Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 85 mm - tylko jakie?

Whitefire
05-06-2010, 20:53
Generalnie pytanie moje ogranicza się do próby sprecyzowania, czym da się robić lepsze zdjęcia, na Canon 85mm 1.8f czy Samyang 85mm 1.4f.

Zakładając, że pomijamy problem z brakiem autofocusa w tym drugim - to jest osobny temat do przemyślenia ale akurat jak będę potrzebował 85mm to będę miał raczej czas żeby dłubać przy ostrości.

Do puszki 50D, ale to tak przy okazji.

Widzę tu na forum wątki ze zdjęciami z jednego i drugiego obiektywu, ale w tym o Samyangu są raptem dwa zdjęcia, stąd moje pytanie :)

Amok
05-06-2010, 21:06
nie kupuj 85 bez autofocusa-mija się to z celem...

mam 85 1.8 i autofocus jest bardzo istotny w obiektywach takiej ogniskowej(tym bardziej portrety)-co innego rybie oko(gdzie ostrosci prawie się nie ustawia) i 14mm gdzie trzeba minimalnie tylko popracowac...

deffik
06-06-2010, 08:01
http://canon-board.info/showthread.php?t=46140

Tu jest nieco więcej o S85. Miłej lektury.

michael_key
06-06-2010, 08:10
Zdecydowanie Canon. Autofocus jest bynajmniej dla mnie ważny, przyda się. Kolega ma wymieniony przez Ciebie obiektywik Canona i miąłem go przez kilka dni... Rewelacja. Cena do jakości jest strzałem w dziesiątkę.

ElSor
06-06-2010, 08:54
Manualny obiektyw o tej ogniskowej moze byc uzyteczny w przypadku robienia zdjec statycznych z wlaczona funkcja live view, w innym wypadku trzeba liczyc sie z duzym odsetkiem zdjec nie ostrych.
Optycznie Samyang jest lepszy od Canona f/1.8 ale w praktyce jasniejszy tylko o 1/3ev bo jak wynika z porownan i testow ma swiatlo w okolicy f/1.6. Osobiscie nie zamienilbym swojego Canona 85mm na Samyanga ze wzgledu wlasnie na uciazliwosc manualnego ustawiania AFa

JaBlam
06-06-2010, 09:52
CZy WY porownujecie tylko wszystko raptem do EV ? A co z bokehem, co z plastyką, kontrastem? Ja uwazam, ze jesli masz mozliwosc finansowa to wez sobie i to i to.

Odsetek nieostrzych moze i bedziesz mial, jak bedziesz robil reportaz, street itd. Ja uzywam Samyanga do portretow i nie mam problemu z nieostrymi fotkami... A napewno daje ladniejszy, ostrzejszy obraz niz moja 85 1.8 AF

UrGuR
06-06-2010, 10:06
Co jak co, ale mojego 85/1.8 nie zamieniłbym na samyanga nawet gdyby kosztował 300zł i miał światło 1.2. Nie przesadzajmy już z tym bokehem, 85/1.8 na f/2 i tak daje świetne efekty, super ostry obraz i kolory, a mamy świetny AF w pakiecie i wszystko to w solidnej obudowie. Kupiłem używke w perfekt stanie za 1100 i nie żałuję ani złotówki.

Bagnet007
06-06-2010, 10:25
CZy WY porownujecie tylko wszystko raptem do EV ? A co z bokehem, co z plastyką, kontrastem? Ja uwazam, ze jesli masz mozliwosc finansowa to wez sobie i to i to.

Odsetek nieostrzych moze i bedziesz mial, jak bedziesz robil reportaz, street itd. Ja uzywam Samyanga do portretow i nie mam problemu z nieostrymi fotkami... A napewno daje ladniejszy, ostrzejszy obraz niz moja 85 1.8 AF

Zgodzę się. Używam co prawda z Nikonem - choć Canon również posiada wersję z potwierdzeniem AF - jest to moje podstawowe szkło. Odsetek nietrafionych zdjęć mam na tyle mały, że pomijalny. Profil naszych zdjęć może się oczywiście różnić :) Niemniej jednak od siebie go polecam.
Czym da się robić lepsze zdjęcia ? Wydaje mi się, że to zależy jedynie od autora wątku, nie od zapiętego obiektywu..

