PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw kontra monitor

Repsol
11-06-2010, 12:55
Witam,

Temat podejrzewam nietypowy ale może ktoś doradzi:)
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu obiektywu Canon EF 100 f/2.8 L Macro IS USM (zawsze taki chciałem mieć :) ) i wszystko byłoby dobrze gdybym pewnego pięknego popołudnia przypadkowo nie miał okazji przez chwilę popracować na monitorze 32" :)
Komfort pracy rewelacja, powierzchnia nie to co moja 19" i tym oto sposobem narodził sie dylemat, co wybrać, obiektyw czy może jednak zdecydować się na zakup lepszego monitora.
Czytając posty nt monitorów mam wrażenie że do 3 tyś nic sensownego się nie kupi więc może szkoda zachodu i lepiej zakupić obiektyw czy może jednak ma sens kupić monitor w tej cenie? Co do jakości obiektywu nie mam wątpliwości tak jeśli chodzi o monitory to nie mam wystarczającej wiedzy.
Proszę o opinie w tej kwestii bardziej doświadczonych monitorowiczów:)
pozdrawiam

jkl8
11-06-2010, 14:35
A w swojej pasji to bardziej lubisz fotografować, czy może bardziej wolisz obrabiać zdjęcia? Z pewnością duży monitor to duży komfort pracy na nim, ale też trzeba mieć nad czym pracować. Natomiast jeślibyś dużo obrabiał (np. usługowo, zawodowo), a tylko sporadycznie fotografował to wówczas może lepiej zainwestować w monitor.
A do samego oglądania fotografii to chyba najlepszy jest papier no może jeszcze rzutnik.

Repsol
11-06-2010, 14:55
Lubię i to i to ale ostatnio chyba jednak więcej czasu spędzam przy monitorze.
Czasami trafiło się jakieś wesele albo cuś ale ostatnio niestety rzadko więc do obróbki tylko to co amatorsko pstryknę gdzieś w plenerze. Zajmuję się też trochę grafiką i projektowaniem stron www i to dzięki temu głównie ostatnio spędzam więcej czasu przed monitorem. Niestety strasznie mnie ciągnie do tego obiektywu macro :) zaś zdrowy rozsądek mówi żeby jednak monitor, pytanie tylko jak już wyżej pisałem czy w cenie obiektywu można kupić sensowny monitor. Z różnych wypowiedzi na forach wynika że tak średnio i stąd pytanie czy jest sens taki kupować.
Ostatnio sprzedałem swoje pośrednie szkiełka i stąd kasa na macro, zostawiłem sobie tylko 24-105 L no i puszke 50D :)

gixxxer
11-06-2010, 19:28
Lubię i to i to ale ostatnio chyba jednak więcej czasu spędzam przy monitorze.

3D LCD polecam .... oszalejesz ;)

Repsol
11-06-2010, 22:58
Ja już teraz jestem bliski oszalenia, jak mi jeszcze 3D dorzucisz to bez wizyty u specjalisty się nie obejdzie :)

rOOmak
12-06-2010, 05:56
Nie sugerowałbym się za bardzo rozmiarem monitora. Jest dosyć rozwinięty temat na forum.
Jeżeli nie możesz uzbierać kasy do profesjonalnego monitora to kup sobie obiektyw. Zastanów się tylko czy na pewno chcesz tą setkę do macro. Brałeś pod uwagę MP-E 65/2.8 (powiększenie 1:1 - 1:5)?

Repsol
12-06-2010, 09:23
MP-E 65/2.8 to na pewno dobry obiektyw, ale z tego co wyczytałem to do zrobienia dobrych zdjęć potrzebna jest do niego lampa, statyw oraz suwnica. Dodatkowo ktoś pisał, że żeby dobrze ustawić ostrość to najlepiej podłączyć puszkę pod monitor. Dość duży osprzęt byłby potrzebny a ja aż tak profesjonalnie raczej bym do tego nie podchodził.Poza tym jest chyba droższy od 100/2,8 , którego chciałem też wykorzystać do portretu przy okazji.

Czytałem na forum wątek dotyczący monitorów, były tam przedstawione modele które ewentualnie jest sens zakupić, był tam przedział cenowy do 3 tyś z matrycą 22 do 24" firmy Eizo , tylko pytanie czy jest sens czy lepiej doskładać do wyższej półki. Monitor byłby wykorzystywany raczej półprofesjonalne.

gixxxer
12-06-2010, 15:46
A tak poważnie, nie zazdroszczę Tobie :-?

