Zobacz pełną wersję : Eos 20D -Krzywy dispaly (błąd fabryczny?)
Canon_20D
03-11-2005, 22:42
Witam
mam taką prośbę.
Kupiłem w Canona 20d i patrząc na jego wyświetlacz LCD (tylni)
widzę,że wyświetlane na nim dane,wykresy,zdjęcia nie są równoległe
w stosunku do dolnej krawędzi szybki ochronnej ( tej z napisem Canon)
Tzn, lewy dolny narożnik leci bardziej w dół, a prawy górny w górę
Myślałem,że to wada mojego modelu, ale wracam właśnie z Media Mark
gdzie jest ten sam efekt - ewidentnie krzywy wyświetlacz
W 300d i 350d jest równiutki
Mam prośbę,czy moglibyście zerknąć u siebie, bardzo dobrze to widać
na okienku menu gdzie koryguje się balans bieli ( ten krzyż)
czy też macie takie wrażenie, czy jest to wina całej serii?
Bardzo przeszkadza to w podglądzie fotek, bowiem nie wiadomo czy został utrzymany pion i poziom
Mój nr serii 073041- DS 126061 ( to chyba oznaczenie modelu)
Byłbym wdzięczny.
Może ktoś z Was umieściłby fotkę tylniej ścianki displaya swojego 20d
chętnie zerknąłbym czy ma ten sam efekt
Dla mnie jest krzywe, i chcę to reklamować w Canonie, ale jeśli wszystkie pozostałe w Media marku mają taki sam problem
Trochę to dziwne
Pozdr i proszę o reakcję
P.S.
Właśnie cztam niemieckie forum, i tam ludzie mają ten sam problem
To jakiś błąd seryjny o którym Canon milczy ?
Robson01
03-11-2005, 22:48
Uff. U mnie na szczęście trzyma pion i poziom. Współczuję.
Nie jesteś sam. U mnie dokładnie to samo przekrzywienie ale się przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadza. Z drugiej jednak strony, jak coś kosztuje tyle siana to można chyba k..... wymagać:twisted: . W końcu to Canon "made in japan" a nie jakiś Canons "made by china prisioners".
Nie wiem co powoduje takie niedoróbki ale wydaje mi się, że jak model ma powodzenie to zaczynają podkręcać tempo w fabrykach i gotowe.
A może to jest sprawa która kwalifikuje się do serwisu?
Niestety ale sa takie przypadki z 20D i 350D
http://www.eos-numerique.com/forums/showthread.php?t=7184
Zareklamowac mozna,w koncu to nie jest normalne.
Niestety ale sa takie przypadki z 20D i 350D
http://www.eos-numerique.com/forums/showthread.php?t=7184
Zareklamowac mozna,w koncu to nie jest normalne.
żenada...firma krzak normalnie...
u mnie odchył jest minimalny, ale jest
ostatni Canon, jak bonie dydy...
Nie wiem co powoduje takie niedoróbki ale wydaje mi się, że jak model ma powodzenie to zaczynają podkręcać tempo w fabrykach i gotowe.
produkcja MASOWA związana niepochamowanym pragnieniem każdego kolejnego dolara...
Ja nie bede sprawdzal, przez rok nie zobaczylem zebym cos takiego mial, wiec przyjmuje ze nie mam ;)
mxdanish
04-11-2005, 08:10
U mnie lekko leci w dół lewa strona (już dawno zauważyłem) ale jak na razie wcale mi to nie przeszkadza :)
ostatni Canon, jak bonie dydy...
Zbierasz na D200 ? 8)
u mnie w 20D też jest trochę krzywo, doklądnie wyświetlacz nie jest przekręcony a odchylony w stosunku do obudowy. Zauwazyłem to już po kupnie.. Da się z tym zyć, może z dwa dni mnie męczyło ...
no i co z tego ze nie jest prosto? kadrujecie wyswietlaczem?
w nikonie byly krzywo montowane wizjery - to jest dopiero problem.. a wyswietlacz? bez jaj panowie..
Co że nie prosto? Bo powinien być prosto. W nowym sprzęcie może to trochę irytować.
Gdyby wyświetlacz był przekręcony o 45° to reklamowałbyś? A o 10°?
A jest przekrecony o 45° ? To brzmi jak paranoja z hotpixelami..
Tomasz Golinski
05-11-2005, 17:04
MAM HOTPIXEL na lcd! Jak to przeżyję ;)
Ale racja, że jakość wykonania i kontrola jakości pozostawiają wiele do życzenia...
A jest przekrecony o 45° ? To brzmi jak paranoja z hotpixelami..
