Zobacz pełną wersję : alternatywa dla canon 28mm 1.8
octopus1
15-06-2010, 22:03
znacie moze jakas alternatywa dla trudno-dostepnego i wiekowego juz 28mm 1.8 USM ?
budzet 2500zl -potrzebuje szeroki kat + jasnosc
MariuszJ
15-06-2010, 22:15
Jeżeli crop to zoomy Tamrona i Canona. Jeżeli FF to zoomy Tamrona i Canona ;)
Do cropa alternatywą jest tylko sigma 30mm/f1.4, którą z całego serca polecam! Na ff jest jescze tańsza wersja C28mm/f2.8 - niestety trochę ciemniejsza.
octopus1
15-06-2010, 22:24
a ten Sigma AF 20/1.8 EX DG RF???
Ernest_DLRS
15-06-2010, 22:26
Sigma 20/1.8
Sigma 28/1.8
Sigma 30/1.4
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zapomniałem o Sigma 24/1.8
octopus1
15-06-2010, 22:32
ok, ktory z nich jest najlepszy? najostrzejszy i najlepiej oddaje kolory - winieta i aberracja ...przymkne oko.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i pytanie nr 2... wybrac sigme czy mimo wszystko walczyc o tego canona 28 1.8?
Canon 35/2 lub Sigma 28/1,8, oba mają gorszy AF
poszukaj 28/1,8 wśród forumowych TIPów
Ernest_DLRS
16-06-2010, 11:44
Zasadniczo to Sigma 24/1.8 i Sigma 30/1.4 dają piękny obrazek... Znacznie bardziej plastyczny od Canona 28/1.8, jak i odrobinę ostrzejszy. Natomiast musisz wybrać spośród kilku egzemplarzy ten, który najlepiej będzie współpracował z Twoim body, inaczej może się okazać że masz FF/BF albo co gorsza, random focus i mydełko w ogóle. Najlepiej wybrać się do Sigma Pro Centrum (ew. inny sklep gdzie mają dużo Sigm) i wybrać tam właściwy obiektyw.
Moja Sigma 30/1.4, którą kiedyś użytkowałem dawała mi bardzo ostry obraz od f/1.4.
Aż taki trudno dostępny nie jest (jeszcze 2 sztuki):
http://www.foto-ivy.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=91&category_id=106&option=com_virtuemart&Itemid=64
sam niedawno nabyłem od nich ten obiektyw, opinie o sklepie znajdziesz na forum.
octopus1
16-06-2010, 12:02
i jaka jest twoja opinia o nim ? ja sie w sigmie boje tylko kolorow, caly czas mam wrazenie ze sa strasznie WYPRANE.
Używam na 450D gdzie traktuje go jako tzw. standard a nie szeroki kąt.
Opinie znajdziesz np. tu
http://canon-board.info/showthread.php?t=24827 (http://-board.info/showthread.php?t=24827)
ja używam go dopiero od 3 miesięcy i jako amator nie mam doświadczenia z innymi szkłami w tym zakresie. Jak dla mnie jest OK, solidna budowa, AF na USM i szerzej niż na 50mm a tego mi brakowało w 50 1.8. Do tego będzie pasował do FF a Sigma nie.
Ernest_DLRS
16-06-2010, 12:53
Sigma 30/1.4 nie będzie kryła pełnej klatki, reszta przeze mnie wymienionych jak najbardziej TAK.
octopus1
16-06-2010, 13:06
link nie dziala.
to ja juz sie pogubilem. moze powiem do czego mi potrzebny i czego oczekuje a wy mi powiecie ktory jest de facto lepszy pod tymi wzgledami
najwazniejsze: odwzorowanie kolorow! :)
bardzo wazne: ostrosc
bardzo wazne: fajny bookeh
bardzo wazne: obudowa i wykonanie
malo wazne: szybki AF, bo to ma byc obiektyw w plener i do pasji a nie do zawodowego uzycia
link nie dziala.
http://canon-board.info/showthread.php?t=24827
link nie dziala.
to ja juz sie pogubilem. moze powiem do czego mi potrzebny i czego oczekuje a wy mi powiecie ktory jest de facto lepszy pod tymi wzgledami
najwazniejsze: odwzorowanie kolorow! :)
pewnie Canon, ale to trudno porównywać
bardzo wazne: ostroscna pewno nie 28/1,8... chociaż czy inne są lepsze? nie mniej w rogach masz kaszankę do f/4
mówiłem o pełnej klatce
bardzo wazne: fajny bookeh28/1,8 - niefajny, ale szerokie tak już mają
inna sprawa, że to też zależy od 1000 czynników
bardzo wazne: obudowa i wykonanienie wiem, jak innych, ale Canona 28 jest w porządku, a Canon 35/2 już nie
malo wazne: szybki AF, bo to ma byc obiektyw w plener i do pasji a nie do zawodowego uzyciatu wygrywa 28/1,8
octopus1
16-06-2010, 15:31
tak sie zastanawiam czy zamiast tego dylematu 28mm czy 30mm od sigmy nie kupic fisheye 15mm - i tak mam cropa - 40D.
z tego co widze na samplach - 15mm jest okropnie ostry od 2.8. Gdyby podejsc z bliska do obiektu - rewelacja bookeh fantastyczny.
Co mysliscie o fishu jako o standardzie pod 40d
Ernest_DLRS
16-06-2010, 16:47
?? Fish jako standart??
