Zobacz pełną wersję : Nikon D300 + N 17-55 f2.8 - odpowiedniki u Canona?
Pytanie, dylemat
Witam szanownych kolegów.
Mam do was pytanie, od zawsze używam Nikona i dla odmiany chciał bym spróbować czegoś z czerwonej stajni ponieważ miałem okazję popracować na 50D i pomijając ergonomię aparat bardzo miło mnie zaskoczył generowanym obrazkiem.
Wracając do pytania poszukuję zestawu podobnego funkcjonalnie do Nikona D300+Nikkora 17-55 f2.8 wiem że dokładnego odpowiednika nie ma więc na razie wybór padł na wspomnianego wcześniej 50D i teraz
1. Jakie szkło lub szkła byście polecili do tej puszki, myślę że będę go używał głownie w studiu czasem na ślubach więc w grę wchodzi coś o wspomnianym zakresie 17-55 + jakieś tele lub portretowa stałka.
2. Może jednak polecicie inną puszkę.
Z góry dzięki za rady
Pozdrawiam
17-55/2.8, tele 70-200/2.8 is, portret 50/1.4 lub 85/1.8, względnie jakieś 135 lub 35mm zależy jakie portrety lubisz. to chyba klasyka gatunku :D
50d + 17-55/2.8 is + 85/1.8.
Czyli wszystko jak w Nikonie. W takim razie porozglądam się za cenami.
Tomeksad2
05-06-2010, 20:11
Jak więcej kasy to może 7D i 17-55 2,8 + 85 1,8.
To chyba jednak wolał bym 5D niż 7D
pawciolbn
05-06-2010, 21:53
To chyba jednak wolał bym 5D niż 7D
zależy do czego..
#
Tak jak pisałem głownie do studia bo według mnie w tym właśnie zastosowaniu Canon ma ładniejszy obrazek niż Nikon. Do reporterki zostaje mi D300s i D90
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pawciolbn jak się sprawdza to Canonowskie 17-55?
Tomeksad2
06-06-2010, 11:22
Do studia 5D to fajna rzecz, ale już nie z 17-55 2,8.
IMHO odpowiednikiem Nikona D300+Nikkora 17-55 f2.8 w naszym systemie jest Canon 7D + EF-S 17-55/2,8 IS. Obiektyw może słabiej wykonany (mechanicznie), ale w zamian wyposażony w stabilizację.
Przy okazji przeniosłem temat do właściwego działu (vide opisy działów: "co kupić" to dział dla początkujących), a ponadto Autorowi tematu polecam poćwiczyć tytułowanie wątków zgodnie z regulaminem:
http://canon-board.info/announcement.php?a=3
4. Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę...
Robson01
06-06-2010, 12:22
Jatin niestety ale do 5D nie podepniesz 17-55 on ma EF-S - nada się tylko do cropa.
Więc albo to szkło i inna puszka (np 7D lub 50D), albo jeżeli 5D to inne szkło.
jeżeli 5D to inne szkło.
uprzedzając pytanie jakie:
http://www.google.pl/search?num=100&q=intitle%3A24-70+intitle%3A24-105+site%3Acanon-board.info+-intitle%3APage&tbs=&tbo=1
Ja w studio do 5D najczęściej używam 24-105 , światło wystarcza a ogniskowa w sam raz.
gwozdzt dziękuje serdecznie za radę ale...
W żadnym wypadku nie mam zamiaru zmieniać Nikona na Canona, tylko dokupić Canona
Tomeksad2 5D rozpatruję w duecie z L-ką 24-70.
Tak więc Panowie ostatecznie stanęło na 50D+17-55 lub 5D+24-70 i do tego za jakiś czas (wiadomo kasa) 85 lub 135
Który zestaw waszym zdaniem lepiej się sprawdzi? matryca, szumy, obrazek, AF w studiu to raczej kwestia drugorzędna. Jak już pisałem 50D trochę pstrykałem i obrazek jest genialny a jak to się ma do 5D ?
gwozdzt dziękuje serdecznie za radę ale...
W żadnym wypadku nie mam zamiaru zmieniać Nikona na Canona, tylko dokupić Canona
załatwione :-)
WiatruMistrz
06-06-2010, 13:55
Bierz 5D bo kropa masz już załatwionego nikonem który był królem tej klasy i nadal jest wypasioną puszką, 50D nic ci tu nie da w sensie rozwoju tak na to popatrz a FF już tak już inne spojrzenie na kadr inna plastyka...były wątki na forum 50D vs 5D i piędziesiątka poległa...mnie się podoba w niej live view bo dużo makro strzelam ale gdybym miał do studia i ludzi puchę wybierać to tylko 5D.
Pozdr.
Coraz bardziej skłaniam się w kierunku 5D i mam jeszcze jedno pytanie, jest tu może ktoś z Warszawy lub Łodzi kto chciał by się spotkać i zademonstrować aparat w akcji ponieważ testy i sample w necie to nie to samo a nie mam gdzie oprócz sklepu (gdzie strasznie marudzą) po testować tej puszki. Skłaniał bym się raczej przy jedynce ze względów finansowych. Jakoś 21 Mpix chyba mi nie potrzeba do studia tylko te procesory Digic II i IV
czy to aż taka duża różnica w obrazku?
Bagnet007
06-06-2010, 14:08
Bierz 5D bo kropa masz już załatwionego nikonem który był królem tej klasy i nadal jest wypasioną puszką, 50D nic ci tu nie da w sensie rozwoju tak na to popatrz a FF już tak już inne spojrzenie na kadr inna plastyka...były wątki na forum 50D vs 5D i piędziesiątka poległa...mnie się podoba w niej live view bo dużo makro strzelam ale gdybym miał do studia i ludzi puchę wybierać to tylko 5D.
Pozdr.
Inne spojrzenie na kadr, magia..
Hmm. 5D receptą na wszystko ? Dziwne co najmniej, ale taki trend. Ja osobiście się z tym nie zgadzam.
Coraz bardziej skłaniam się w kierunku 5D ... Jakoś 21 Mpix chyba mi nie potrzeba do studia tylko te procesory Digic II i IV
czy to aż taka duża różnica w obrazku?
http://canon-board.info/showthread.php?t=63601
http://canon-board.info/showthread.php?t=63601
Ok widzę że niepoprawne politycznie pytanie zadałem :p
W takim razie jeszcze raz, jest ktoś z Wawy lub Łodzi posiadający 5D mkI i odrobinę czasu?
Tomeksad2
06-06-2010, 20:42
Faktycznie skoro cropa masz OK to też byłbym za 5D. W studio się nie bawiłem i nie wiem czy 2,8 jest takie konieczne. Jeżeli nie to może 24-105 zamiast 24-70 i tysiak w kieszeni.