Zobacz pełną wersję : światło + lampa
Chciałem zapytać jakie oświetlenie polecacie do fotografii aktu . Myślałem nad zakupem lampy studyjnej ok 200w, chcę operować tylko 1 żrudłem światła . Lepiej w tym temacie sprawdzi się ( lampa + softbox , lampa + czasza , lampa +strumiennica , lampa + plaster miodu kierujący swiatło do przodu) . Inne propozycje jakie i dlaczego ... :shock::shock::shock:
aligator16
12-06-2010, 19:46
Polecam książkę freemana o oświetleniu w studio czy coś w podobie ;] Oświetlenie będzie podobne to co mody portretów, nie ma takiego czegoś jak oświetlenie do aktów ;]
Jeżeli 1 lampa to ja bym brał min 300Ws, optymalnie byłaby by 600 - zależy jeszcze jakie pomieszczenie i czy chcesz uzyskiwać małą GO.
I do tego wziąłbym dużą oktę, plus jakiś dish.
Polecam książkę freemana o oświetleniu w studio czy coś w podobie ;]
Michael Freeman - Fotografia Studyjna, wyd. Naukowo-Techniczne, W-wa 1993
EN: The Photographer's Studio Manual, wyd. Nicolas Enterpsises Limited, London
Jeżeli 1 lampa to ja bym brał min 300Ws, optymalnie byłaby by 600 - zależy jeszcze jakie pomieszczenie i czy chcesz uzyskiwać małą GO.
pomieszczenie do zagospodarowania mam 4m x 9m wysokie ok 4,5m okno wschodnie 2m x 4m na wysokości 1m , okno zachodnie 1m x 2m na wysokości 3,5m świetny świetlik od godz 15 ...
wstępnie planowana Lampa światła ciągłego 500W
Producent: Sun-Box Cena: 380.00 :-P
tak mała Go też wykorzystywana będzie dlatego pytam o strumiennice bo ma mocne ostre i prawie punktowe światło :confused: