PDA

Zobacz pełną wersję : Eos 20D -Krzywy dispaly (błąd fabryczny?)

Canon_20D
03-11-2005, 22:42
Witam
mam taką prośbę.
Kupiłem w Canona 20d i patrząc na jego wyświetlacz LCD (tylni)
widzę,że wyświetlane na nim dane,wykresy,zdjęcia nie są równoległe
w stosunku do dolnej krawędzi szybki ochronnej ( tej z napisem Canon)
Tzn, lewy dolny narożnik leci bardziej w dół, a prawy górny w górę
Myślałem,że to wada mojego modelu, ale wracam właśnie z Media Mark
gdzie jest ten sam efekt - ewidentnie krzywy wyświetlacz
W 300d i 350d jest równiutki

Mam prośbę,czy moglibyście zerknąć u siebie, bardzo dobrze to widać
na okienku menu gdzie koryguje się balans bieli ( ten krzyż)
czy też macie takie wrażenie, czy jest to wina całej serii?

Bardzo przeszkadza to w podglądzie fotek, bowiem nie wiadomo czy został utrzymany pion i poziom

Mój nr serii 073041- DS 126061 ( to chyba oznaczenie modelu)

Byłbym wdzięczny.

Może ktoś z Was umieściłby fotkę tylniej ścianki displaya swojego 20d
chętnie zerknąłbym czy ma ten sam efekt

Dla mnie jest krzywe, i chcę to reklamować w Canonie, ale jeśli wszystkie pozostałe w Media marku mają taki sam problem
Trochę to dziwne
Pozdr i proszę o reakcję

P.S.
Właśnie cztam niemieckie forum, i tam ludzie mają ten sam problem
To jakiś błąd seryjny o którym Canon milczy ?

Robson01
03-11-2005, 22:48
Uff. U mnie na szczęście trzyma pion i poziom. Współczuję.

Felippe
03-11-2005, 23:11
Nie jesteś sam. U mnie dokładnie to samo przekrzywienie ale się przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadza. Z drugiej jednak strony, jak coś kosztuje tyle siana to można chyba k..... wymagać:twisted: . W końcu to Canon "made in japan" a nie jakiś Canons "made by china prisioners".

Nie wiem co powoduje takie niedoróbki ale wydaje mi się, że jak model ma powodzenie to zaczynają podkręcać tempo w fabrykach i gotowe.

KMV10
03-11-2005, 23:56
A może to jest sprawa która kwalifikuje się do serwisu?

oleksw
04-11-2005, 00:00
Niestety ale sa takie przypadki z 20D i 350D
http://www.eos-numerique.com/forums/showthread.php?t=7184
Zareklamowac mozna,w koncu to nie jest normalne.

Tytus
04-11-2005, 00:37
Niestety ale sa takie przypadki z 20D i 350D
http://www.eos-numerique.com/forums/showthread.php?t=7184
Zareklamowac mozna,w koncu to nie jest normalne.

żenada...firma krzak normalnie...

u mnie odchył jest minimalny, ale jest

ostatni Canon, jak bonie dydy...

Zielony
04-11-2005, 01:14
Nie wiem co powoduje takie niedoróbki ale wydaje mi się, że jak model ma powodzenie to zaczynają podkręcać tempo w fabrykach i gotowe.

produkcja MASOWA związana niepochamowanym pragnieniem każdego kolejnego dolara...

Polaco
04-11-2005, 07:25
Ja nie bede sprawdzal, przez rok nie zobaczylem zebym cos takiego mial, wiec przyjmuje ze nie mam ;)

mxdanish
04-11-2005, 08:10
U mnie lekko leci w dół lewa strona (już dawno zauważyłem) ale jak na razie wcale mi to nie przeszkadza :)

Vitez
04-11-2005, 15:11
ostatni Canon, jak bonie dydy...

Zbierasz na D200 ? 8)

TomekD
05-11-2005, 13:58
u mnie w 20D też jest trochę krzywo, doklądnie wyświetlacz nie jest przekręcony a odchylony w stosunku do obudowy. Zauwazyłem to już po kupnie.. Da się z tym zyć, może z dwa dni mnie męczyło ...

Czacha
05-11-2005, 14:32
no i co z tego ze nie jest prosto? kadrujecie wyswietlaczem?
w nikonie byly krzywo montowane wizjery - to jest dopiero problem.. a wyswietlacz? bez jaj panowie..

piast9
05-11-2005, 16:09
Co że nie prosto? Bo powinien być prosto. W nowym sprzęcie może to trochę irytować.

Gdyby wyświetlacz był przekręcony o 45° to reklamowałbyś? A o 10°?

Czacha
05-11-2005, 17:01
A jest przekrecony o 45° ? To brzmi jak paranoja z hotpixelami..