Pewnie nie jest, mówię hipotetycznie. Chyba taki egzemplarz aparatu bez wahania byś reklamował a nie mówił, że tam kadruje się przez przeziór i żeby nie przesadzać.
A co z ekranem obróconym o 10°?
Canon_20D
05-11-2005, 23:34
.... i dostałem tym razem przechylony w drugą stronę :-(
to jakaś paranoja i skandal
TTTM :p
za taki tekst jestem gotowy za każdym razem dać mojemu mechanikowi w zęby, bez obrazy
ma *** być *** perfekcyjnie wykonane, skoro producent reklamuje się, że produkuje perfekcyjne aparaty...
a jak nie to niech biorą za nie po 100 euro i wtedy jak dla mnie może nawet tego wyświetlacza nie być...
Pszczola
06-11-2005, 06:43
.... i dostałem tym razem przechylony w drugą stronę :-(
Czyli statystycznie jest ok ;-)
no i co z tego ze nie jest prosto? kadrujecie wyswietlaczem?
w nikonie byly krzywo montowane wizjery - to jest dopiero problem.. a wyswietlacz? bez jaj panowie..
To Canon robi sobie jaja.
Wszystko ma być OK, nawet wyświetlacz ma być prosty, to nie Smiena. Ile to się można nasłuchać i naoglądać o japońskiej pracowitośći i precyzji.
Jeśli tak dalej pójdzie, to w następnym modelu będzie dodatkowo coś bedzię krzywo i tak dalej.
KORD/EPKK
07-11-2005, 02:03
A i ja sprawdzilem i ufff... na szczescie wsio ok. Wg. mnie to jest to sprawa programowa. Tak jak na ekranie tv tak i tu mozna ustwic geometrie. Trzeba tylko znac tryby seriwsowe .
Pozdrawiam
U mnie tez lekko opada w lewy dolny rog....na poczatku zastanawialem sie czy cos z tym nie robic, ale odpuscilem:) Specjalnie nie przeszkadza....co nie usprawiedliwia Canona, jesli kupuje cos co jest nowe i prosto z tasmy powinno nie posiadac tego typu usterek !!!
--
Marnow
Ale kto powiedzial ze to usterka? ;) Przeciez wszystko dziala.. ;)
DoMiNiQuE
07-11-2005, 09:45
:mrgreen: podoba mi sie Twoja podejcie ...praca z ludzmi (klientami) robi swoje ;)
teraz to sie zgrywam :mrgreen: mialem w 10D i krzywy wyswietlacz i bad pixele.. i jakos w zaden sposob nie wplynelo to negatywnie na moje zdjecia - rozumiem ze u kolegow ktorzy maja ciutke przechylony LCD jest to wada ktora sprawia ze ... w zasadzie to nie wiem co :lol:
Wada ta wywołuje frustrację wynikającą z tego, że klient wydał kupę kasy na sprzęt, który okazał się niestarannie złożony do kupy, a serwis sobie robi jaja.
Jest to jednak działanie prorodzinne, ponieważ stres skraca życie i będzie mniej emerytów, na których rodziny muszą łożyć.
Przeciez kupujac aparat widac jak wyglada - pretensje mozecie miec tylko do siebie ;)
Nie obraź się, ale to jest typowa odpowiedź polskiego sprzedawcy i serwisu(standardowa odpowiedź "TTTM").
A gdybyś kupił samochód i po wyjechaniu z salonu stwirdził, że skrzypi coś w zawieszeniu i ma zacieki na lakierze ?
Serwis mówi, że skrzypienia nie słychać a zacieki w niczym nie przeszkadzają.
Jednak pozostaje jakiś niesmak po tak poważnej firmie jak Canon.
Pozdrawiam
Abstrahując od kłopotliwości tej usterki, to dla Canona wady na tym poziomie są strzałami do własnej bramki.
Trudno będzie utrzymać pozycję lidera, jeśli firma o takiej pozycji na rynku nie potrafi odpowiednio zamontować wyświetlacza w obudowie aparatu dla zamożniejszych klientów. Tego typu wpadki po pewnym czasie się mszczą, zostawiają obraz bylejakości, są gromadzone, a potem skrzętnie wykorzystywane przez konkurencję.
Namawiam wszystkich, którzy mają takie oczywiste wady (przekrzywione wyświetlacze, czy też inne), aby reklamowali swój sprzęt.
