Zobacz pełną wersję : Ps, barwy...
Mam taki problem-:roll::confused:
zdjęcie przed zapisem wygląda tak...(po lewej) i po prawej po zapisie za pomocą -zapisz dla WEB'a..
barwy się po prostu zmieniają...-na tak jakby cieplejsze
kombinowałem z profilami i ****...
czytałem o barwach itp.- i za cholerę nie mogę nic na ten temat znaleźć... (być może źle szukałem)?
stawiam piwo za rozwiązanie zagadki!:cool:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ups...
zapomniałem pomniejszyć :oops::oops:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img571.imageshack.us/img571/3450/beznazwy2sh.jpg)
W CS masz RAW w Irfan masz jpg, może stąd te różnice
W CS masz RAW w Irfan masz jpg, może stąd te różnice
zgadza się...
używam camera raw.. obrabiam wstępnie zdjęcie(suwaczkami :P), otwieram w PS i zapisuje dla web'a jako jpeg...
to samo dzieje się jak użyję opcji -zapisz jako-i wybiorę JPG
Dwie różne przeglądarki , inaczej działają , kiedyś Janusz Body o tym pisał.
Dwie różne przeglądarki , inaczej działają , kiedyś Janusz Body o tym pisał.
używam jednej-
irfan view...
przecież to "drugie" to PS.
używam jednej-
irfan view...
przecież to "drugie" to PS.
W jakiej przestrzeni obrabiasz zdjęcie i w jakiej zapisujesz do jpg ? No i czy w Irfanie masz włączoną obsługę CMS ?
underhand
05-06-2010, 17:51
W jakiej przestrzeni obrabiasz zdjęcie i w jakiej zapisujesz do jpg ? No i czy w Irfanie masz włączoną obsługę CMS ?
no wlasnie ...podejrzewam po lewej jest AdobeRGB a prawe sRGB i tyle chyba...co?
no wlasnie ...podejrzewam po lewej jest AdobeRGB a prawe sRGB i tyle chyba...co?
gdy daje edycja->ustawienia koloru-to kombinowałem z "RGB Monitor plug and play" -działo się tak samo
potem dawałem standard" srgb ... coś tam" i jest tak samo
w aparacie robię na srgb(oczywiście tylko raw)
zauważyłem , że na podglądzie przed zapisem-> zapisz dla web'a zdjęcie-już wygląda na docieplone...
Otwórz oba, ale w PS, wtedy będziesz miał szansę realnie porównać...
To, że na aparacie masz sRGB nie koniecznie znaczy w PS otwiera się tak samo, ACR domyślnie ma chyba wybrany Adobe RGB... Więc są szanse, że w PS masz otwartego 16bitowego rawa z Adobe RGB, a zapisujesz to do 8bitowego jpega z sRGB...
Otwórz oba, ale w PS, wtedy będziesz miał szansę realnie porównać...
To, że na aparacie masz sRGB nie koniecznie znaczy w PS otwiera się tak samo, ACR domyślnie ma chyba wybrany Adobe RGB... Więc są szanse, że w PS masz otwartego 16bitowego rawa z Adobe RGB, a zapisujesz to do 8bitowego jpega z sRGB...
raw w 'camera raw' otwiera się jako 8 bitów oraz srgb
BTW: Skoro nic nie robisz w PS to po co otwierasz? Możesz zapisać przecież bezpośrednio z ACR...
Po raz drugi : Czy w Irfanie masz włączoną obsługę CMS ?
no kłamiesz w żywe oczy...
a to, to jest co?
https://canon-board.info/imgimported/2010/06/16bit-2.jpg
źródło (http://i42.photobucket.com/albums/e319/MaciekH/16bit.jpg)
no kłamiesz w żywe oczy...
a to, to jest co?
A jakie ma znaczenie jak u Ciebie się otwiera ? Przecież u niego może (bo może) otwierać się w 8 bit, nie ?
Co za ludzie... Przejdź do pierwszego postu to zobaczysz, że właśnie wkleiłem kawałek screena autora wątku! Później zastanów się po co to napisałeś...
Nie wiem czy akurat ta różnica w rozpiętości będzie powodowała takie różnice na zdjęciu, ale to na pewno potwierdza, że nie są te same pliki otwarte w tym samym czasie...
Co za ludzie... Przejdź do pierwszego postu to zobaczysz, że właśnie wkleiłem kawałek screena autora wątku! Później zastanów się po co to napisałeś...
Nie wiem czy akurat ta różnica w rozpiętości będzie powodowała takie różnice na zdjęciu, ale to na pewno potwierdza, że nie są te same pliki otwarte w tym samym czasie...
screena zrobiłem-podczas kombinacji(kombinowałem ze zmianami w 16 bit/8bit/32bit) itp.
ogółem zawsze otwieram w 8 bit!
gdzie mogę znaleźć CMS w irfan[?]
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a, i istotną chyba sprawą będzie to że w przeglądarce windowsa-tez są zmienione barwy-takie same jak w irfan
Maciek - nie zauważyłem - zobaczyłem tylko linka z Twojego serwera...
W Irfanie CMS jest w Options - Properties - Viewing - Enable Color Management
Tzn że i irfan i przeglądarka windowsa wczytuje profil monitora a nie profil zaszyty w pliku, w opcjach masz coś takiego jak "zarządzanie kolorami"
w irfanie mam zaznaczone cms...
Tzn że i irfan i przeglądarka windowsa wczytuje profil monitora a nie profil zaszyty w pliku, w opcjach masz coś takiego jak "zarządzanie kolorami"
w opcjach ps ?
jak pisałem poprzednio, wchodzę w edycja->ustawienia koloru..
próbowałem z monitor plug and play oraz srgb