PDA

Zobacz pełną wersję : Nikorry G na canonach. Adapter

jarwicz
06-06-2010, 16:26
Witam,

Ostatnio mialem nieciekawe zdarzenie w Ekwadorze i stracilem caly sprzet. Mialem Nikona ale jako ze teraz juz nic nie mam zaczalem sie zastanawiac na canonami. a mianowicie 7D.
Jedno czego mi brakuje to taki maly lekki canonowy 35mm f1.8 jaki jest u nikona. znalazlem na necie cos o adapterkach na nowe szkla nikona "G" dzieki ktorym dziala AF bo to dla mnie bardzo wazne. tak tam napisali "Upgrade to V3.1 (with AF-confirmation chip)".
tu link
http://www.16-9.net/nikon_g/

mial ktos? zna ktos?
zastanawiam sie czy dziala i czy nie spali puszki.
dzieki z gory

gwozdzt
06-06-2010, 16:35
znalazlem na necie cos o adapterkach na nowe szkla nikona "G" dzieki ktorym dziala AF bo to dla mnie bardzo wazne. tak tam napisali "Upgrade to V3.1 (with AF-confirmation chip)".
tu link

o ile dobrze rozumiem, to AF nie działa (tylko potwierdza), natomiast działa przysłona.

jarwicz
06-06-2010, 17:12
o ile dobrze rozumiem, to AF nie działa (tylko potwierdza), natomiast działa przysłona.

znam znaczenie slowka ale zupelnie nie wiem co to znaczy ze AF potwierdza?

allxages
06-06-2010, 17:15
że ręcznie musisz ustawić ostrość, a co najwyżej zapika/mrugnie Ci dany punkt, który znalazł ostrość.

A co złego jest w canonowskim 35/2?

i co się stało w ekwadorze jeśli można wiedzieć? zawsze to jakieś wskazówki dla następnych..

jarwicz
06-06-2010, 17:25
że ręcznie musisz ustawić ostrość, a co najwyżej zapika/mrugnie Ci dany punkt, który znalazł ostrość.

A co złego jest w canonowskim 35/2?

i co się stało w ekwadorze jeśli można wiedzieć? zawsze to jakieś wskazówki dla następnych..

w sumie takie zapikanie to lepsze niz nic.
ta nikonowa 35-ka jest rewelacyjna. jeden z najlepszych standardow jakie uzywalem a mialem kiedys nikonowa 50mm f1.4G i d700. poprostu moj ulubiony obiektyw.

a w Ekwadorze w autobusie rozpylili cos kolo mnie albo wtarli cos w skore i stracilem przytomnosc. jako ze plecak ze sprzetem byl na kolanach w objeciach to zyletka wycieli dziure i zabrali wszystko :(
dolina

UrGuR
06-06-2010, 19:06
Jak słyszę o takich sku*******ch to wytrzymać nie mogę. Czy oni nie mogą wziąć się do roboty? Jak nie mają wykształcenia to niech ulice zamiatają, albo miny rozbrajają, jak ich okradanie nie hańbi, to to tym bardziej nie będzie.

enter
08-06-2010, 00:51
jarwicz skąd klikasz [miasto]?
ten adapter pozwala na ustawianie w przybliżeniu 3 wartości przysłony

Can you only select f2.8, f8 and f22 with your adaptor? I only see three indicators . . .
All apertures can be selected: there are no detents on the aperture actuator: the indicators are only to provide an approximate indication of the aperture selected.

nie znalazłem nigdzie fotografii jak wygląda układ potwierdzający ostrość, różnica to 30 funtów jak masz wątpliwości kup bez a jak będzie ci się chciało kleić to podrzucę ci w ramach wyjątku po kosztach sprawdzony chip rosyjski [na PW] mniej wydasz będziesz miał więcej kasy na nowe szkiełka
2/35mm mam to naprawdę super szkiełko - nie jest to może USM ale daje przyjemny obrazek i żwawo się kręci przy ustawianiu ostr.

allxages
08-06-2010, 00:53
Ja bym kupił 35/2 i nie kombinował..

enter
08-06-2010, 00:54
ja też - tym bardziej że nie jest to drogie szkło

gietrzy
08-06-2010, 07:54
mial ktos? zna ktos? zastanawiam sie czy dziala i czy nie spali puszki.

Miało to sens (i z tego powodu powstało) ze względu na Nikkora 14-24 i 200/2VR. Teraz kiedy jest Samyang 14/2.8 a 200/2IS w okresie cash back kosztuje $4800 a nie $6000 :evil: ten adapter imho nie ma sensu.
Po drugie na ten adapter ludzie czekają i z rok... równie dobrze za rok możemy dostać ef-s 30/1.8.
Po trzecie, ci co go używali mówią, że wszystko OK, puszek nie pali, ale np. ztcp w pierwszych wersjach gościu mógł ustawić w 14-24 tylko jedną przysłonę.
Ja bym odpuścił i kupił 28/1.8

jarwicz
10-06-2010, 02:34
dzieki
mam jeszcze 2 miesiace na podjecie decyzji bo wtedy dojdzie przelew.
gietrzy - przyjrze sie blizej 28mm 1.8. po weekendzie pojade do salonu.

enter - klikam z chin a mianowicie z taizhou (jiaojiang) wiec wyselka chipa pewnie nie wchodzi w gre ale dzieki za checi ;) co do canonowej 35tki to tak jak napisalem, po weekendzie pojade do salonu i popstrykam czym sie da. powinni tez miec sigme 30mm 1.4. zobaczymy.

dzieki za pomoc

konradl
10-06-2010, 09:08
adapter ten rozpowszechnia rowniez polski rays foto, kolega ostatnio kupowal(od reki, bez oczekiwania) i cena byla w okolicach 700 zl z tym ze jest ona scisle powiazana z kursem euro wiec przy ostatnim walutowym szalenstwie moze byc teraz sporo wiecej.

jarwicz
10-06-2010, 11:06
adapter ten rozpowszechnia rowniez polski rays foto, kolega ostatnio kupowal(od reki, bez oczekiwania) i cena byla w okolicach 700 zl z tym ze jest ona scisle powiazana z kursem euro wiec przy ostatnim walutowym szalenstwie moze byc teraz sporo wiecej.

i jak to u niego wyglada z tym AF i przeslona?

konradl
10-06-2010, 11:49
szczerze mowiac to nie wiem jaka on ma wersje, bo z tego co wiem wystepuje taka z chipem i bez. Musialbys napisac do rays foto, szybko i konkretnie odpisuja.

Pozdr.

jarwicz
10-06-2010, 15:02
szczerze mowiac to nie wiem jaka on ma wersje, bo z tego co wiem wystepuje taka z chipem i bez. Musialbys napisac do rays foto, szybko i konkretnie odpisuja.

Pozdr.

ok, dzieki