Zobacz pełną wersję : Korea Południowa: zakupy, przywóz sprzętu
dentharg
15-06-2010, 10:50
Witajcie!
Szykuje mi się wyjazd do Korei Południowej (Seul) i chciałbym popytać, czy ktoś ma doświadczenie z zakupem tam sprzętu foto i przywózką do kraju?
Czy to jest w ogóle opłacalne?
Dzięki!
fristajlor
15-06-2010, 18:48
Zależy co chcesz kupić. Część rzeczy może być nawet do 40% tańsza, bardzo dużo rzeczy jest w tej samej cenie a część nawet droższa niż u nas. Podaj konkretne nazwy sprzętu to być może uda mi się sprawdzić na co można liczyć. Problemem może być dogadanie się w sklepie - raczej małe szanse, że ktoś tam będzie gadać po angielsku. Ja zawsze na zakupy brałem znajomego chińczyka, który zawsze potrafił wynegocjować niższą cenę (nawet jeżeli była to najniższa oficjalna cena na rynku) + dostawałem jakiś gratis dodatkowo (np. pokrowiec w przypadku zakupu statywu). Warto o tym pamiętać.
dentharg
15-06-2010, 18:53
Konkretnie mysle o Canonie 7D lub Canon EF 70-200 f/4 L IS USM.
fristajlor
15-06-2010, 19:17
Najniższa oferta na 7D (samo body) jaką znalazłem to 1.849.500 wonów czyli praktycznie to samo co u nas. Z kolei 70-200/4 IS udało mi się znaleźć za 1.350.000 wonów (w kilku sklepach oferowali w tej cenie) więc tu można zacząć się zastanawiać czy różnica w cenie pokrywa nam korzyści z zakupu w Polsce z gwarancją. Szkoda, że kurs wona wzrósł...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przy czym to są najniższe ceny więc wcale nie jest powiedziane, że akurat trafisz na sklep z taką ofertą.
dentharg
15-06-2010, 19:31
Dzięki 100x. Czyli nie ma co się napalać i gimnastykować.
To tylko jeszcze powiedz jak z "wwiezieniem" swojego sprzętu foto? Będą problemy?
fristajlor
15-06-2010, 19:49
To tylko jeszcze powiedz jak z "wwiezieniem" swojego sprzętu foto? Będą problemy?
Ja żadnych problemów nie miałem z wwożenie i wywożeniem więc nawet nie bardzo mogę sobie wyobrazić jakiego typu problemy masz na myśli?
Jeszcze o jednej rzeczy warto wspomnieć w niektórych sklepach możesz robić zakupy pozwalające na odliczenie VATu. Sklep powinien być oznakowany (nie każdy daje taką możliwość). Rachunek przy wylocie z Korei okazujesz na lotnisku w specjalnym punkcie i Ci zwracają z tego co słyszałem koło 10% wartości. Ja akurat nie korzystałem z tej możliwości bo moje sklepy nie były "tax free" ale jakby się postarać to można by jeszcze trochę zaoszczędzić.
dentharg
15-06-2010, 19:56
Wypas. Dzięki 100x za pomoc.!