Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 50d problem

wdomachzbetonu
14-06-2010, 19:22
Czy w waszych canonach 50d też tak jest?
Żeby go włączyć to muszę przesunąć na "off" a żeby wyłączyć na "on"
Obecnie pracuję w trybie M (ręczna regulacja ekspozycji) i jak na razie dopóki nie przyślą mi obiektywu canon 50mm 1.8f to robię zdjęcia obiektywami M42 ( Helios , itp) i ustawiam ręcznie ciemniej/jaśniej i jak robię zdjęcie i daję ciemniej to zdjęcie jest jaśniejsze , a jak kręcę na to żeby było jaśniejsze to wychodzi mi zdjęcie ciemne . Czy w tych canonach tak jest czy to jakiś błędny egzemplarz?

caveman
14-06-2010, 19:24
Może opisz dokładniej, w jaki sposób robisz "ciemniej/jaśniej" bo w moim modelu nie ma takiej ciekawej funkcji?

galekeg
14-06-2010, 19:26
Miałem tak w Nikonie, rozwiązanie problemu to trzymać odwrotnie - obiektywem w stronę twarzy - i jest OK:mrgreen:

RomanS
14-06-2010, 19:29
Jesli to nie jakis, taki sobie zart. To odpowiedz tak nie jest.

wdomachzbetonu
14-06-2010, 19:29
Może opisz dokładniej, w jaki sposób robisz "ciemniej/jaśniej" bo w moim modelu nie ma takiej ciekawej funkcji?

mam obiektyw m42 , heliosa którym sama wszystko ustawiam ( ciemniej , jaśniej , wyostrzenie) i na podglądzie jak robię obiektywem jak najjaśniej , wychodzi mi na zdjęciach ciemniej i odwrotnie .

Silwe
14-06-2010, 19:34
Przełącz aparat na kółeczku nastaw na tryb AV. Zapewne rozwiąże to twój problem.

gixxxer
14-06-2010, 20:22
Czy w waszych canonach 50d też tak jest?
Żeby go włączyć to muszę przesunąć na "off" a żeby wyłączyć na "on"
Obecnie pracuję w trybie M (ręczna regulacja ekspozycji) i jak na razie dopóki nie przyślą mi canon 50mm 1.8f to robię zdjęcia obiektywami M42 ( Helios , itp) i ustawiam ręcznie ciemniej/jaśniej i jak robię zdjęcie i daję ciemniej to zdjęcie jest jaśniejsze , a jak kręcę na to żeby było jaśniejsze to wychodzi mi zdjęcie ciemne . Czy w tych canonach tak jest czy to jakiś błędny egzemplarz?

kończę ósme piwo i nadal nie łapię ... trochę składni + interpunkcja i się zrozumiemy ;)

proszę jaśniej :wink:

adrian17
14-06-2010, 20:24
A co rozumiesz jako "daję ciemniej"? Tak profilaktycznie pytam - bo zdarzali się już tutaj tacy, którym wydawało się, że f2.8 jest "ciemniejsze" od f11 :-D. Innego sensownego wyjaśnienia nie widzę.

stdanielo
14-06-2010, 21:01
na pewno korzysta z trybu kreatywnego tam tam jest jaśniej/ciemniej

adrian17
14-06-2010, 22:30
Nie, bo "Obecnie pracuję w trybie M (ręczna regulacja ekspozycji)" - w 1 poście.

stdanielo
14-06-2010, 22:50
w 50D nie ma gdzie indziej jaśniej/ciemniej, chyba że o czymś nie wiem

wdomachzbetonu
14-06-2010, 23:11
Napisałam że to jaśniej/ciemniej ustawiam na obiektywie ( przekręcam , mówiłam że mam obiektyw Helios , M42 gdzie wszystko ustawia się samemu na obiektywie , ostrzenie , można rozjaśnić obraz / przyciemnić )
I to mi chodzi odwrotnie . Na zwykłym wszystko gra tylko jak podłączony jest do niego obiektyw M42 działa odwrotnie.

rOOmak
15-06-2010, 02:09
to jak ustawiasz na obiektywie najciemniej to na jaki numerek wskazuje kreseczka? I jak jest najjaśniej to na jaki numerek wskazuje kreseczka?
W obiektywie nie ustawisz czasu migawki. Jak ustawiasz czas naświetlanie odpowiednio do "najjaśniej/najciemniej" ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Druga sprawa. Wykręć tego Heliosa ustaw na "najjaśniej", wciśnij bolec który wystaje od strony aparatu i zobacz czy się zamykają listki przysłony(przymyka się otwór w obiektywie) Jeżeli tak tzn. że jest to "najciemniej".