PDA

Zobacz pełną wersję : Raynox DCR-150 MAKRO + filtry

nastier
03-11-2005, 20:59
wlasnie zastanawialem sie nad kupieniem konwertera DCR-250 MAKRO i mam w zwiazki z tym pytanko:
czy podczas uzywania tego sprzetu moge dolozyc filtry?

wiem, ze pytanie moze wydawac sie glupie, ale nie mam wyobrazenia co do tego...

edit:
pomylilem modele: to ma byc DCR-250 MAKRO :D

jacam
03-11-2005, 21:21
wlasnie zastanawialem sie nad kupieniem konwertera DCR-250 MAKRO i mam w zwiazki z tym pytanko:
czy podczas uzywania tego sprzetu moge dolozyc filtry?

możesz nakręcić filtry o średnicy 49mm
zobacz tu http://raynox.co.jp/english/dcr/dcr250/indexdcr250eg.htm
powinno ci to dać wyobrażenie o tym raynox-ie

jeśli chcesz tego używać z sigmą to zapomnij o AF, bo nie działa, trzeba ostrzyć manualnie, co przy makro gdzie jest minimalna GO wymaga użycia statywu.

nastier
03-11-2005, 22:01
możesz nakręcić filtry o średnicy 49mm
zobacz tu http://raynox.co.jp/english/dcr/dcr250/indexdcr250eg.htm
powinno ci to dać wyobrażenie o tym raynox-ie

jeśli chcesz tego używać z sigmą to zapomnij o AF, bo nie działa, trzeba ostrzyć manualnie, co przy makro gdzie jest minimalna GO wymaga użycia statywu.

troche glupio kupowac 2 zestaw filtorw specjalnie dla konwertera 49mm, skoro normalnie korzysta sie z 58, no ale... :/

to z sigma moze ciut utrudnic robote czasami, bo zawsze mam statyw ze soba.
a z kitem bez statywu i na AF mozna jechac normalnie, no nie?

Vitez
04-11-2005, 10:29
troche glupio kupowac 2 zestaw filtorw specjalnie dla konwertera 49mm, skoro normalnie korzysta sie z 58, no ale... :/

Ano glupio... bo znacznie madrzej, latwiej i taniej wyjdzie ci kupic pierscien redukcyjny 49-58 :roll: (49 - gwint 'obiektywu', 58 - gwint filtra) na przyklad na www.raysfoto.pl

snow
04-11-2005, 10:48
Ano glupio... bo znacznie madrzej, latwiej i taniej wyjdzie ci kupic pierscien redukcyjny 49-58 :roll: (49 - gwint 'obiektywu', 58 - gwint filtra) na przyklad na www.raysfoto.pl

Albo tu: http://www.foto-bogutti.pl/product_info.php?cPath=32_210&products_id=457

nastier
04-11-2005, 13:15

ano. czyli na konwerter daje pierscien redukcyjny a na to filtr, tak ?

wybaczcie,ze o takie glupoty pytam, ale nie mam zadnego doswiadczenia jesli chodzi o rozbudowe sprzetu o jakiekolwiek akcesoria...:-|

Vitez
04-11-2005, 15:48
ano. czyli na konwerter daje pierscien redukcyjny a na to filtr, tak ?

Dokladnie tak. Pierscien redukcyjny to taki prosty, to znaczy okragly kawalek metalu (chyba aluminium) z dwoma gwintami o roznej srednicy.
Mniejszy gwint na obiektyw/konwerter nakrecasz a w wiekszy gwint wkrecasz filtr.

nastier
04-11-2005, 17:08
Dokladnie tak. Pierscien redukcyjny to taki prosty, to znaczy okragly kawalek metalu (chyba aluminium) z dwoma gwintami o roznej srednicy.
Mniejszy gwint na obiektyw/konwerter nakrecasz a w wiekszy gwint wkrecasz filtr.

nie no bez przesady, poradze sobie :D ale wielkie dzieki ;)

jeszcze mam takie pytanie:
czy wazna jest marka filtra?bo na przyklad filtry HOYA sa duzo drozsze od Kinga. jaka jest miedzy nimi roznica jakosciowa?

TommyTheCat
04-11-2005, 18:51
sporo o roznicach w jakosci filtrow jest na forum, ale aby bylo szybciej to Ci napisze ze do kita akurat bedzie fioletowa hoya :)