JaBlam
06-06-2010, 10:44
Ja tez uzywam z nikonem, dodatkowo moj Samyang to wersja z czipem UMC .. przeniesienie przyslony, pomiar swiatla , potwierdzenie ostrosci - wszystko to mam. Przy statycznych ujęciach niepotrzebny mi AF... zwlaszcza, ze 85 1.8 wielokrotnie pokazal ze na stosunkowo malych przyslonach potrafi sie pomylic.

luc_october
06-06-2010, 11:57
w samyangu jest 1m minimalnej odległości od obiektu, co może przeszkadzać czasem na pełnej klatce zwłaszcza. Już 85 cm w canonie jest trochę uciążliwe. Idź przetestuj samyanga w sklepie. Ja byłem pomacać i wiem że nie zamieniłbym c 85 1.8 na s 85 1.4. w ostateczności kupił 2. jeden pod reportaż i drugi na plener.

sweetek
06-06-2010, 12:23
Myślę, że te szkła jakby maja troszkę odmienne zastosowania. 85 canona jest "miła" dla oka, wspaniała do portretów, ale rzadko który egzemplarz jest ostry od 1,8, więc trzeba go przymknąć do 2 z kawałkiem, wtedy też rozmycie tła troszkę inne i musi być dalej. Samayang - dobry egzemplarz - jest ostry od 1,4, a od 1,8 to żyletka, wtedy głębia jest minimalna i rozmycie tła jest zaraz za GO. Mam i jeden i drugi. Samayanga ma z chipem potwierdzającym ostrość.
pozdr.

JaBlam
06-06-2010, 12:49
No oczywiscie ze systemowy obiektyw z AF wydaje sie byc "lepsiejszy" niz manualny Ciamciang , ale jak mowilem - jesli ktos nastawia sie tylko i wylacznie na portretowe fotki, to warto jednak wziac go pod uwagę. Mnie podoba sie bardziej uzywalna przyslona 1.4 niż 1.8 w moim Nikkorze 85 AF.

Whitefire
06-06-2010, 12:55
Wielkie dzięki za opinie -

rzecz jasna kwestia jak bardzo AF będzie przydatny to jest temat bardzo do przemyślenia, w tej chwili myślę tylko o użyciu tego szkła do portretów ze statywu z live view dlatego chciałem się zorientować co sądzicie o plastyczności tych dwóch, jeśli by przeważały opinie że różnica jest niewielka to pewnie zdecyduję się jednak na canona, ale... no właśnie, zobaczymy, tym bardziej że teraz myślę o takim użyciu, a w życiu różnie może się poukładać...

Dzięki raz jeszcze :)

allxages
06-06-2010, 13:05
Panowie o czym wy piszecie. Reportaż 85tką?

luc_october
06-06-2010, 13:15

No podstawa coś szerokiego np 24mm, średniego 50mm i dłuższego 85mm.

JaBlam
06-06-2010, 13:37

mnie w polaczeniu z 50 i 24 zdarzało sie robic wiec nie rozumiem Twojego zdziwienia.

smigaczka
12-07-2010, 12:23
Brak AFu w Samyangu wcale nie jest taki kłopotliwy jak wielu osobom może się to wydawać.

Można się manualnego ostrzenia nauczyć. Kwestia wprawy, a wierze, że sami wprawieni w fotografii tutaj panowie się znajdują ;]

airhead
12-07-2010, 16:07
Brak AFu w Samyangu wcale nie jest taki kłopotliwy jak wielu osobom może się to wydawać.

Można się manualnego ostrzenia nauczyć. Kwestia wprawy, a wierze, że sami wprawieni w fotografii tutaj panowie się znajdują ;]
sam nie wiem, na standardowej matówce w 5d miało to kilka razy większą GO, niż w rzeczywistości... nie dało się dokładnie ustawić ostrości i nie chodzi o to, że nie było widać ostrości, ale że było jej za dużo

teo5ooD
12-07-2010, 20:15
Canona 85 mm 1.8 :) Polecam bo mam i jestem zadowolony

Mad_Mac
12-07-2010, 21:06
Myślę, że te szkła jakby maja troszkę odmienne zastosowania. 85 canona jest "miła" dla oka, wspaniała do portretów, ale rzadko który egzemplarz jest ostry od 1,8, więc trzeba go przymknąć do 2 z kawałkiem, wtedy też rozmycie tła troszkę inne i musi być dalej. Samayang - dobry egzemplarz - jest ostry od 1,4, a od 1,8 to żyletka, wtedy głębia jest minimalna i rozmycie tła jest zaraz za GO. Mam i jeden i drugi. Samayanga ma z chipem potwierdzającym ostrość.
pozdr.

BZDURA!
85 canona to jedno z najostrzejszych nie Lek canona. Cropy 100% z 21mpixow wygladaja rewelacyjnie. Jedynie trzeba uwazac na aberacje.

theda bara
13-07-2010, 09:26
Zdecydowanie Canon. Autofocus musi być, nigdy nie wiesz, czy ci się nie przyda. Poza tym plastyka, kontrast jest na wysokim poziomie. Jest też jasny. W ogóle to jeśli jesteśmy już przy Canonie, to lepszy byłby 100mm, ale 85 daje radę całkiem dobrze, a jest tańsza.

esel
13-07-2010, 10:33
BZDURA!
85 canona to jedno z najostrzejszych nie Lek canona. Cropy 100% z 21mpixow wygladaja rewelacyjnie. Jedynie trzeba uwazac na aberacje.