Jest to działanie w naszym wspólnym konsumenckim interesie, nie można przyzwyczajać producentów do sytuacji, w której klienci tolerują oczywiste buble jakościowe. Im większy szum w takich sprawach i większe niezadowolenie, tym w przyszłości będziemy kupować lepszy jakościowo sprzęt. Jeżeli będziemy godzić się na gnioty jakościowe, to i takimi gniotami będziemy traktowani w przyszłości (bo po co inwestować w lepszą kontrolę jakości, jak i tak matołki kupują).
Canon_20D
07-11-2005, 12:14
Właśnie czytam niemieckie forum Canona
pt : " Mój wyświetlacz w 20d jest krzywy"
Generalnie 8/10 kupujących Canona 20d czy też 350d w Niemczech
zwróciło je do serwisu ze względu na ten błąd
CO jest ciekawe dostali w zamian inne
Moje podejrzenie jest tego rodzaju,że zwracany sprzęt nie trafia do naprawy tylko jest próbowany do pchnięcia dalej na rynkach wschodnich jako pełnowartościowy a sprzedawany hurtownikom po super cenie
bo jak wytłumaczyć taki paradox
Kupując od PRODUCENTA (Canon) 500 sztyk jako duży sklep, dostaję cenę
1050 Euro (brutto) za 20D , a na Allegro sprzedawane są nówki za : 4500zł
czyli 1100 euro minus prowizja dla allegro 135 zł (35 ur) zarobek 15 euro !!!!
W cuda nie wierzę , komu by się chciało
Pozdrawiam i uczulam na babolarstwo
P.S.
W moim Canonie 350d podczas fotografowania w Grecji
gumowa muszla oczna zamieniała się we flak i spadała
To uważam również za skandal , sprzęt obecenie za 700 Euro, muszla za max 3$ i taki gwóźdz do trumny
To zraża do wierności danej marce, dlatego następny kupię chyba Nikon
Canon_20D
07-11-2005, 12:15
<http://www.dslr-forum.de/archive/index.php/t-19168.html>
Generalnie 8/10 kupujących Canona 20d czy też 350d w Niemczech
zwróciło je do serwisu ze względu na ten błąd
Masz jakis link albo inne zrodlo na poparcie tego "8/10" ?
Az z ciekawosci wyciagnalem swojego... no moj nie jest krzywy a idealnie prosty.
Nie wiem... moze to zwracanie uwagi na krzywosc LCD jest powiazane z innym meskim kompleksem krzywosci ;)
Canon_20D
07-11-2005, 19:44
LCD jest prsty, TFT jest krzywy
W swojej 20D też nie zaobserwowałem jakichkolwiek przekoszeń...
Chyba za duzo ludzi czyta to forum, bo dzis przyjalem 4 reklamacje z krzywymi wyswietlaczami :lol: :lol: :lol:
.. zaden z nich nie byl Canonem :p
P.S.
W moim Canonie 350d podczas fotografowania w Grecji
gumowa muszla oczna zamieniała się we flak i spadała
To uważam również za skandal , sprzęt obecenie za 700 Euro, muszla za max 3$ i taki gwóźdz do trumny
To zraża do wierności danej marce, dlatego następny kupię chyba Nikon
muszle w Canonie gubię odkąd mam Canony czyli od ponad 12 lat, tu nic się nie zmieniło...
Masz jakis link albo inne zrodlo na poparcie tego "8/10" ?
post #31 ;)
Tak jak na ekranie tv tak i tu mozna ustwic geometrie.
NOPE. W TFT geometrie ustawia sie przy produkcji szkla, potem pixele siedza twardo i mozesz bawic sie jak tylko chcesz - nie przesuniesz ich. W prawdzie nie widzialem szkla w 20D / 350D life, ale na 99% zakladam ze jest sterowane cyfrowo.
post #31 ;)
Moje pytanie odnosilo sie wlasnie do wypowiedzi w poscie 31 :p . A link w poscie 32 niczego nie udowadnia - ot forum jak nasze, paru userow narzeka, paru nie narzeka - nie ma tam zadnego dowodu na dokladnie liczbe 8/10 :roll: .
Witam.
Niedawno kupiłem Canona 20D i również dostałem z krzywym wyswietlaczem, jak tylko zauważyłem poprosiłem o wymiane modelu. Troche sie naczekałem, naupominałem i nastresowałem ale w końcu wymienili i jest OK.
Proponuje każdemu kto zauważy taką wadę po zakupie również starać sie o wymiane, bo w aparacie tej klasy i za taką cenę myślę, że nie powinno być takich wad.
Pisałem również w tej sprawie do serwisu Canona i odpowiedzieli mi żebym wysłał sprzęt i oni usuną usterkę :) wiec jak za późno na wymianę, a komus zależy na prostym wyświetlaczu to zostaje jeszcze serwis.
Pozdrawiam.