Stałem i nadal stoję przed podobnym dylematem - "to do robienia zdjęć" czy "to do zrobienia zdjęć" :confused:

Postawiłem na szkiełka jako nr 1, teoretycznie teraz powinna być kolejka na monitor, ale ... zawsze w szklarni znajdzie się ten "brakujący element" ;)

Piszesz o półprofesjonalnym zastosowaniu monitora - jeszcze jedno pytanie: zarabiasz lub chcesz zarabiać w przyszłości na zdjęciach ? jeżeli tak to lepiej dozbierać do eizo serii sx (może zaraz zostanę rozjechany przez niektórych forumowiczów, ale bazując na opiniach użytkowników pstykających np. ślubniaczki wiem, że monitory tej serii "nadają" się do obróbki)

... no i oczywiście do monitora dochodzi kalibrator :wink:

Repsol
14-06-2010, 12:10
Czasami zdarza się pstryknąć ślub, symbolicznie komunię lub jakiś jubileusz, wtedy zarabiam, zdarzy się też czasami zaprojektować jakąś stronkę www dla kogoś

na razie mam dwa typy ale jeszcze decyzji nie podjąłem:
EIZO FlexScan SX2262W-BK
EIZO FlexScan S2433WE-GY

jeszcze pytanie, czy przy zakupie takiego monitora od razu trzeba go kalibrować? jeśli tak to kto to robi, serwis?

venomer
14-06-2010, 13:51
Pytanie nr2. Dużo drukujesz swoich prac, tworzysz wystawy? Puszczasz zdjęcia do druku dtp? Jeśli tak, to bierz monitor za 10koła 3d i elektronika od samego guru EIZO ;)

Przy odpowiednio długiej odsiadce przy dobrym monitorze to nawet z kiepskiego sprzetu da sie cuda zrobić. Ja jednak wolę spędzać więcej czasu ze znajomymi i dziewczyną :)

endrju
14-06-2010, 14:36
A w niższej klasie cenowej będzie cokolwiek lepszego od matrycy laptopa do wywoływania zdjątek?
Czy w ogóle jest sens próbować kalibrować matrycę Toshiby A200?

sid
14-06-2010, 14:56
Każdy monitor zewnętrzny będzie lepszy od matrycy laptopa.
Rozsądnie jest wybrać monitor przyzwoitej jakości.

endrju
14-06-2010, 14:58
Odkąd kojarzę wątek o kalibracji na forum, to nie pada nigdy żaden konkret (model) w "półce" między "szajsem" za 500zł a EIZO >3k. Jest jakieś S-PVA w przystępnej cenie do fotografii?

Inna sprawa - nie wiem nawet czy mój laptop pociągnie taki sprzęt podpięty do swojej karty graficznej. ;)

Repsol
14-06-2010, 15:09
tylko pytanie w którym momencie zaczyna sie przyzwoita jakość :) Po przeczytaniu sporej ilość wątków dla każdego w innym co było zresztą do przewidzenia:)

endrju
16-06-2010, 08:38
Przywoita jakość to taka, która pozwala bez WIĘKSZYCH obaw zanosić JPEG-i do labu, bez modlenia się o rozjazdy przy magicznym stwierdzeniu: "bez korekty". ;)
Przyzwoita jakość dla amatora to z pewnością nieco więcej niż daje matryca laptopa i nieco mniej niż EIZO za >3k zł.

Repsol
16-06-2010, 16:19
Po przeczytaniu sporej dawki lektury stwierdziłem, że dla amatora przyzwoita jakość to pewnie coś pomiędzy 2,5 k a 3,8 k zł przy Eizo, ale to oczywiście tylko moje amatorskie zdanie :)

endrju
16-06-2010, 16:28
Jest segment biedronkowy LCD-ków za 300zł, jest segment profi za >3k zł.
Mnie interesuje to po środku, z naciskiem na <2000zł. I tak też skonstruowałem pytanie. ;)

Dominooo
16-06-2010, 17:27
Jest segment biedronkowy LCD-ków za 300zł, jest segment profi za >3k zł.
Mnie interesuje to po środku, z naciskiem na <2000zł. I tak też skonstruowałem pytanie. ;)

Tak więc w mega wątku poświęconym monitorom (jaki i co potrafi) jest napisane o klasie za 300zł, 1000zł, 2000zł, 3000zł i powyżej...

http://canon-board.info/showthread.php?t=27840

endrju
17-06-2010, 08:30
Zauważ, że ten wątek ma ponad 200 stron.
Zadałem pytanie w tym, gdyż tu padła nazwa i seria konkretnego modelu monitora, który na dodatek spełnia moje kryteria cenowe...

Próbowałem czytać tamten wątek, jednak przez kilka kolejnych podstron bardzo często prowadzona jest dyskusja, która dla zainteresowanego kupnem czegoś poniżej EIZO nic nie wnosi.

Vitez
18-06-2010, 01:30
Próbowałem czytać tamten wątek, jednak przez kilka kolejnych podstron bardzo często prowadzona jest dyskusja, która dla zainteresowanego kupnem czegoś poniżej EIZO nic nie wnosi.

Nie musisz go czytać. Wystarczy zadać w nim swoje konkretne pytanie.