Zobacz pełną wersję : Samoczynna zmiana czasu naświetlania 5d
SebaWolf
16-06-2010, 10:42
Witam. Podczas ostaniej sesji spotkała mnie dziwna rzecz, plener 5d z gripem oryginał /bo wiem że z zamiennikami potrafiły dziać się dziwne rzeczy/ + 580 EX II na sankach, zdjecia robiłem w AV lampa w HSS, nagle czas naświetlania samoczynnie przestawia się na 30s, co dziwniejsze zdjęcia naświetlają się normalnie tzn. coś około 1/500s, a w exifie jest 30s.
Wszystko do normy wróciło po wyłączeniu i włączeniu aparatu, ktoś miał taki przypadek.
ja tak miałem, ale okazało się później, że przez przypadek przesunąłem kółeczko na M, gdzie dzień wcześniej robiłem jakieś nocne shoty na długim czasie ;)
SebaWolf
16-06-2010, 11:59
ja tak miałem, ale okazało się później, że przez przypadek przesunąłem kółeczko na M, gdzie dzień wcześniej robiłem jakieś nocne shoty na długim czasie ;)
Sęk w tym, że pierwsze co sprawdziłem to czy przypadkiem kółko nie jest w jakimś pośrednim położeniu, ale było pewnie ustawione na AV zrobiłem wtedy jakieś 5 strzałów z czego pierwsze dwa czas naświetlania wskazywały dobrze a kolejne 3 wskazują czas 30'' zarówno w aparacie jak i w exifie po zgraniu.
może spróbuj profilaktycznie aktualizować firmware jeśli nie masz najnowszego?
SebaWolf
16-06-2010, 12:29
Mam 1.1.1 zdaje się że nowszego niema, nic pozostaje mieć nadzieję, że nic poważniejszego się nie dzieje, może jednorazowy przypadek w sumie na przebieg 30tys. pierwszy raz taka akcja. Kiedyś zdarzyło mi się że 580EXII przechodził mi samoczynnie na TTL i walił pełną mocą od ponad roku już mi się to nie zdarzyło.
Zobacz jak pracuje bez gripa. Mi oryginalny grip sam wydłużał czas, przełączał się do trybu wyboru punktu AF.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czas wydłużał i skracał w TV, a w trybie Av sam zmieniał przesłonę.
Tez tak mialem (co kilka strzalowol wracal mi na swoje ustawienia), niestety nie pamietam dokladnie co ale bylo to jakies ustawienie na lampie (chyba master albo slave mi pozostal z poprzedniej sesji - raczej slave) - ale wtedy nerwow zjadlem