PDA

Zobacz pełną wersję : EOS 40D i potwierdzenie ostrości.

Puklus
08-06-2010, 17:05
Mam takie pytanie, kolezanka wyjechała dając mi w opieke swojego EOSa. Fajna maszyna ale coś mnie zaciekawiło. Z obiektywem 17-85IS wszystko dziala jak należy. Podpiąłem przez adapter obiektyw heliosa i zdziwiło mnie ze nie ma potwierdzenia ostorści?? Jak jakiś czas temu robilem zdjecia nikonem on miał potwierdzenie przy analogowym obiektywie.

W canonie tego po prostu nie ma czy to sie jakoś sprytnie włącza??
Z canonami nie jestem za bardzo na bieżąco :P

roofman
08-06-2010, 17:13
Ze zwykłą przejściówką nie potwierdza. Abyś miał potwierdzenie ostrości potrzebna jest przejściówka z kawałkiem przyklejonej elektroniki.

bartorux
08-06-2010, 17:14
Niestety, ale canon nie posiada wbudowanego potwierdzenia, tak jak nikon. Musiał byś kupić adapter m42 na eosa z potwierdzeniem ostrości ( z dendalionem ).

Puklus
08-06-2010, 17:18
Dzięki za odpowiedź już wszystko wiem ;)

roofman
08-06-2010, 17:21
Niestety, ale canon nie posiada wbudowanego potwierdzenia, tak jak nikon.
Akurat Nikon potwierdza ostrość. Nawet ze słoikiem po musztardzie jak ostrość złapie :D
W niższych modelach brak pomiaru światła, w wyższych jest pomiar światła i oczywiście potwierdzenie ostrości.
Dodatkowo trzeba trochę pokombinować aby w Nikonie szkiełka m42 ostrzyły dalej niż kilka metrów (albo prosta przeróbka niektórych szkieł, albo przejściówka z soczewką)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niezrozumiale przeczytałem wypowiedź kolegi bartorux. Niepotrzebnie przecinek w jednym miejscu stanął i nieopatrznie mi wyszło "tak jak i Nikon" :D
Już wszystko jasne w każdym razie...

bartorux
08-06-2010, 17:25
Może nie jasno napisałem, sorka, ale chodziło mi właśnie o to, że nikon potwierdza z każdym obiektywem :)