Zamiast kombinować jako standart weź sobie Canona 28/1.8 jeśli chcesz mieć pewniaka AF, ale jeśli wolisz lepsze kolory, lepszy bokeh (co wiąże się z lepszą plastycznością fot), i nie przeszkadza Ci to, że będziesz miał może trochę słabszy AF i będzie trzeba poszukać w sklepie najlepszego egzemplarza z dajmy na to 5 sztuk, to weź Sigmę 30/1.4 (jeśli chcesz pozostać przy 40D) lub Sigmę 24/1.8 (jeśli myślisz o zakupie pełnoklatkowej lustrzanki). To są dwa najlepsze obiektywy szerokokątne/standartowe Sigmy.
panmateusz
16-06-2010, 17:13
Ja używam fisza jako "standardowego" szkła. Kwestia tego co kto lubi ;-)
Zależy co wolisz jako standard bliżej 50mm czy 35mm? Ja osobiście na cropie mam S30/1.4 (ostra i celna sztuka ) i jak trafisz tę właściwą sztukę to bardzo dobre szkło .
dreamstorm
18-06-2010, 15:01
Ostrość często zależy od egzemplarza C28. Ja nie narzekam na niego. Sprawdza się świetnie z 40D jak i z 5D. Jeśli nie planujesz zmieniać na FF i AF dla Ciebie nie jest priorytetem, to sprawdzona Sigma 30 1.4 wydaje się być idealnym wyborem - jasniejsza, lepsza ostrość, budowa też ok, jedynie rozmiar filtra większy.
Warto sprawdzić sample na 1.4, bo bywają egzemplarze bardzo żyleciarskie jak i mydlane.
i pozostaja jeszcze plotki o nowych tanich stałkach co moze wyjść
Krótka historia.
Parę miesięcy temu kupiłem dość okazyjnie (1.150 zł na polskie) C28/1.8 z myślą o "upgrejdzie" mojego wysłużonego C35/2.
Obiektyw był używany, ale w stanie "nówka". Żadnych zastrzeżeń.
Z marszu obfotografowałem nim jedną imprezę i efekty bardzo mnie zadowoliły.
Przed pozbyciem się C35 postanowiłem jednak (dla spokoju sumienia) zrobić sobie mały test porównawczy obu szkieł.
Wyniki wprawiły mnie w lekką konsternację i po ich skonsultowaniu z paroma postronnymi obserwatorami pod młotek trafił... C28.
Parę wniosków :
budowa - bezwzględnie wygrywa C28,
jasność - f/1.8 w C28 raczej nieużywalne (mydło i wszechobecna CA), od f/2 jest ok. - f2 w C35 w pełni używalne, ogólnie od f/2.2 oba obiektywy spisują się znakomicie,
celność AF - nieznaczna przewaga C35 (może to cecha indywidualna danego egzemplarza, ale mój C35 trafia zawsze tam gdzie chcę, zaś testowanemu C28 zdarzały się pomyłki raz na parę strzałów), w obu szkłach nie odkryłem żadnego BF/FF,
szybkość AF - nie zauważyłem różnic,
"cichość" AF - wiadomo, USM w C28 pracuje bezgłośnie, ale na głośność C35 bez USM też nie można narzekać - ciche, króciutkie "bzz" i gotowe,
kolory, kontrasty - na moich zdjęciach testowych nie znalazłem istotnych różnic,
ostrość w centrum kadru - w obu bez zastrzeżeń,
ostrość na brzegu kadru - no, tu niestety C35 miażdży C28 (może to nie jest jakąś wielką wadą C28, wszak nie zawsze przy użyciu małych przysłon zależy nam na ostrości mniej istotnych brzegów kadru, ale takie zjawisko występuje i nic na to nie poradzę).
Przykład :
http://img8.imageshack.us/img8/529/sharpness3528.jpg
bokeh - cóż, może w C35 nie jest najpiękniejszy, ale w takim przypadku trzeba sobie powiedzieć, że w C28 jest po prostu brzydki :
http://img338.imageshack.us/img338/765/bokeh3528.jpg
W zasadzie oprócz lepszej budowy i USM z FTM jedyną, ważną przewagą C28 nad C35 był dla mnie znacząco szerszy kąt widzenia (na cropie).
Jednak zdecydowałem się na pozostawienie w torbie C35.
Wracając do tytułu tego wątku uważam, że dobrą, a nawet lepszą alternatywą dla C28 jest C35/2, który można mieć za połowę ceny tego pierwszego :D
Konrado84
19-06-2010, 14:44
Krótka historia...
Podzielam większość spostrzeżeń.
Byłem właściwie zdecydowany na 28 1,8, jednak po porównaniu z 35 2,0 stwierdziłem, że wolę ten drugi.
Tańszy i lepszy optycznie od 28 1,8, AF bardzo szybki i celny, jedynie głośny.
Budowa gorsza ale tragedii nie ma.
octopus1
19-06-2010, 22:58
:) dzieki za wszystkie odpowiedzi - kupilem 28mm 1.8 :)
dlatego, ze jest bardziej uniwersalny 28 to 28 a nie 35:)
od jutra testy :)
Przykład :
Kolega przeoczył czy specjalnie olewa 9. Punkt Regulaminu?
Przepraszam... Późna była pora :???: