Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przymknięcie przesłony poza aparatem

websterek
08-06-2010, 21:44
Mam taką małą zagwozdkę, używam obiektywu Canon f1,8 50mm II. Ma on (niestety) przesłonę sterowaną z aparatu. Czy jest jakiś sposób aby zamknąć ją poza nim? Przy pomocy aparatu, jakąś kombinacją kabelkami czy coś. Używam go z adapterem do kamery HV30 i niestety nie ma tam możliwości sterowania przesłoną, a głębia ostrości na całkowicie otwartej jest zbyt mała do niektórych scen.

gonzo44
08-06-2010, 21:54
Ustawiasz przesłonę na aparacie, wciskasz podgląd głębi ostrości i go trzymając odpinasz obiektyw od body. Przesłona pozostanie przymknięta.

Selena
08-06-2010, 21:59
Czy jest jakiś sposób aby zamknąć ją poza nim? Przy pomocy aparatu, jakąś kombinacją kabelkami czy coś.
Jeśli chcesz przymknąć " na stałe" to tak.
Przymykasz przysłonę do np. 2,8 , wciskasz przycisk podglądu GO i z cały czas wciśniętym podglądem ściągasz z body.
Działa na 100% - używam tego, gdy chcę podpiąć np. przymknięte 85/1,8 do pierścieni pośrednich.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
gonzo44 był szybszy :wink:

akustyk
08-06-2010, 22:09
hehe... faktycznie! sprawdzilem wlasnie sam i macie racje.

czyli, jesli dobrze kminie, komunikacja body z lensem jest po prostu asynchroniczna :)
i mi wlasnie, jak Pomyslowemu Dobromirowi, wlasnie skacze nad glowa ta kulka,
bo kombinuje co sie z tej tezy da jeszcze zrobic ;)

Selena
08-06-2010, 22:11
akustyk jak coś wymyślisz, pochwal się.

websterek
08-06-2010, 22:19
Dzięki wielkie za pomoc, jutro to przetestuję (jeszcze nie mam aparaciku Canona, dopiero planuje wymianę z Alfy więc w domu tego zrobić nie mogę :P )

gonzo44
08-06-2010, 22:19
Tez mi się wydawało, że w momencie pojawienia się AF przesłona będzie działała sprężynowo, bo przymykana jest tylko na moment wykonania zdjęcia. A tu wychodzi na to, że konstrukcja nie wiele się zmieniła tylko dodano silniczek.
Akustyk i jak kulka coraz szybciej się odbija od głowy?

siudym
08-06-2010, 22:20
Ja przymykalem tak 85/1.8 gdy uzywalem jej w DOF adapter kamery video.

akustyk
08-06-2010, 22:37
nie no, co mi doraznie do glowy przyszlo, to ze powinien zadzialac FEL (blokowanie pomiaru flesza) i poprawny blysk ze szklem manualnym. ale konia z rzedem temu, kto takie przelozenie obiektywow przy wcisnietym guziki zrobi sam.

z partnerem/partnerka sie da i moze byc nawet zabawne (taki Twister :) ), nie mowiac o dobrej metodzie na podryw :)

luc_october
09-06-2010, 00:01
ten trik z odkręcaniem słoika stosowało się zanim pojawił się manualny firmware do 5d mark II do kręcenia filmów