PDA

Zobacz pełną wersję : klisza pusta (T70)

anjja
05-06-2010, 20:33
słuchajcie, zdarzyła mi się taka rzecz. a mianowicie testuję sobie canona t70 i wywołana klisza (w labie) jest puściutka, nie czarna, prześwietlona ale czysta, nietknięta. Jedna z możliwości to że film mi się nie naciągnął i po prostu robiłam bez sensu 36 zdjęć (oh to boli, były tam serio piękne sceny) albo... no właśnie, co mogło to spowodować? do czego służy taki przycisk z przodu aparatu z literką L? nie mogę nigdzie nic po polsku znaleźć, a może to jest jakaś blokada migawki, nie wiem. Proszę o pomoc.

krisv740
05-06-2010, 20:48
L- wg.instrukcji jest do zablokowania zmiany nastawów migawki

jeśli klisza jest całkowicie "biała" , to z zasady są tylko dwie możliwości;
albo złe założenie filmu, albo uszkodzenie migawki ....

anjja
05-06-2010, 20:52
jeszcze tylko dopytam: a jak działa to L.
no, niedobrze z tą migawką. kupiony na allegro, zdawało się że wszystko dobrze, ładnie słychać, itd.
ale kurka, film już tysiące razy zakładałam... wolałabym żeby to była zwykła pomyłka.

krisv740
05-06-2010, 20:56
już "zamkłem" instrukcję... - ale z zasady po ustawieniu na L - nie masz możliwości zmiany ustawionego parametru czasu naświetlania...

co do zakładania - sprawdź działanie migawki poprzez wyzwolenie z otwartą klapką tylną...
a zakładanie filmu nie jest jednakowe we wszystkich systemach... niestety...

igor58
06-06-2010, 08:59
Miałem t70 (bardzo miły sprzęt) i gdy kończył się film, motorek zwijał go z powrotem do kasety. Gdyby film w ogóle nie ruszył, tego odgłosu by nie było. Przypomnij sobie zachowanie się aparatu po zakończonej sesji. Gdy przewijal do przodu, dźwięk był inny z filmem (obciążenie silniczka) i inny bez (kręcił zawsze, po każdym przyciśnięciu spustu). Przypomnij sobie też, czy film był zwinięty do kasety całkowicie, cz też wystawała końcówka (jeśli tak, to znacze, że film w ogóle nie ruszył z kasety, T70 zwija zawsze do końca).

Krzychu
06-06-2010, 09:02
jeszcze tylko dopytam: a jak działa to L.
no, niedobrze z tą migawką. kupiony na allegro, zdawało się że wszystko dobrze, ładnie słychać, itd.
ale kurka, film już tysiące razy zakładałam... wolałabym żeby to była zwykła pomyłka.

Do migawki to przecież można zajrzeć i to od tyłu - dokładnie czasów nie sprawdzisz, ale na oko będzie widać czy jest w miarę sprawna czy nie...

minek
07-06-2010, 08:08
Czy jest numeracja klatek widoczna i inne oznaczenia producenta, czy film jest rzeczywiście cały biały?
Jeśli to drugie to znaczy że w labie spieprzyli.