PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny problem z 5D mkI

nuovo
20-06-2010, 23:18
Witam wszystkich.
Dziś pojawił się problem z moją piątką. Po wieczornej sesji aparat został odłożony do torby. Rano wziąłem się za zgrywanie zdjęć i przy okazji bardzo niemiło się zaskoczyłem. Moje body nie działa jak należy. Objawy po włączeniu:
1. brak ikonki baterii na górnym lcd
2. nie działają przyciski wokół tylnego lcd
3. nie można uruchomić tylnego wyświetlacza lcd
4. tylne pokrętło działa ale tylko w opcjach wybory punktu af, zmiany iso, wybór wb - czyli opcje górnych przycisków
5. nie działa przycisk podświetlania górnego lcd
6. nie dziala sterowanie obiektywem

Wymieniałem baterie, wyjmowałem bateryjkę podtrzymującą - i nic. Będę musiał i tak skorzystać z serwisu, ale pytanie do Was:
czy ktoś z Was miał taki problem ze swoim sprzętem.
Czy (mam nadzieję) to może być sprawa softu czy ... jest problem z elektroniką?
Z góry dzięki z odpowiedzi.
Pozdrawiam

Vitez
21-06-2010, 19:26
Nie zakładaj kilku identycznych wątków - zaśmiecasz tym forum i nie wiadomo w którym odpisywać. Zostawiam ten, bo jest we właściwym podforum. Nie rób tak więcej :? .

SixFeet
21-06-2010, 20:02
No ja tak miałem z poprzednim aparatem (D80) po leciutkim zalaniu, objawy nie identyczne, ale podobne. Twój nie był zalany... W moim przypadku do wymiany poszedł bezpiecznik, czy tam kondensatorek na płycie zasilania. Jeśli to to samo, to udaj się do zaufanej osoby i zrobi Ci za stosunkowo małe pieniądze, no chyba, że masz gwarancję to ślij za free do serwisu. Sporo wskazuje jednak na elektronikę, na chłopski rozum, ale niekoniecznie na płycie głównej. Mam znajomego, który dobrze naprawia aparaty, ale nie chcę robić reklamy. Jak jesteś zainteresowany mogę Ci dać namiary na priv.

nuovo
21-06-2010, 22:57
Nie zakładaj kilku identycznych wątków - zaśmiecasz tym forum i nie wiadomo w którym odpisywać. Zostawiam ten, bo jest we właściwym podforum. Nie rób tak więcej :? .

Bije się w pierś i przyznaje do błędu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie kojarzę żeby była jakakolwiek możliwość kontaktu aparatu z wodą więc ta opcja raczej odpada. W każdym razie zapakowałem dziś sprzęt i wysłałem na Żytnią. We wtorek/środa powinni zdiagnozować problem...
Dam znać jak będę wiedział coś więcej.

Pzdr

SixFeet
22-06-2010, 15:26
Powodzenia

nuovo
26-06-2010, 10:49
no i wycenili :(
płytka zasilania i sterowania do wymiany. czuje ból w porfelu.

Czytałem gdzieś na forum, że oczywiście zdażają sie takie przypadki. Ale co najciekawsze - podobno są czasami problemy z dopasowaniem baterii do body. Choć dziwne wydaje mi sie to, że przez słabe dopasowanie mogą pojawic się problemy z połączeniem elektrycznym pomiędzy body a stykami baterii.

nuovo
26-06-2010, 13:41
PS. Czy ktoś z Was posiada może coś w rodzau CANON EOS 5D Service Manual & Repair Guide??

nuovo
10-07-2010, 10:06
Sprzęcik naprawiony, sprawdzony, wyczyszczony i gotowy do pracy. Naprawa bagatela - niecałe 1500,- / załamka

:( Już mogło być 1/4 kosztów C35 1.4

Moje obserwacje: po wymianie elementów znacznie szybciej wyświetlają mi sie zdjęcia na LCD po zrobieniu zdjęcia.

Pozdr