Tomasz Golinski
05-11-2005, 17:04
MAM HOTPIXEL na lcd! Jak to przeżyję ;)

Ale racja, że jakość wykonania i kontrola jakości pozostawiają wiele do życzenia...

piast9
05-11-2005, 18:47
A jest przekrecony o 45° ? To brzmi jak paranoja z hotpixelami..
Pewnie nie jest, mówię hipotetycznie. Chyba taki egzemplarz aparatu bez wahania byś reklamował a nie mówił, że tam kadruje się przez przeziór i żeby nie przesadzać.

A co z ekranem obróconym o 10°?

Canon_20D
05-11-2005, 23:34
.... i dostałem tym razem przechylony w drugą stronę :-(

to jakaś paranoja i skandal

Czacha
06-11-2005, 00:48
TTTM :p

Tytus
06-11-2005, 02:54
TTTM :p

za taki tekst jestem gotowy za każdym razem dać mojemu mechanikowi w zęby, bez obrazy

ma *** być *** perfekcyjnie wykonane, skoro producent reklamuje się, że produkuje perfekcyjne aparaty...

a jak nie to niech biorą za nie po 100 euro i wtedy jak dla mnie może nawet tego wyświetlacza nie być...

Pszczola
06-11-2005, 06:43
.... i dostałem tym razem przechylony w drugą stronę :-(

Czyli statystycznie jest ok ;-)

vbel
06-11-2005, 15:02
no i co z tego ze nie jest prosto? kadrujecie wyswietlaczem?
w nikonie byly krzywo montowane wizjery - to jest dopiero problem.. a wyswietlacz? bez jaj panowie..

To Canon robi sobie jaja.
Wszystko ma być OK, nawet wyświetlacz ma być prosty, to nie Smiena. Ile to się można nasłuchać i naoglądać o japońskiej pracowitośći i precyzji.
Jeśli tak dalej pójdzie, to w następnym modelu będzie dodatkowo coś bedzię krzywo i tak dalej.

KORD/EPKK
07-11-2005, 02:03
A i ja sprawdzilem i ufff... na szczescie wsio ok. Wg. mnie to jest to sprawa programowa. Tak jak na ekranie tv tak i tu mozna ustwic geometrie. Trzeba tylko znac tryby seriwsowe .
Pozdrawiam

marnow
07-11-2005, 02:59
U mnie tez lekko opada w lewy dolny rog....na poczatku zastanawialem sie czy cos z tym nie robic, ale odpuscilem:) Specjalnie nie przeszkadza....co nie usprawiedliwia Canona, jesli kupuje cos co jest nowe i prosto z tasmy powinno nie posiadac tego typu usterek !!!

--
Marnow

Czacha
07-11-2005, 09:39
Ale kto powiedzial ze to usterka? ;) Przeciez wszystko dziala.. ;)

DoMiNiQuE
07-11-2005, 09:45

:mrgreen: podoba mi sie Twoja podejcie ...praca z ludzmi (klientami) robi swoje ;)

Czacha
07-11-2005, 10:06
teraz to sie zgrywam :mrgreen: mialem w 10D i krzywy wyswietlacz i bad pixele.. i jakos w zaden sposob nie wplynelo to negatywnie na moje zdjecia - rozumiem ze u kolegow ktorzy maja ciutke przechylony LCD jest to wada ktora sprawia ze ... w zasadzie to nie wiem co :lol:

piast9
07-11-2005, 10:41
Wada ta wywołuje frustrację wynikającą z tego, że klient wydał kupę kasy na sprzęt, który okazał się niestarannie złożony do kupy, a serwis sobie robi jaja.

Jest to jednak działanie prorodzinne, ponieważ stres skraca życie i będzie mniej emerytów, na których rodziny muszą łożyć.

Czacha
07-11-2005, 10:43
Przeciez kupujac aparat widac jak wyglada - pretensje mozecie miec tylko do siebie ;)

vbel
07-11-2005, 11:05

Nie obraź się, ale to jest typowa odpowiedź polskiego sprzedawcy i serwisu(standardowa odpowiedź "TTTM").
A gdybyś kupił samochód i po wyjechaniu z salonu stwirdził, że skrzypi coś w zawieszeniu i ma zacieki na lakierze ?
Serwis mówi, że skrzypienia nie słychać a zacieki w niczym nie przeszkadzają.
Jednak pozostaje jakiś niesmak po tak poważnej firmie jak Canon.

Pozdrawiam

SAM
07-11-2005, 11:45
Abstrahując od kłopotliwości tej usterki, to dla Canona wady na tym poziomie są strzałami do własnej bramki.
Trudno będzie utrzymać pozycję lidera, jeśli firma o takiej pozycji na rynku nie potrafi odpowiednio zamontować wyświetlacza w obudowie aparatu dla zamożniejszych klientów. Tego typu wpadki po pewnym czasie się mszczą, zostawiają obraz bylejakości, są gromadzone, a potem skrzętnie wykorzystywane przez konkurencję.
Namawiam wszystkich, którzy mają takie oczywiste wady (przekrzywione wyświetlacze, czy też inne), aby reklamowali swój sprzęt.
Jest to działanie w naszym wspólnym konsumenckim interesie, nie można przyzwyczajać producentów do sytuacji, w której klienci tolerują oczywiste buble jakościowe. Im większy szum w takich sprawach i większe niezadowolenie, tym w przyszłości będziemy kupować lepszy jakościowo sprzęt. Jeżeli będziemy godzić się na gnioty jakościowe, to i takimi gniotami będziemy traktowani w przyszłości (bo po co inwestować w lepszą kontrolę jakości, jak i tak matołki kupują).

