PDA

Zobacz pełną wersję : Samoczynna zmiana czasu naświetlania 5d

SebaWolf
16-06-2010, 10:42
Witam. Podczas ostaniej sesji spotkała mnie dziwna rzecz, plener 5d z gripem oryginał /bo wiem że z zamiennikami potrafiły dziać się dziwne rzeczy/ + 580 EX II na sankach, zdjecia robiłem w AV lampa w HSS, nagle czas naświetlania samoczynnie przestawia się na 30s, co dziwniejsze zdjęcia naświetlają się normalnie tzn. coś około 1/500s, a w exifie jest 30s.
Wszystko do normy wróciło po wyłączeniu i włączeniu aparatu, ktoś miał taki przypadek.

agent
16-06-2010, 11:52
ja tak miałem, ale okazało się później, że przez przypadek przesunąłem kółeczko na M, gdzie dzień wcześniej robiłem jakieś nocne shoty na długim czasie ;)

SebaWolf
16-06-2010, 11:59
ja tak miałem, ale okazało się później, że przez przypadek przesunąłem kółeczko na M, gdzie dzień wcześniej robiłem jakieś nocne shoty na długim czasie ;)

Sęk w tym, że pierwsze co sprawdziłem to czy przypadkiem kółko nie jest w jakimś pośrednim położeniu, ale było pewnie ustawione na AV zrobiłem wtedy jakieś 5 strzałów z czego pierwsze dwa czas naświetlania wskazywały dobrze a kolejne 3 wskazują czas 30'' zarówno w aparacie jak i w exifie po zgraniu.

agent
16-06-2010, 12:02
może spróbuj profilaktycznie aktualizować firmware jeśli nie masz najnowszego?

SebaWolf
16-06-2010, 12:29
Mam 1.1.1 zdaje się że nowszego niema, nic pozostaje mieć nadzieję, że nic poważniejszego się nie dzieje, może jednorazowy przypadek w sumie na przebieg 30tys. pierwszy raz taka akcja. Kiedyś zdarzyło mi się że 580EXII przechodził mi samoczynnie na TTL i walił pełną mocą od ponad roku już mi się to nie zdarzyło.

C80
16-06-2010, 14:57
Zobacz jak pracuje bez gripa. Mi oryginalny grip sam wydłużał czas, przełączał się do trybu wyboru punktu AF.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czas wydłużał i skracał w TV, a w trybie Av sam zmieniał przesłonę.

mackw
16-06-2010, 15:20
Tez tak mialem (co kilka strzalowol wracal mi na swoje ustawienia), niestety nie pamietam dokladnie co ale bylo to jakies ustawienie na lampie (chyba master albo slave mi pozostal z poprzedniej sesji - raczej slave) - ale wtedy nerwow zjadlem