Zobacz pełną wersję : 550d KIT 18-55IS czy 18-135IS
Zamierzam kupić Eos 550d z obiektywem KITowym, przy czym dostępne są dwie wersje jak w temacie. Większy zoom by się przydał...
Jestem w stanie wydać 800zł więcej, ale czy nie lepiej kupić zwykły 18-55IS i ew. w przyszłości dokupić jakiś mały teleobiektyw xx-200/250?
Fotografować będę głównie widoczki, zdjęcia dziecka, rodzinne. Ważny jest szybki AF przy dziecku.
Proszę doświadczonych użytkowników o radę. W przeszłości miałem Zenitha 12XP a teraz kompakt Canon A620, więc będzie to moja pierwsza lustrzanka od wielu lat.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I zapomniałem dodać, że sprzęt będzie służył do kręcenia filmów. Aparat sam dobiera ostrość przy filmowaniu, ale rodzaj obiektywu też ma znaczenie.
I zapomniałem dodać, że sprzęt będzie służył do kręcenia filmów. Aparat sam dobiera ostrość przy filmowaniu, ale rodzaj obiektywu też ma znaczenie.
nie, af podczas filmowania to proteza dosłownie. najlepiej manualnie. a co do obiektywów to mój subiektywny punkt widzenia mówi: 18-55IS + 55-250IS :P
AF podczas filmowania nie działa? Dlaczego manualnie?
Ponieważ słychać jego pracę.
nie tylko. af jezdzi przód-tył, a aparat otwiera przysłonę na czas ustawiania af co nie wyglada za ciekawie: http://www.youtube.com/watch?v=yVyXtSX5hic
pietro.s
11-06-2010, 13:09
AF działa, ale przy obiektywach bez USM nagrywa się również dźwięk ustawiania ostrości ostrości. Chyba, że podepniesz zewnętrzny mikrofon...
Generalnie AutoFocus podczas kręcenia filmów jest bardzo wolny i długo ustawia ostrość co na filmie wygląda nieciekawie. Ostrość lepiej jest ustawiać ręcznie co przy odrobinie wprawy robi się dość szybko.
Dodatkowo odgłosy pracy AF nagrywają się na filmie o czym wspomnieli przedmówcy.
Jeśli chodzi o dobór obiektywów to jestem za rozwiązaniem 18-55 IS i 50-250 IS. Nie są to co prawdy eLki ale na początek na pewno wystarczą.
Draculescu
13-06-2010, 14:36
Witam wszystkich, jako że to mój pierwszy post.
Miałem podobne dylematy jak jak zakładający ten wątek. Mój wybór padł na 550D z kitowym obiektywem 18-135IS. Wiem że co uniwersalne to ... itd itd, można poczytać na tym forum. Ale ja robię fotki amatorsko i na razie nie odczuwam potrzeby noszenia ze sobą kilku kg optyki. Może kiedyś do tego dorosnę :).
Co do video to potwierdzam iż AF głośny, ale można się nauczyć ostrzyć, potem to już tylko wprawa i jest super.
Pozdrawiam
Witam wszystkich, jako że to mój pierwszy post.
Miałem podobne dylematy jak jak zakładający ten wątek. Mój wybór padł na 550D z kitowym obiektywem 18-135IS. Wiem że co uniwersalne to ... itd itd, można poczytać na tym forum. Ale ja robię fotki amatorsko i na razie nie odczuwam potrzeby noszenia ze sobą kilku kg optyki. Może kiedyś do tego dorosnę :).
Co do video to potwierdzam iż AF głośny, ale można się nauczyć ostrzyć, potem to już tylko wprawa i jest super.
Pozdrawiam
W pełni przychylam się do powyższego stwierdzenia. Również robię fotki amatorsko i zestaw z 18-135 jest w pełni wystarczalny jak na moje potrzeby (rodzina, dziecko, spacerki, wycieczki). Praktycznie nie odczuwam potrzeby posiadania dłuższej ogniskowej i nigdy mi jej nie brakowało w tym zestawie. Najbardziej mi brakuje jakiejś jasnej stałki lub jasnego obiektywu, ale z krótszymi ogniskowymi.
Co do video to dla mnie AF przydaje się tylko do wstepnego określenia ostrości, a zanim wcisnę REC to przełączam AF na M i w trakcie kręcenia ostrzę tylko i wyłącznie manulanie. Zaryzykuję stwierdzenie, że AF w czasie kręcenia video jest praktycznie bezużyteczny... :(
Generalnie AutoFocus podczas kręcenia filmów jest bardzo wolny i długo ustawia ostrość co na filmie wygląda nieciekawie.
A tu przykład - na początku myślałem że to odgłos jakiegoś ptaka ze sklepu zoologicznego.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.youtube.com/watch?v=DSn9HNQA77Q&feature=related
zapomniałem wkleić link w poprzedniej odpowiedzi - przepraszam.
Też miałem taki dylemat jednak kupiłem zestaw z 18-55,zestaw z 18-135 był wtedy około 700zł droższy(cztery miechy temu)teraz nie wiem jaka jest różnica,ale te około 700zł to już prawie C 55-250 więc musisz sobie sam to skalkulować.
michael_key
24-09-2010, 21:58
Dla mnie najlepsze rozwiązanie to podobnie jak iso: 18-55 IS + 55-250 IS. Mając podobny zakres początkowy 17-50 powiem Ci, że bawiłem się 55-250. Fajne szkiełko. Niektórzy za chwilę powiedzą, wyznawcy stali i tytanu, że jest plastikowy :wink: ale to dobra propozycja na początek jako uzupełnienie zakresu.