Potwierdzam. W mojej 85 ostrość jest na bardzo zadowalającym poziomie już od f/1.8.

retter
18-07-2010, 15:19
w tej chwili myślę tylko o użyciu tego szkła do portretów ze statywu z live view

czy ktos z was strzelał z cropa + 85 ze statywu ? :)

tachac w dzien statyw tylko po to by strzelic z s85 portrecik chyba bezses

mam 85/1.8 chyba juz 1,5roku ale nigdy mi nie przyszło to do głowy, no chyba ze nocą albo gdzies gdzie jest ciemno

powiec dlaczego ci tak zalerzy na s85??

jeśli kasa pozwala zamiast kupywac dwie takie ogniskowe kup dwie inne np 85+ 28, 35 ,50

i zagladając na giełde częsciej widać ze ktos sprzedaje s85 niz c85/1.8, poinformuj o decyzji i jak zakupiona obojetnie ktora 85 sie sprawdzi :)

tyle przemyslen, pozd

Bolek02
19-07-2010, 22:19
Czytam ten wątek i nie moge wyjść z podziwu. Porównanie dotyczy dwóch szkieł do zasadniczo różnych zastosowań. Jedno tanie, drugie drogie
Co to za opinia "theda bara"???
cyt : Zdecydowanie Canon. Autofocus musi być, nigdy nie wiesz, czy ci się nie przyda.

czyli kup amfibię, bo jak bedziesz jechał i będzie jezioro, to sie przyda :):):)

Macie Koledzy jedno i drugie szkło więc zróbcie porównanie na podobnych fotach to zobaczymy co warto a co nie. Ja podobnie jak założyciel wątku potrzebuję tego szkła do statycznych ujęć i jak mam do wyboru używki canona za 1100zł i samyanga za 500zl to wybieram samyanga. Czas pokaże czy miałem rację.

MMM
19-07-2010, 22:52
C85/1.8 to bardzo dobry obiektyw, bardzo długo jedyne moje szkło nie-L i pozbyłem się dopiero przy zamianie na 85L. Wada tego obiektywu to CA w nieostrości na f/1.8, tak poza tym wszystko na poziomie i komfort pracy z AF znakomity. Samyanga raczej sobie daruj, stracisz nerwy na zastanawianiu się i oglądaniu na LCD "czy wyszło ostro?". Zapinasz 85/1.8 i nie ma żadnych problemów, po prostu skupiasz się na zdjęciach.

Bolek02
20-07-2010, 09:13
MMM czy miałeś kontakt z tym Samyangiem??? W innym wątku kolega CICHY pisze, że Sami 85/1,4 w konfrontacji z C85/1,8 zje go na śniadanianie :):):) Ja bym się chciał dowiedzieć jak jest naprawdę. Proszę o wypowiedzi kogoś kto używał bądź używa Samyang-a.

MMM
20-07-2010, 11:43
MMM czy miałeś kontakt z tym Samyangiem??? W innym wątku kolega CICHY pisze, że Sami 85/1,4 w konfrontacji z C85/1,8 zje go na śniadanianie :):):) Ja bym się chciał dowiedzieć jak jest naprawdę. Proszę o wypowiedzi kogoś kto używał bądź używa Samyang-a.
Sprawdzałem kiedyś jaka jest skuteczność manualnego ustawiania ostrości w 85/1.2L w całkiem sporym przecież wizjerze 5D + precyzyjna matówka EE-S i przy potwierdzeniu ostrości (obiektyw przestawiony na MF). Potwierdzenie wskazuje "ostrość" w dość dużym zakresie w okolicy najostrzejszego punktu i nawet duży wizjer z drobnoziarnistą matówką nie dał mi precyzyjnej odpowiedzi czy jest "w punkt" czy nie. Oglądając potem zdjęcia na ekranie jakaś połowa była z powodu niedokładnego ustawienia ostrości do wywalenia. Do tego nie wyobrażam sobie żeby do każdej klatki ustawiać ostrość na nowo jak tylko model się ruszy przed obiektywem.
Dośc łatwo ustawia się ostrość na wyraźnych kontrastach np. literki na monitorze czy na pojedynczym słupku w znajdującym się w ogrodzeniu gdy widać poprzedzający i następny ale bardzo trudno gdy masz modela ustawionego pod światło albo w cieniu, wtedy prawie nic nie widać.
Można oczywiście sobie pomóc zwiększając głębię ostrości przez przymykanie przysłony ale wtedy kupowanie obiektywu f/1.4 jest bez sensu i lepiej od razu C85/1.8 z AF.

