Zobacz pełną wersję : Błędna ekspozycja na M42 w EOS 30/33
Witajcie na forum.
Jestem od niedawna posiadaczem analogowego aparatu EOS 33 stąd moja aktywność na forum i kilka pytań do osób które miały do czynienia z tą serią.
Mianowicie,
znane są problemy z poprawnym naświetlaniem filmu w puszkach 30/33, gdy nie stosujemy szkieł systemowych. Zrobiłem do tej pory jeden film i na szkłach systemowych pozostaje "nauka ekspozycji", ale...
...po kilku testach widzę, że moje body dobiera błędną ekspozycję dla obiektywów M42 (przejściówka bez dendalionu). Nasuwa się kilka logicznych pytań, na które drodzy użytkownicy, znacie choć część odpowiedzi.
Czy dołożenie chipa z potwierdzeniem ostrości skoryguje ekspozycję?
Czy błędna ekspozycja w tym body zostanie dobrana również dla adaptera odwrotnego mocowania obiektywu?; oczywiste bez chipa.
Jeśli dandelion "naprawia" ekspozycję dla M42 to czy "naprawia" również dla odwrotnego mocowania?
Czy upgrade oprogramowania EOS30/33 rozwiązuje wszystkie powyższe problemy z błędną ekspozycją?
Zadzwoniłem również na Żytnią; okazuje się, że jest możliwy upgrade oprogramowania; koszt 61zł brutto. Z aparatem rozstajemy się na jeden dzień...
Jeśli zmiana oprogramowania rozwiązuje problemy z doborem parametrów naświetlania to jest to lepsze wyjście niż wymiana, skądinąd świetnej puchy na starszy, bądź nowszy (czytaj droższy) model (bez zmiany klasy in minus).
Podziękowania z góry za ewentualne odpowiedzi.
Nawet na cyfrowych puszkach niektóre obiektywy M42 trochę oszukują ekspozycję. Moje 350D z Jupiterem 37A zawsze przepalało ekspozycję o jakieś 1/3 - 2/3 ev. Skorygowanie ekspozycji na body załatwiało problem. Posiadam przejściówkę bez potwierdzenia ostrości.
Błędy ekspozycji są znacznie większe. W tych puszkach sięgają 3-4 EV. W teście na obiektywach dla prawidłowego czasu 1/6-1/8 podaje czasy 1/30-1/45. Poza tym zależność nie jest liniowa. Tak to jest z 30/33 :( Problem tyczy się więc użytkowników tego body ze starszym oprogramowaniem.
pasciuch
11-06-2010, 08:03
Używam obiektywów M42 z 500N, z 1N i światło mierzone jest poprawnie.
Z Canonem 30 musiałem korzystać ze światłomierza zewnętrznego.
...
Wydłubałem mały fix na angielskojęzycznej stronie. Trochę sprawę ułatwia ale i nie rozwiązuje do końca ze względu na nieliniowość zależną od wartości przysłony... Najlepiej byłoby mieć prawidłowo mierzące body.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://eosdoc.com/manuals/?q=E7EMFlens
MacGyver
11-06-2010, 14:00
Błędy ekspozycji są znacznie większe. W tych puszkach sięgają 3-4 EV. W teście na obiektywach dla prawidłowego czasu 1/6-1/8 podaje czasy 1/30-1/45. Poza tym zależność nie jest liniowa. Tak to jest z 30/33 :( Problem tyczy się więc użytkowników tego body ze starszym oprogramowaniem.
Szukajcie a znajdziecie:
http://canon-board.info/showpost.php?p=327770&postcount=42
A dla pierścieni odwrotnego mocowania odpowiedź jest oczywista i logiczna: tak, pomiar też będzie nieprawidłowy. Aparat wariuje gdy nie wykrywa na stykach podpiętego szkła systemowego.
upgrade oprogramowania EOS30/33 rozwiązuje wszystkie powyższe problemy z błędną ekspozycją a jak rozpoznać czy mój EOS30 ma oprogramowanie apgrejdowane czy stare?
FlatEric
18-07-2012, 16:37
Najlepiej organoleptycznie, czyli porównując pomiar światła.
Swego czasu czytałem o takiej prostej metodzie - bierzesz aparat z dedykowanym obiektywem i mierzysz światło na jakiejś tam scenie. Następnie odblokowujesz obiektyw, przekręcasz go kawałek, żeby styki straciły kontakt, i trzymając taki na wpół odczepiony obiektyw ponownie mierzysz światło na tej samej scenie. Jeśli wynik wyjdzie taki sam, to jest nowe oprogramowanie, jeśli jakieś 3 EV różnicy - stare.
Oczywiście równie dobrze można się posłużyć dwoma obiektywami o podobnym kącie widzenia - dedykowanym i niededykowanym.
