Zobacz pełną wersję : Nieostre z objektywem 18-50
Witam,
focę krótko bardzo, tj. od 3 m-cy.
Znajomi jednym głosem mówią o moich zdjęciach nieostre.
Tak się składa, że dotyczy to zdjęć w różnych warunkach oświetleniowych i ZAWSZE z autofocusem, więc albo:
- mam derylium i rączki się trzęsą albo
- popełniam jakiś fatalny błąd robiąc zdjęcia albo
- coś nie tak jest z objektywem.
odrzucam co zrozumiałe to pierwsze, o trzecim nie chcę myśleć i szukam winy w sobie.
Pytanie więc do doświadczonych, jakie są reguły przy korzystaniu z kitowego objektywu 18 -50 dotyczące przesłony/ogniskowej, których łamanie dawałoby tak fatalne efekty
http://www.fotothing.com/bedol/photo/225a2cbdda587f52df09945d0e75153e/
i jeszcze to
http://www.fotothing.com/bedol/photo/b04f3ec37e10708c3a7da7ee4f2b0bb1/
Z góry dzięki za wszelaką pomoc
sprzęt 300d + kit
Trudno stwierdzić nieostrość zdjęć przy tak małych ich rozmiarach;-)
Czy znajomi zarzucają Twoim fotkom brak ostości oglądając je w necie, czy widząc je w oryginalnych rozmiarach? Jeśli to pierwsze, to nie masz się co przejmować, tylko musisz się bardziej przyłożyć do obróbki fotek przed ich publikacją w sieci.
Jeśli jednak to jest ta druga sytuacja to zamieść jakiś przykład w oryginalnym rozmiarze, bo inaczej nie można nic obiektywnie stwierdzić.
tak wrzuć linka do oryginalnej wielkości, czasem seria zdjęc wychodzi nie ostra tak bywa, ale wszyskie to coś nie tak, weż ustaw AF na centralny punkt, bo w innym wypadku liczy srednią ostrość zebraną ze wszyskich pkt AF. to na początek, daj twoim zdaniem ze 2 najostrzejsze zdjęcia i z 800x600 minumium żeby było widać coś.
18-50 ? Sigma? Jakie swiatlo?
Przemek Białek
05-11-2005, 02:31
kolega chyba troche omylkowo napisal 18-50 , chyba raczej chodzi o 18-55 ktore ma w stopce:)
co do ostrosci to dokladne stwierdze jej braku mozna tylko przy 100%, ew 50% pelnego wymiaru, ponadtko uczulam ze kit jest ostry ale od F8 (mowimy o rozdzialce na fula)
niestety ocenic ostrosci na miniaturce sie nie da - co wiecej, przy zmniejszani trzeba fotke wyostrzyc.. tak wiec albo pokaz full size, albo zapomnij ze masz problem ;)
myślę też że chodzi o 18-55
Te fotki z serwisu zajmują bardzo mało-pierwsza 60kb,druga -40,to stanowczo za mało jak na takie wielkości...minimum przy tej wielkości to chyba 120 kb,ale by dobrze wyglądała musi mieć coś z 200...
Na wstępnie dzięki za gromadną reakcję - nie spodziewałem się szczerze mówiąc, bo pytanie trochę idiotyczne.
Następnie: WIELKIE SORRY - teraz już się nie ukryje, że jestem lamerem ;-)
Chodzi oczywiście o kitowy obiektyw canona: EF-S 18-55 f/3.5-5.6. to na początek.
Hoody: Punkt AF zawsze ustawiam. Po to wyle kasy wydałem, żeby móc :-)
Przemek Białek: gdzieś mi się obiło o uszy/oczy, że kit jest ostry od określonej wartości przesłony. Obecnie: robię max zoom lub min zoom - czy w takim wypadku jest jakaś reguła dotycząca przesłony, szczególnie w przypadku tego obiektywu ? Mam niestety skłonność do korzystania ze skrajnych wartości (szczególnie w dole, czyli f3.5-5 chętnie wykorzystuję)
Wrzucam bezpośrednio jedno ze zdjęć. Nie wiem, jak rozmiar/jakość, ale więcej chyba nie da się bezpośrednio, a strony nie mam.
BTW - jeżeli widzieliście gdzieś wątek dotyczący obróbki na www, będę wdzięczny za podrzucenie (sam oczywiście też pobuszuję).
Wrzucam bezpośrednio jedno ze zdjęć. Nie wiem, jak rozmiar/jakość, ale więcej chyba nie da się bezpośrednio, a strony nie mam.
Ew. mogę wysłać na e-mail zainteresowanym. Prośba tylko o określenie max. wielkości (bo obecnie ma to to 14Mb) :-)
Z RAW do PS i tam dodałem ramki, nieco wzmocniłem kolorki, przyciąłem trochę zdjęcie.