Być może przy pewnej wprawie da się osiągnąć większą skuteczność i szybkość ostrzenia w wizjerze, być może tak bardzo jestem przyzwyczajony do dobrego AF że manualne ostrzenie wydaje mi się zbytnim wyrzeczeniem, być może dla ciebie różnica między f/1.4 (podobno Samyang realnie ma f/1.6 ale testy pokazują ładniejsze rozmycie tła w porównaniu do C85/1.8) a f/1.8 jest na tyle duża że warto się z tym bawić, być może to ja mam coś ze wzrokiem że mi nie wychodzi.
To że Samyang jest lepszy optycznie na pełnym otworze nie zmienia faktu że C85/1.8 jest na tyle dobrym obiektywem że można uzyskać nim znakomite rezultaty przy doskonałym komforcie i szybkości pracy.
A najlepiej sprawdź sam, weź jakiś obiektyw, przestaw na manualne ostrzenie i zobaczy czy ci wychodzą ostre zdjęcia.

retter
20-07-2010, 12:46
A najlepiej sprawdź sam, weź jakiś obiektyw, przestaw na manualne ostrzenie i zobaczy czy ci wychodzą ostre zdjęcia.

stałke f1.4-f2 takie najpopularniejsze
GO przy f2.8 jest znacznie wieksze wiec jest łatwiej

pozd

Bolek02
20-07-2010, 18:56
Dzięki MMM za bardzo sensowną analizę. Pewnie masz rację, że to mało komfortowe tak sie bawić z ustawianiem, ale ja pomyślałem sobie, że jak da radę to kupię okazyjnie jedno i drugie szkło. Jak wcześniej pisałem będą one u mnie miały różne zastosowanie.
Mam okazję kupić Samyanga za 500zł i uważam że to dobra cena. Jak już do mnie trafi to poeksperymentuję i zobaczymy czy było warto.

allxages
20-07-2010, 19:36
ale widzę, w podpisie już sobie gości koreaniec ;-)

Bolek02
21-07-2010, 19:49
Tak właśnie zakupiłem 2-miesięczną używke za 550zl ale jeszcze nie testowałem :(
Dopiero w sobotę się za to zabiorę i zobaczymy czy warto było. Podobno Cichy ma już do tego koreańca chipa z potwierdzeniem ostrości w APS-C. Ja jednak jestem bardzo ciekaw co tak naprawdę da sie wycisnąć z tego szkła :):):)

smigaczka
22-07-2010, 11:39
2miesięczniak za 550zł? to faktycznie niedużo. A jaki ma przebieg?
Chociaż ja bym się obawiała kupic używany obiektyw. Wole w sprawdzonym sklepie kupować z gwarancją i tą całą otoczką i zapachem nowości :P...
jak tylko przetestujesz to się chwal jak fotki wychodzą :mrgreen:

Bolek02
22-07-2010, 15:03
To świeży zakup z przedwczoraj :) Wygląda jak nowy, kupiony od gościa, który sobie z nim nie radził pod względem ostrzenia. Zrobił może ze 100 fotek :):):) cały komplet jak ze sklepu z gwarancją 3-letnią. Jak go potestuję, to dam znać.

arturs
22-07-2010, 17:54
To świeży zakup z przedwczoraj :) Wygląda jak nowy, kupiony od gościa, który sobie z nim nie radził pod względem ostrzenia. Zrobił może ze 100 fotek :):):) cały komplet jak ze sklepu z gwarancją 3-letnią. Jak go potestuję, to dam znać.

i nie dało Ci to nic do myślenia ;)
Potestuj, też ciekawy jestem.. z 14mm samjangiem problemów nie mam

Bolek02
22-07-2010, 18:15
No nie każdy lubi czy też radzi sobie z ręcznym ustawianiem ostrości. Nieraz porywamy się na coś czego nie znamy. lubię takie wyzwania dlatego sie z nim zmierzę w najbliższym czasie i zobaczymy ... wygląda bardzo dobrze to może i niezłe foty robi :)

Bolek02
22-07-2010, 19:45
Teorii spiskowej w transakcji nie upatruję bo przecież dostałem dowód zakupu i gwarancję producenta na 3 lata a szkło wyglada jak nowe :)

tojacc
23-07-2010, 13:59
Mam sama z 40D i EFs. Jak dla mnie, z ręki i przez wizjer da się ostrzyć przy 2,8
poniżej tylko LV i dobrze jakiś statyw mieć, bo byle ruch przesuwa płaszczyznę ostrości na uszy/nos...