Zobacz pełną wersję : Cyfrówka z dobrym auto <2000 zł
Ojciec chce kupić cyfrówkę, powiedzmy (granice płynne w obie strony) do 2000 zł.
Wcześniej miał Lumixa DMC-FZ5, ale nie był zadowolony z jakości zdjęć, o filmach nie wspominając. Ostatnio miał okazję popstrykać EOSem 450D i mu się spodobało, więc od razu uznał, że chce lustrzankę. Lekko mu to wyperswadowałem, bo nie wykorzysta ani możliwości wymiennej optyki ani ustawień manualnych, wszystko i tak pstryka na automacie (aczkolwiek jakaś prosta lustrzanka z dobrym automatem nie byłaby zła, od czasu do czasu bym mu mógł ukraść i się pobawić :D).
A więc czego szukam:
Cyfrówki która zrobi dobre zdjęcia na automatycznych ustawieniach (zarówno panorama, jak i zdjęcia nocne, portret, ruch, makro), preferowany wysoki zoom i dobry antishake. Rozmiar nie ma znaczenia, akceptowane zarówno kompakty, jak i lustrzanki. Cena - tyle ile warto wydać, zakładam, że raczej nie więcej jak 2000 zł
Aha, jeszcze jedno - jedyna słuszna firma to Canon...
Moje typy:
Canon SX1 IS
Canon EOS 1000D
Canon G11
Nie wiem czy na rynku są jakieś inne/nowsze konstrukcje warte uwagi, możecie doradzić? Wiem, że każdy z wylistowanych aparatów jest zupełnie różny. Wydaje mi się, że najodpowiedniejszy z tej grupy będzie SX1. Czy ma on już jakiegoś następcę? To chyba dość "stary" aparat.
http://fotozakupy.pl/szukaj/proste?fraza=pentax+k-x&gclid=COL2xvicm6ICFYUx3god6RD1wA jak nie chcesz dużo rozbudowywać to powinno cię zainteresować.
dziobolek
12-06-2010, 22:49
http://fotozakupy.pl/szukaj/proste?fraza=pentax+k-x&gclid=COL2xvicm6ICFYUx3god6RD1wA jak nie chcesz dużo rozbudowywać to powinno cię zainteresować.
Aha, jeszcze jedno - jedyna słuszna firma to Canon...
IMHO Canon SX1 powinien wystarczyć w zupełności.
Pozdrówka!
Jakiego kompakta by nie kupił to fotki będą podobne do tych z DMC FZ5. Niby g11 ma nieco większą matrycę, ale jak próbowałem go przed planowanym zakupem to okazało się, że fotki niemal identyczne jak ze starego fujika s5600. Nie no - nieco mniej szumi, ale tylko nieco. Także lepiej było zostać przy niezłym DMC FZ5 niż wymieniać go na następnego kompakta.
Co powiesz w takim razie na EOS 1000D?
Jakość fotek mniej więcej jak z pozostałych EOSów APS-C. Puszka najskromniejsza. Mi to pasuje. Gdyby jeszcze była możliwość kręcenia filmów. Niestety ,to dostępne dopiero od 500d.
dziobolek
13-06-2010, 15:24
Jakiego kompakta by nie kupił to fotki będą podobne do tych z DMC FZ5... ...Także lepiej było zostać przy niezłym DMC FZ5 niż wymieniać go na następnego kompakta.
Nieee, no... te aparaty dzieli szmat czasu.
Znam kilka osób które były w posiadaniu tegoż Panasa i również kręciły nosem.
Po przesiadce na zaawansowane kompakty konkurencji stwierdzili,
że nigdy więcej nikomu nie polecą zakupu aparatu tej firmy.
Więc chyba coś w tym jest...
Polecam ocenić samemu:
- Panasonic Lumix DMC-FZ5 (http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz5/)
- Canon PowerShot SX1 IS (http://www.dpreview.com/reviews/canonsx1is/)
Pozdrówka!
hmm
a gdyby jednak zdecydować się na coś nie Canona, to co sądzicie np. o Fujifilm FinePix HS10?
MariuszJ
13-06-2010, 22:21
Za 2100 oddałem ludziom Canona 1000d z 18-200 - to był bardzo dobry zestaw. Ponieważ w cenach nowych wychodzi to więcej, proponowałbym nabyć 1000d z kitem lub 50/1.8, a resztę np. tele 55-250 dokupić później.
A może najtańszy Olympus Pen z 14-42? Ogniskowa tele to w przeliczeniu 84mm, więc może nie oszałamiająca. Sample ładne, jakiś tam rozwój systemu, np. przez jasną stałkę czy tele też możliwy.
Ten nowy kompakt Samsunga? Wygląda na bardzo obiecujący, jak będę miał czas spróbuję go skądś pożyczyć. Nie pamiętam oznaczenia, kosztuje chyba 1500 zł.
dziobolek
13-06-2010, 23:44
hmm
a gdyby jednak zdecydować się na coś nie Canona, to co sądzicie np. o Fujifilm FinePix HS10?
