PDA

Zobacz pełną wersję : jak poprawic ostrosc obiektywu w 50D?

10minutemail
15-06-2010, 16:36
zanim ktos usunie temat, prosze zeby przeczytal

czesc, jak mam poprawic ostrosc obiektywu w 50D?
tzn wiem gdzie to sie ustawia w aparacie, ale nie wiem na ile to przestawic zeby bylo dobrze, wiec tutaj pytanie jak to robic, robilem na jakas kartke z tekstem to w ogole loteria, raz tak dobrze raz tak zle i tak w kolko

mam 28mm 2.8 z AFD, 50mm 1.8 ze zwyklym silniczkiem, 85mm 1.8 z USM
silnik ma tez znaczenie do tej loterii, dlatego podaje, poza tym moze ktos bedzie mial jakies gotowe profile, bo podobno wszsytkim 85mm ostrzy zle

Mellan
15-06-2010, 18:14
[B]... 85mm 1.8 z USM..., bo podobno wszsytkim 85mm ostrzy zle

Cóż to za rewelacje? Nie znam nikogo, kto narzekałby na ostrość 85 1.8.
Może tak jakiś sampelek w miniaturze do poglądu tej tezy?

pajlot
15-06-2010, 18:18
10minutemail
ostrość obiektywu a celność focusa to dwie rózne sprawy. obie moza poprawic z poziomu body - albo w stylach wyostrzyc albo skorygowac BF/FF za pomocą mikroregulacji AF.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to znaczy nie tyle poprawic ostrośc obiektywu co wyostrzyc obrazek

10minutemail
15-06-2010, 20:17
no tylko jak skorygowac ten obiektyw, a 2ga sprawa podobno w 50D AF jest super

Handelson
15-06-2010, 20:35
no tylko jak skorygowac ten

mikroregulacja (w instrukcji aparatu na 100% znajdziesz)

a 2ga sprawa podobno w 50D AF jest super

Dla jednych super a dla drugich nie. Na pewno nie jest zły :-D

RomanS
16-06-2010, 12:24
Lepszy jest tylko w 7D i 1-kach.

michael_key
17-06-2010, 09:19
[...] robilem na jakas kartke z tekstem to w ogole loteria, raz tak dobrze raz tak zle i tak w kolko
Loteria zniknie jak zrobisz to samo przy pomocy statywu i samowyzwalacza.

p.okolowicz
17-06-2010, 11:55
Ustaw aparat na statyw pod kątem 45 stopni do tekstu, na którym sprawdzasz AF. Nie wciskaj palcem spustu migawki tylko rób zdjęcia za pomocą samowyzwalacza, wężyka spustowego lub pilota, aby zredukować drgania, a co za tym idzie całą przypadkowość, o której piszesz.

10minutemail
17-06-2010, 23:36
mikroregulacja (w instrukcji aparatu na 100% znajdziesz)

ale przeciez o tym pisalem... to co klikam ustaw dobra ostrosc i dziala? raczej trzba suwakiem i wiedziec gdzie.. no i wlasnie skad mam wiedziec o ile
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Loteria zniknie jak zrobisz to samo przy pomocy statywu i samowyzwalacza.

robilem to przy pomocy statywu i wezyka...

Van
18-06-2010, 17:07
10minutemail Już napisali ci raz koledzy, ostrość obiektywu a autofokus to dwie oddzielne sprawy . Zacznij najpierw od tego by postarać się maksymalnie wyostrzyć by AF łapał dokładnie w punkt który mu wskazujesz. To dopiero połowa roboty za Tobą. Ten etap wykonuj metodą prób i błędów , działka na + ( w prawo) 2 działki,3, i to samo w drugą stronę, 1,2 i 3 w lewo na - . sam ocenisz które z tych prób dają najlepszy efekt. Jeśli to już zrobisz, teraz dopiero możesz sprawdzić czy sam obiektyw ostrzy jak potrzeba. Przełącz z AF na manual i zobacz czy przypadkiem sam obiektyw nie ma faula , bo mnie się okazało, że dopiero w ręcznym trybie ostrzył a mikroregulacja AF działała i owszem , ale wyłącznie w tym wadliwym i mylącym ustawieniu ( bardziej lub mniej mydił) . Jeśli nie uzyskasz dalej ostrości, to....masz obiektyw do kitu. Nie ruszaj wyostrzania obrazu bo to bez sensu. Jeśli obiektyw nie daje ostrego obrazu to wyostrzanie w stylach jest bezcelowe. Taki obiektyw mimo wszelkich zabiegów nie będzie ostrzył w 50-tce i koniec. Budowa mikrosoczewek diod matrycy jest zupełnie inna niż w poprzednich modelach - soczewki są większe i pokrywają przestrzeń przerw między diodami jakie były w dotychczasowych matrycach, jak np w 40-ce. Efektem tego jest większa powierzchnia dla której jakość dostarczonego obrazu przez obiektyw musi być wysoka czyli obiektyw musi zapewnić dużą rozdzielczość. W poprzednich modelach, choćby nawet i 40D, procesor sam obrabia obraz usuwając zbędne luki i uzupełnia obraz według określonego algorytmu więc nawet lichy obiektyw da stosunkowo dobry obraz. Jeśli zatem twój obiektyw nie ma dobrych szkieł ( czyt. rozdzielczości) to nie wyostrzysz obrazu. Możesz osiągnąć maksymalne parametry i wycisnąć ile się da , ale bez rewelacyjnych efektów.
Między innymi dla tego zakładałem temat o polecanych obiektywach do EOS 50D, aby tam gromadzić sprawdzone informacje, jakie obiektywy sprawdzają się z tą matrycą. Z takiego minusa słabych obiektywów można zrobić zaletę ;) zależy to tylko od umiejętnego użycia w do odpowiedniego tematu :) choćby miękkich portretów. Ale to już Twoja kreatywność.