Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Marker UV

dellti
05-11-2005, 17:21
Tak czytając ostatnie tematy dotyczące kradzieży sprzętu pomyślałem, że może dobrym sposobem byłoby oznaczenie sprzętu markerem widocznym tylko w promieniach UV - w myśl zasady, że przeciętny złodziej nie będzie oglądał każdego zakamarka np. body w poszukiwaniu ukrytych oznaczeń, a tym samym będzie większa szansa na ewentualne rozpoznanie sprzętu "w obiegu wtórnym" :)
Pewnie część z Was już na ten pomysł wpadła wcześniej, mam więc pytanie - jakie markery (firma,model, ew. gdzie kupić) stosujecie? Jakiś czas temu robiem próby z markerem z supermarketu, ale niestety po kilku tygodniach napis był już praktycznie nieczytelny. Zależy mi na czymś trwalszym, żeby nie trzeba było co chwila ponawiać oznaczania.
Z góry dziękuje.

Tomasz Golinski
05-11-2005, 17:24
A nie wystarczy spisać numery seryjne?

dellti
05-11-2005, 17:32
A nie wystarczy spisać numery seryjne?

Na pewno nie zaszkodzi, ale czy wystarczy to nie wiem. Zawsze dwie metody zabezpieczenia są lepsze niż jedna :)

Taki na szybko wymyślony dowód: ktoś kupuje kradziony sprzęt, ale załatwia/podrabia/itp dokument zakupu z właściwym numerem seryjnym. W ten sposób np. policja będzie miała problem z ustaleniem kto mówi prawdę. A jeżeli prawowity właściciel będzie mógł opisać charakterystyczny symbol umieszczony w dziwnym miejscu, sprawa od razu jest prostsza ...

-=Festyk=-
05-11-2005, 23:54
Tylko,który policjant uwierzy,że to akurat TY,a nie ktoś inny to podpisał.Wprawdzie możesz napisać:,,Własność...'',ale to jeszcze niczego nie dowodzi.

Robson01
06-11-2005, 01:17
Wydaje mi się że spisane numery seryjne sprzętu oraz papiery (karta gwarancyjna ) dają większą gwarancje odzyskania sprzętu zakładając że będziemy mieli szczęście i policja lub my sami natrafimy na to co nam ukradziono.

DarekB
06-11-2005, 09:34
Jakiś czas temu robiem próby z markerem z supermarketu, ale niestety po kilku tygodniach napis był już praktycznie nieczytelny. Zależy mi na czymś trwalszym, żeby nie trzeba było co chwila ponawiać oznaczania.
Z góry dziękuje.

Nie wiem jak z zabezpieczeniem body ale obiektywy to prosta sprawa... trzeba na przedniej soczewce wydrapać gwoździem swoje inicjały ;-)