Jeśli nie Canon, to Olympus PEN.
Pozdrówka!
Ok, skoro już jesteśmy w temacie kompaktów, to szukam jeszcze jednego aparatu, tym razem dla siebie. Wymagania - musi się zmieścić w kieszeni kurtki, dobre auto. Cena najlepiej <1100 zł. Jestem w stanie wydać więcej, jeśli mnie przekonacie.
Kandydaci których rozpatrywałem:
Sony HX5 - fajne bajery, dobre filmy, zoom, panorama, matryca BSI, ale prześwietla :/
Panasonic DMC-TZ8, TZ10 - podobno najlepsze zdjęcia w tej klasie
Canon SX210, SX200 - podobno gorszy niż Sony czy Panasonic, ale podobają mi się kolory
Samsung WB600/WB650 - podobno jaja przy kręceniu filmów i zmianie ogniskowej
Samsung WB1000 - świetny wyświetlacz, podobno duży szum :/
Canon S90 - słabe filmy, (słabe auto?)
Canon G11 - drogi, wizjer, słabe filmy, (słabe auto?)
Jeśli chodzi o całokształt, najlepszym wyborem chyba byłby HX5, ale zdjęcia mają kiepskie kolory :/ Jeśli chodzi o zdjęcia, najlepiej wypada S90, lub drożej G11, ale obydwa mają tragiczną jakość filmów. Co prawda to nie kamera, nie wiem, czy film mi w ogóle potrzebny...
Doradźcie :D
Do minusow HX5 zaliczylbym dosc kiepskie wykonanie (badziewny plastik), zreszta jak wszystko co Sony wypuszcza ostatnio... Oszczedzaja ;) Nie wiem jak to sie odnosi do pozostalych aparatow.
W tym momencie najbardziej skłaniam się do S90, aczkolwiek trochę szkoda mi tych filmów i zooma.
Patryk_mirek
16-06-2010, 12:25
ja takiego 1000d odradzę. Co prawda do plusów można zaliczyć całkiem niską wagę, niewysoką cenę za nowy, dużą wielkość zdjęć, system czyszczenia matrycy i bardzo popularną kartę pamięci SD. Jednak tutaj jest kilka minusów: np to, że od tego 1000d bardziej czuć badziewnym plastikiem (chyba bardziej niż od sony alfa)... ja ten aparat bałem się wziąć do ręki w obawie że mi się rozpadnie.
Już lepiej kupić "od znajomego" jakiegoś mało używanego 350/400/450d (choć 350d bym odradził ze względu na brak czyszczenia matrycy i mały lcd). Też są małe, lekkie i robią niezłe zdjęcia.
Obiektyw? Wątpię by udało Ci się kupić aparat w tak niskiej cenie żeby wystarczyło na 17-70 od sigmy. Jeśli zestaw ma być tani i lekki, a zdjęcia mają być do rodzinnego albumu w rozmiarze 10x15cm i tylko do tego, a sam aparat będzie służył jako "kompakt z dużym zoomem z którego się nie zdejmuje obiektywu" to takie 18-200 jest dobrym rozwiązaniem.
MariuszJ
16-06-2010, 12:36
ja takiego 1000d odradzę [...] ja ten aparat bałem się wziąć do ręki w obawie że mi się rozpadnie [...] Już lepiej kupić "od znajomego" jakiegoś mało używanego 350/400/450d [...] Też są małe, lekkie i robią niezłe zdjęcia.
Jednak te przyklejone gumy robią cuda :D
Bez obawy - nic się nie rozpada. Aparat 1000d bardzo dobrze spasowany.
Polecam z czystym sumieniem TZ8. Posiadam od kilku miesięcy. Zdjęcia super (jak na swoja klasę oczywiście) i do tego niezły tryb filmowy :)
Zdecydowanie SX200 - bardzo dobra jakość zdjęć, dobra cena (ok. 1000 zł z pokrowcem, baterią, kartą 8GB, smyczką na rękę, dwiema płytkami na PC).
Auto jest wyśmienite, dostosowuje styl robienia zdjęć i wyświetla to co wybrał na 3 calowym ekranie LCD (12.1 megapixeli), dodatkowo możliwe kręcenie filmów w High Definition 720p. Zoom optyczny wynosi 12x do niego dochodzi jeszcze 4x więcej cyfrowego. Zbliżenia podczas kręcenia filmu mocno pogarszają jakość no i jeszcze jest lampa, która czy chcemy, czy nie i tak nam wyskoczy...
Tak więc są tylko dwie wady, ogólnie aparacik jest fantastyczny! Warto kupić.
ja bym poszukał 450D z kitem IS i powinno wystarczyć ojcu na początek... a jak się rozpędzi to zuuuuuma 18-200 przyszłościowo i wszyscy szczęśliwi