Zobacz pełną wersję : Zestaw na plener i w pomieszczeniu. Warto ??
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem takich dwóch zestawów. Posiadam dwie lampy błyskowe i do tego zestaw chińczyków do zdalnego wyzwalania Phottix Aster ( radio lub fotocela ).
Powiedzcie co o tym sądzicie:
http://www.allegro.pl/item1062819759_zestaw_reporterski_statyw_uchwyt_i_ parasolka.html
Jak z zamontowaniem i stabilnością lampy po zamontowaniu do tego zestawu dodatkowo Phottixa.
Proszę o rady ..
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o plener to i tak warto by było dociążyć cały statyw, chyba że lubisz puszczać latawce...
Zdaję sobie sprawę iż parasolka ma tendencję do lotu ( porywając statyw ) :)
Jak najbardziej w terenie mam zamiar dociążyć zestaw.
Ale słyszałem , że statyw W803 jest i tak dość stabilny. Może ktoś używa ??
No ale co sądzicie ogólnie o tym zestawie. Cena zachęca. Sklep mam w Łodzi więc odbiór osobisty ( odchodzą koszty wysyłki ). To zalety..
Może ktoś wypowie się też na temat tej parasolki i uchwytu.
ja mam 806 i w plenerze lubi polatać przy nawet niezbyt mocnym wietrze :roll:
Ale słyszałem , że statyw W803 jest i tak dość stabilny. Może ktoś używa ??
Mam ten statyw w studio. Z softboxem 60x90 jest średnio stabilny (zależnie od ustawienia). Miałem już nieprzyjemność go łapać w locie...
A czym proponujecie dociążać statyw?
A czym proponujecie dociążać statyw?
Woreczki z piaskiem. Albo chociaż puste worki, w które można wrzucić kamienie lub cokolwiek innego zastanego na miejscu.
Zamirzam niedługo pofocić z parasolką na plaży. Myślicie, że kilka foliowych woreczków wypelnionych piaskiem i przymocowanych do statywu w806 (chyba ten wezmę, choć może jednak zdecyduję się na w803) utrzyma statyw i parasolkę?
aligator16
13-06-2010, 22:17
teoretycznie dobry pomysł, weź więcej woreczków, jak zauważysz że coś ci się zaczyna "gibotać" to dorzucasz woreczek i po sprawie ;]
michallubon
14-06-2010, 09:32
Najlepiej jest mamę o pomoc poprosić :) poważnie.
Ja kupiłem kawałek materiału i oddałem go w sprawne ręce osoby posiadającej maszynę do szycia. Całość wygląda jak dwie połączone ze sobą poduszki (trochę mniejsze niż "jaśki"). w środku żwirek (muchomorek się nie zmieścił :D ). Działa to z AIR 260 i nie ma większych problemów, a dodatkowo w ciężkich chwilach może służyć za stabilizację aparatu zamiast statywu.
MM-architekci
14-06-2010, 10:34
worek z piaskiem , plecak ze sprzętem nawet starcza czasem
plecak ze sprzętem nawet starcza czasem
Worki z piaskiem wyjdą taniej. :mrgreen:
MM-architekci
15-06-2010, 16:30
ale plecak i tak sie zazwyczaj targa ze sobą , więc po co się męczyć z piaskiem
Proponuje sledzie od namiotu z koncowkami zagietymi tak by po wbiciu lapaly koncowki nozek statywu, ew zrobic od nich odciagi z linek. W plener biore Quantuma 600WS i poltorametrowy parasol, zaden woreczek z piaskiem nie pomoze jak mocniej dmuchnie. Polecam rowniez nie dokrecac na maxa parasola w uchwycie, jak zawieje najwyzej parasol sobie z uchwytu wyskoczy i poleci, wazne zeby lampa nie dostala skrzydel :)
ArtMoon - w sumie fajny patent, ale średnio mobilny.
Znalazłem w siecie coś TAKIEGO (http://blog.fotografiakamar.pl/index.php/2009/09/sandbags-czyli-worki-z-piaskiem/). Orientuje się ktoś, gdzie to można kupić (w sklepie podanym na stronie oczywiście nie ma).
No tak, mobilne to nie jest bo za kazdym przestawieniem statywu trzeba wbijac od nowa, co prawda stabilne jak skala ale na betonie nie zda egzaminu :) Dosc spore te worki, trza by sie rozejrzec...