MacGyver
19-07-2012, 09:34
...bierzesz aparat z dedykowanym obiektywem i mierzysz światło na jakiejś tam scenie. Następnie odblokowujesz obiektyw, przekręcasz go kawałek, żeby styki straciły kontakt, i trzymając taki na wpół odczepiony obiektyw ponownie mierzysz światło na tej samej scenie...
Dodam tylko że pomiar na pełnej dziurze (po po odkręceniu przysłona nie będzie się już domykać). Mój 33 tak ma, nie zauważyć. Te błędy, w zależności od serii produkcyjnej to było chyba 25 do 3,5 EV.
Spróbuję jeszcze metodę opisaną przez FlatEric. Ale na razie porównałem na tej samej ogniskowej Takumara 85mm i EF 28-105 Canona. Różnice w pomiarze były ok. -0,5 do -1 EV tzn. Super Takumar niedoświetlał.
Czy z adapterem bez dandelionu pomiar z obiektywem M42 jest tylko CW czy w zależności od tego jak sięustawi na puszce?
I jeszcze jedno pytanie. Czy to tak jest że EOS30 z obiektywem EF 28-105 Canon słabo sobie radzi jeśli chodzi o AF? Bo zaskoczony jestem działaniem AFu, tzn musi mieć wyraźnie kontrastową powierzchnię aby ustawić ostrość. Jak już jest trochę ciemnawo to AF jeździ w te i we wte :(
MacGyver
19-07-2012, 14:06
Jak 0,5 EV to to może nie znaczyć nic bo zarówno ogniskowa jak i otwór względny, podawane przez producentów, to wartości przybliżone, a już przy zoomach zwłaszcza.
FlatEric
19-07-2012, 15:50
Czy to tak jest że EOS30 z obiektywem EF 28-105 Canon słabo sobie radzi jeśli chodzi o AF? Bo zaskoczony jestem działaniem AFu, tzn musi mieć wyraźnie kontrastową powierzchnię aby ustawić ostrość. Jak już jest trochę ciemnawo to AF jeździ w te i we wte :(
Ale który 28-105 mm - 1:3,5-4,5 czy 1:4-5,6? Ja mam z podobnych EOSów doświadczenie z 300V (zbliżony AF, też nie ma podświetlania) - sprawuje się bez zarzutu (nawet z kitem 28-80 mm), musi być naprawdę solidny półmrok żeby wymagał podniesienia lampy, także jeśli chodzi o kontrast motywu nie jest specjalnie wymagający.
Taki 50E z 28-105 mm ustawiał mi bez użycia podświetlenia ostrość na zupełnie jednolitych płaszczyznach, aż się zastanawiałem jak on to robi.
MacGyver
19-07-2012, 16:32
Mój 33 ma AF na poziomie 300D/10D (to chyba jest, z resztą, ten sam moduł z jakąś niewielką modyfikacją). 28-105/3.5-4.5 USM Mk I ostrzy mi podobnie na obu puszkach.
chodzi o
28-105 mm - 1:3,5-4,5. Naprawdę słabo to wygląda. Nie mam żadnej stałki na razie aby porównać ale jestem zaskoczony na -. W świetle dziennym, na zewnątrz jest całkiem OK, ostrzy szybko i bez doostrzania ale w pomieszczeniu gdzie nie jest ciemno ale też nie jasno to już są problemy.
Prawdę mówiąc to przed zakupem 30 czytałem że z AF jest problem ale myślałem że to wygląda lepiej. No dobra, i tak lubię ten aparat :) A szczególnie przypadło mi do gustu EC. Korzystam z tego cały czas. A czego nie mam w innych analogach.
MacGyver
20-07-2012, 08:30
A próbowałeś wyczyścić sensory AF? Aparat swoje lata już ma, mogło tam nalecieć trochę pyłków.
Nie próbowałem. Gdzie ich szukać?
W komorze lustra w dolnej części. Delikatnie podnosisz lustro główne i na dole jest wgłębienie z sensorami.
Tam dmuchasz gruszką (trzymając puszkę tak jakbyś z tego miejsca coś miał wysypywać).
A próbowałeś wyczyścić sensory AF? Próbowałem, czyściłem ale bez zmian. Może ja za dużo oczekuję od tego modelu? Przy korzystaniu z centralnego punktu AF wyraźnie lepiej sobie radzi.
- - - Updated - - -
odblokowujesz obiektyw, przekręcasz go kawałek, żeby styki straciły kontakt, i trzymając taki na wpół odczepiony obiektyw ponownie mierzysz światło na tej samej scenie. Spróbowałem tą metodą i wychodzi na to, że oprogramowanie jest nowe. Różnice w pomiarze światła są minimalne - rzędu 0,3-0,5 EV.