Zobacz pełną wersję : Canon 550D zdjęcia na eventach.
member20
21-06-2010, 20:56
Witam ! Interesuje mnie zakup Canona 550D bo planuje robić zdjęcia na eventach gdzie jak wiadomo panują bardzo różne warunki oświetleniowe no i przeważnie w ciemnościach. Chciałem się dowiedzieć czy Canon 550D poradzi sobie z tym ? Oczywiście planowałbym zakup jakiegoś jasnego obiektywu bo chce kupić samą puszkę i jakiś obiektyw do tego dokupić ? Co wy na to ?
Witam ! Interesuje mnie zakup Canona 550D [...] planowałbym zakup jakiegoś jasnego obiektywu
Przeszukaj forum pod kątem 550D i jasnych obiektywów a Ci się sprawa nomen omen rozjaśni :-)
A tak w skrócie: w sporej liczbie egzemplarzy 550D autofokus nie radzi sobie z jasnymi obiektywami.
--
Jarek
member20
21-06-2010, 21:23
czyli nie poradzi sobie ?
Poczytaj tu. Trochę napisano na ten temat: http://canon-board.info/showthread.php?t=64290
A może 40/50D?
To znaczy tyle, że warto iść do takiego sklepu gdzie będziesz miał możliwość przetestowania sprzętu z konkretnym obiektywem. W temacie powyżej masz wiele wyjaśnione. Wiele zależy od "szczęśliwego trafu". Kolejna sprawa, nie baw się w 550 jeśli masz zamiar robić zdjęcia. Zaitsev dobrze podpowiada zainwestuj w 50D, 40 też nie najgorsza ale to wiekowy już model więc lepiej w tym wypadku wziąć coś świeżego. W 50 dużo lepiej działa AF, co do szumów nie powiem 550 wypadnie nieco lepiej z racji większej ilości px upakowanych w matrycy. Jednak przy publikacji fotek czy wywoływaniu na formatach do 20x30 nie zobaczysz różnicy. Jeśli koniecznie uprzesz się na 550D np. z racji jego ceny to drugie tyle wydasz na jasnego długoogniskowca żeby AF chwytał prawidłowo. Prawidłowo w tym wypadku działają kity ale jaki jest kit każdy wie. Czytaj zatem, czytaj.