teleobiektywu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS. Łops, reakcja spóźniona. Tak to jest jak się odpisuje przed przeczytaniem wątku do końca... :roll:
550D / 500D plus 18-55 IS i 50/1,8. Nie ma sensu kupowanie lepszego sprzętu dla totalnego amatora. Najlepiej weź jak najtańszą opcję (500D, kit i 50/1,8 ), zaoszczędzoną kasę wrzuć do skarpetki, a potem zainwestuj. Nie wiesz teraz czy będziesz potrzebować UWA, jasnego standardu, portretówki, macro, statywu, lampy czy teleobiektywu.
PS. Łops, reakcja spóźniona. Tak to jest jak się odpisuje przed przeczytaniem wątku do końca... :roll:
Jeśli masz do wyboru 500 i 550D to zdecydowanie weź 550tkę tym bardziej że różnica w cenie nie jest duża.
Z zakupem obiektywów na początek wstrzymaj się. Po 2-3 miesiącach używania kita poczujesz w kierunku jakich ogniskowych chcesz iść. Nie kupuj w ciemno.
Jeśli jednak wiesz że apetyt wzrośnie, kup coś z wyższej półki aby za 2-3 miesiące nie zacząć narzekać na uboga ergonomię tego aparatu (wiem coś o tym)
podobnie jak _igi zapędziłem się nie czytając do końca :D
Igi i iAdam, może troche późno,ale przyda się innym:).Po trzech miesiącach jest tak jak piszecie,wiem,że brakuje mi tele,no i to 50 1.8 też mnie korci pomału coś z tym trzeba będzie zrobić;-)
U mnie podobnie, teraz odkładam na lepsze tele 70-200L, jedyne co mnie denerwuje to fakt że z IS jest dwa razy droższy.