No i mam 14MB
weź acdsee i zmiejsz na 30-35% i wal na forum
https://canon-board.info//brak.gif
źródło ( )
właśnie ???? z aparatu jakieś 3,5-4 mb ??? JPG?
o co chodzi Rawy mają jakieś 7 ?
kolego o0 co chodzi jakie 14 MB ???
Znajomi jednym głosem mówią o moich zdjęciach nieostre.
a Twoi znajomi to kto - sami eLkarze? ;) co oni tacy ostrzy?
- popełniam jakiś fatalny błąd robiąc zdjęcia albo
staraj sie focic na f8-f11 o ile pozwala swiatlo, a czas staraj sie trzymac zgodnie ze stara regula: 1/ogniskowa a zdjecia beda OK. co prawda istnieja tragiczne wersje KITow, gdzie nawet te zasady nie pozwalaja otrzymac ostrych zdjec. ale to mniejszosc. powodzenia!
weź zrób test z innym body i teat się sam rozwieje, walnij z 800 iso te same ustawiania dobre światło żeby nie było mowy o poruszeniu i najlepiej w M, co do kitów ja miałem mega ostrego kita jak stwierdził człowiek od którego go kupowałem, ale miałem go całe 4h od tamtej chwili służy jakiemuś użytkownikowi allegro :-)
właśnie ???? z aparatu jakieś 3,5-4 mb ??? JPG?
o co chodzi Rawy mają jakieś 7 ?
kolego o0 co chodzi jakie 14 MB ???
Ok, nieporozumienie wynika stąd, że nie dopisałem, że oryginalne zdjęcia przechowuję w TIF'ie.
Mam nadzieję, że to wyjaśni wąpliwości dotyczące rozmiaru.
A jak nie, to mnie zabijcie, a ja i tak mam pliki po kilkanaście mega w TIFie :D
Ok, spróbuję z przesłoną >f8 i zobaczymy.
Dzięki tymczasem wszystkim za pomoc
Ok, spróbuję z przesłoną >f8 i zobaczymy.
tylko nie przesadzaj z przeslona - nie zmniejszaj otworu mocno powyzej f11 ;)
czesc,
na poczatku mialem DOKLADNIE ten sam problem (zreszta jakbys poszperal na foto-forach, to ludzie zawsze maja ten problem z 350d). tez myslalem, ze tym aparatem nie da sie zrobic ostro zdjecia. skonczylo sie na braku moich umiejetnosci (tak jak sadzilem zreszta). nie robilem fotek wg. reguly 1/f i duzo fotek wychodzilo poruszona, stosowalem zla przeslona.
kitowy obiektyw nie jest super, ale da sie nim robic ostre fotki (wydaje mi sie, ze po prostu w lepszych obiektywach detale obiektu są bardziej żywe/ostre, a tak to trzeba sie poslugiwac PS).
rob tak jak piszą Koledzy, a bedzie dobrze. dla mnie sie sprawdzilo.
1) Tryb Av, Tv, M (preferowany to Av i manipulowanie ISO by czas naswietlania byl odpowiedni)
2) Przyslona 8 lub 11
3) czas miedzy 1/30 (szeroki kąt) a 1/90 (przyblizenie), dla pewnosci i ulatwienia staraj sie otrzymac czas zawsze krotszy niz 1/60 w razie potrzeby podbijajac ISO . Odszumic zdjecia da sie dosc latwo, wyostrzyc poruszonego zdjecia praktycznie sie nie da.
4) jesli robisz w RAW to nie zapomnij pozniej wyostrzyc zdjecie, parametry na zero ale wywolywanie np BreezeBrowser w HQ mode, w PS / PS Elements po wywolaniu Unsharp Mask na okolo 100/0.6/0
5) nie ogladaj zdjec w 100% powiekszeniu na monitorze bo to tak jakbys ogladal wydruki 40x60 z mniej niz 5cm :roll: . Ogladaj w max 30% powiekszeniu.
michal_sokolowski
06-11-2005, 15:49
Ja się osobiście dopisuję do powyższych porad. mam 350D od kilku miesięcy.
i podobne dylematy (ostre, nieostre? dobre Body, złe Body?).
teraz wiem, że body mam OK, a KIT jest jaki jest, ale nie jest aż taki zły :-)
WARTO WSPOMNIEĆ, ŻE 350D STRASZNIE ŁATWO JEST PORUSZYĆ.
pozdrówka.
Jeszcze raz dzięki wszystkim
Zrobiłem sobie notatkę "jak robić zdjęcia moim aparatem" korzystając z Waszych rad do wykucia na pamięć i ... daję sobie jakieś pół roku na opanowanie tych reguł :-)
pozdrawiam wszystkich