Canon_20D
07-11-2005, 12:14
Właśnie czytam niemieckie forum Canona
pt : " Mój wyświetlacz w 20d jest krzywy"

Generalnie 8/10 kupujących Canona 20d czy też 350d w Niemczech
zwróciło je do serwisu ze względu na ten błąd

CO jest ciekawe dostali w zamian inne

Moje podejrzenie jest tego rodzaju,że zwracany sprzęt nie trafia do naprawy tylko jest próbowany do pchnięcia dalej na rynkach wschodnich jako pełnowartościowy a sprzedawany hurtownikom po super cenie
bo jak wytłumaczyć taki paradox

Kupując od PRODUCENTA (Canon) 500 sztyk jako duży sklep, dostaję cenę
1050 Euro (brutto) za 20D , a na Allegro sprzedawane są nówki za : 4500zł
czyli 1100 euro minus prowizja dla allegro 135 zł (35 ur) zarobek 15 euro !!!!

W cuda nie wierzę , komu by się chciało

Pozdrawiam i uczulam na babolarstwo

P.S.

W moim Canonie 350d podczas fotografowania w Grecji
gumowa muszla oczna zamieniała się we flak i spadała

To uważam również za skandal , sprzęt obecenie za 700 Euro, muszla za max 3$ i taki gwóźdz do trumny

To zraża do wierności danej marce, dlatego następny kupię chyba Nikon

Canon_20D
07-11-2005, 12:15
<http://www.dslr-forum.de/archive/index.php/t-19168.html>

Vitez
07-11-2005, 16:41
Generalnie 8/10 kupujących Canona 20d czy też 350d w Niemczech
zwróciło je do serwisu ze względu na ten błąd

Masz jakis link albo inne zrodlo na poparcie tego "8/10" ?

Az z ciekawosci wyciagnalem swojego... no moj nie jest krzywy a idealnie prosty.
Nie wiem... moze to zwracanie uwagi na krzywosc LCD jest powiazane z innym meskim kompleksem krzywosci ;)

Canon_20D
07-11-2005, 19:44
LCD jest prsty, TFT jest krzywy

KMV10
07-11-2005, 20:19
W swojej 20D też nie zaobserwowałem jakichkolwiek przekoszeń...

Czacha
07-11-2005, 23:01
Chyba za duzo ludzi czyta to forum, bo dzis przyjalem 4 reklamacje z krzywymi wyswietlaczami :lol: :lol: :lol:

.. zaden z nich nie byl Canonem :p

Tytus
08-11-2005, 21:50
P.S.

W moim Canonie 350d podczas fotografowania w Grecji
gumowa muszla oczna zamieniała się we flak i spadała

To uważam również za skandal , sprzęt obecenie za 700 Euro, muszla za max 3$ i taki gwóźdz do trumny

To zraża do wierności danej marce, dlatego następny kupię chyba Nikon

muszle w Canonie gubię odkąd mam Canony czyli od ponad 12 lat, tu nic się nie zmieniło...

kocis
10-11-2005, 18:11
Masz jakis link albo inne zrodlo na poparcie tego "8/10" ?

post #31 ;)

RadiB
10-11-2005, 22:33
Tak jak na ekranie tv tak i tu mozna ustwic geometrie.

NOPE. W TFT geometrie ustawia sie przy produkcji szkla, potem pixele siedza twardo i mozesz bawic sie jak tylko chcesz - nie przesuniesz ich. W prawdzie nie widzialem szkla w 20D / 350D life, ale na 99% zakladam ze jest sterowane cyfrowo.

Vitez
11-11-2005, 01:58
post #31 ;)

Moje pytanie odnosilo sie wlasnie do wypowiedzi w poscie 31 :p . A link w poscie 32 niczego nie udowadnia - ot forum jak nasze, paru userow narzeka, paru nie narzeka - nie ma tam zadnego dowodu na dokladnie liczbe 8/10 :roll: .

emtey
03-02-2006, 22:18
Witam.
Niedawno kupiłem Canona 20D i również dostałem z krzywym wyswietlaczem, jak tylko zauważyłem poprosiłem o wymiane modelu. Troche sie naczekałem, naupominałem i nastresowałem ale w końcu wymienili i jest OK.
Proponuje każdemu kto zauważy taką wadę po zakupie również starać sie o wymiane, bo w aparacie tej klasy i za taką cenę myślę, że nie powinno być takich wad.
Pisałem również w tej sprawie do serwisu Canona i odpowiedzieli mi żebym wysłał sprzęt i oni usuną usterkę :) wiec jak za późno na wymianę, a komus zależy na prostym wyświetlaczu to zostaje jeszcze serwis.
Pozdrawiam.