PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5D - czy obsługuje wszystkie obiektywy?

nikeshox
04-06-2010, 22:03
Jakie obiektywy mogą współpracować ze "starym" Canonem 5D. Bo słyszałem, że nie tylko te wyprodukowane przez Canona. Czy mógłbym podpiąć do "starego" Canona 5D np. Nikkora 50 1.8 AF lub jakiś teleobiektyw niezależnej firmy przeznaczony do współpracy z Nikonem? Jeśli tak, to czy wiąże się to z jakimiś ograniczeniami?

gwozdzt
04-06-2010, 22:11
ogólnie rzecz biorąc, do EOSów ma sens podpinać przez przejściówkę te Nikkory, które mają przysłonę regulowaną pierścieniem na obiektywie.
ograniczenie też ogólne: aparat musi pracować w trybie Av lub M, nie działa AF.

jeśli chodzi o szczegóły to jaki sens podpinać N50/1,8 kiedy odpowiednik Canona kosztuje 3-4 stówki:confused:
z kolei z niezależnymi najprościej dać ogłoszenia na forach, ze się chce zamienić wersję N na C - ludzie często "zmieniają system" i nie powinno być problemu z taką zamianą :-)

iso
04-06-2010, 23:19
Niektóre szersze szkła z m42 mogą zahaczać o lustro. No i ef-s ów też ciężko :P

photogambler
11-06-2010, 16:49
Witam;)
mam podobny problem, z tym,ze podpinalem do 5d lekko droższe obiektywy.Zarowno na av jak i m nie moge ogarnąć wlasciwego naswietlania;( co mam ustawic jeszcze zeby uzyskac w miare uzyteczne naswietlenie foty?? Na obiektywach oryginalnych smiga mi OCZYwiscie cudownie.Jestem zalamany,bo dysponuje rzeczywiscie klasowym szklem na ktorym strace zamieniając je na eEFy:(

iso
11-06-2010, 18:24
tylko korekta +/-. tak to już jest.

photogambler
11-06-2010, 19:32

no nie z tego co wiem czytajac to forum,koledzy sa zachwyceni wspolpraca EOSow z innym szklem.Mnie tez czasem udawalo sie ustawic w punkt (ekspozycje) ale nie zawsze to dziala i nie wiem dlaczego:(

tombas
11-06-2010, 19:43
piątka+dobre szkła - to musi działać, jeśli nie - to wina leży po stronie fotografa a nie sprzętu

mathom
17-07-2010, 20:41

skoro mamy pomiar ttl to oznacza, że jasność szkieł systemowych jest oszukana, czyż nie ? ;)

oskarkowy
18-07-2010, 15:20
skoro mamy pomiar ttl to oznacza, że jasność szkieł systemowych jest oszukana, czyż nie ? ;)

Albo w aparacie podczas pomiaru ma ustawioną inną wartość przysłony niż maksymalna. Wtedy korekcja przesuwana jest w dół o tę wartość.