Zobacz pełną wersję : Pomiar punktowy
Witam.
Jestem bardzo początkujący. Chcę kupić body i szkło do nauki, szczególnie w trybie M.
Myślę o 20+ 50/1.8 II. Potem już będę bardziej wiedział, co mi trzeba.
Chcę się nauczyć pracować ze światłem. Czy brak pomiaru punktowego w 20d to poważny problem? Jeśli tak, to wybrać 30d?
Dziękuję Wam za poradę w sprawie.
Pozdrawiam
MM-architekci
20-06-2010, 14:42
Nie , no nie jest poważny problem.
wiktor2323
20-06-2010, 15:35
A myślisz, że jak będziesz robił zdjęcia na M to od razu zdjęcia będą lepsze ?;)
underhand
20-06-2010, 16:27
wez 30stke jesli o taki dylemat chodzi
Na pewno punktowy się przyda, centralny pomiar to już prawie 10% kadru. Jeśli 30D jest w Twoim zasięgu finansowym to będzie to pewnie lepszy zakup.
szczególnie w trybie M.
Lepiej priorytet przysłony. Gwarantuje Ci, że będziesz go używał zdecydowanie częściej. Męczenie się z M ma sens w określonych sytuacjach, ale w większości, część roboty można zostawić automatyce aparatu. ;-)
Ciekawy plan ale 50-tke wybierz f/1.4, bardzo poprawi Ci to konfort pracy i obiektyw bedzie na dluzej.
Ze spokojem panowie, nie zapedzajmy sie aż do obiektywów :) chce 1.8 niech wezmie skoro juz jest zdecydowany a jeżeli chodzi o pomiar punktowy to pewnie Ci sie przyda jeżeli chcesz się nauczyć obslugi światła, ale jeżeli masz sobie żyły przecinać z powodu takiego wydatku to kup 20tke, teoretycznie każdym sprzetem nauczysz sie mocy światła ,)
kup 350tke, też nie ma punktowego pomiaru (lecz ma tryb manual), a zaoszczędzisz kasę na kolejne zakupy
A swoja droga to chcesz uczyc sie punktowego w polaczeniu z metoda strefowa, czy punktowy bez korekt ekspozycji?
A swoja to chcesz uczyc sie punktowego w polaczeniu z metoda strefowa, czy punktowy bez korekt ekspozycji?
Szczerze, to nie mam pojęcia. Jestem zupełnie początkujący, chociaz fotografuje od dawna (A610, tryby polmanualne, ale czas na cos konkretniejszego). Nie chce kupować nowego body z kitem, tylko cos, co mi da w kosc, ale nauczy wykorzystac mozliwosci puszki, a do tego da satysfakcje.
Soul_Man
22-06-2010, 09:28
Pomiar punktowy nie jest moim zdaniem kluczową kwestią w Twoim przypadku. Widzę, że na allegro 20D i 30D w podobnych cenach, wiec wziąłbym 30tkę (matryca ta sama o ile się nie mylę, ale lepszy AF, szybciej się włącza i takie tam pierdoły :) ). To jest już aparat, który wystarczy Ci na dłuugo.