Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5D - jak trafić na dobrą "używkę" ?

nikeshox
04-06-2010, 19:54
Przymnierzam się do zakupu "starego" Canona 5D. Chcę kupić sprzęt niewybrakowany, który jeszcze przez bardzo długi czas będzie mi bezawaryjnie służyć. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? O co wypytywać sprzedawców ? Krótko mówiąc, jak trafić na dobrą "używkę" :lol: ?

Jeszcze mam pytanie, czy Canon 5D jest bardzo awaryjny? Co się w nim najczęściej psuje? Ile wynoszą ewentualne koszta naprawy ?

gwozdzt
04-06-2010, 20:38
Przymnierzam się do zakupu "starego" Canona 5D. [...] jak trafić na dobrą "używkę" :lol: ?
szukać od pierwszego właściciela, najlepiej amatora nieprowadzącego DG w branży foto-video :-)

inaczej mówiąc: ode mnie byś kupić musiał; problem tylko w tym, że ja sprzedać nie chcę... :mrgreen:

Jeszcze mam pytanie, czy Canon 5D jest bardzo awaryjny? Co się w nim najczęściej psuje? Ile wynoszą ewentualne koszta naprawy ?
migawka, wiadomo od przebiegu - koszt chyba ~1k pln
ponadto lustro się ponoć często odkleja, kosztów naprawy nie znam - być może wystarczy kropelka?

plaucjusz
04-06-2010, 20:44
Kosztów wymiany brak. Canon naprawia za darmoszkę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiście mówię tu o lustrze.

nikeshox
04-06-2010, 20:59
Miałem aparat innej firmy, ale nigdy mi się nie odkleiło... lustro :shock: Brzmi to bardzo poważnie :(
Czy Canon może naprawić to lustro całkowicie bezpłatnie, nawet wtedy gdy kupię aparat już używany (czyli bez gwarancji) ?
Dlaczego to lustro się w ogóle odkleja ? Czy jest jakiś sposób na to, żeby to... lustro się... nie odkleiło :lol: ?

MM-architekci
04-06-2010, 21:44
Tak , nie myśleć o tym. To naprawdę sporadyczne przypadki...

banan82
04-06-2010, 21:52
ostatnio kupilem 2 uzywki 5D, co prawda w Uk na ebayu ale uzywki. Byly w stanie lepszym niz moja wlasna piatka po 2 latach uzywania:) Nie moglem uwierzyc ze niektorzy ludzie chowaja takie apraty w szafach:) Tak jak wspominano wczesniej, nie kupuj od profesionalisty bo raczej masz gwarancje ze bedzie miala duzo na koncie.

nikeshox
04-06-2010, 21:59
A czy prawdą jest, że sprzęt kupowany za granicą jest zazwyczaj lepszej jakości niż ten sam kupiony w Polsce?

Chris_11
04-06-2010, 22:06
No to teraz wystarczy już tylko znaleźć piątkę od nieprofesjonalisty.......

A czy prawdą jest, że sprzęt kupowany za granicą jest zazwyczaj lepszej jakości niż ten sam kupiony w Polsce?

To raczej mit.

gwozdzt
04-06-2010, 22:13
łatwiej za granicą (zachodnią) - tam bogatsi ludzie są... :-)

banan82
04-06-2010, 22:16

To raczej mit.

cos w tym moze byc, za granica wiecej ludzi stac na takie zabawki, czesc ludzi je kupuje bo wygladaja profi i potem w zasadzie nie uzywaja. takie aparatu laduja potem na ebayu w idealnym stanie.

nikeshox
04-06-2010, 23:27
A czy opłaca się wziąć aparat z migawką, która dopiero co została wymieniona (ile ona może "pociągnąć" ?) czy z migawką, która nigdy nie została wymieniana ?

MM-architekci
05-06-2010, 07:47
zależy od ceny , może się opłacać

gwozdzt
05-06-2010, 10:28
A czy opłaca się wziąć aparat z migawką, która dopiero co została wymieniona
Dla mnie jest to podejrzane, gdy do sprzedania idzie aparat wprost po wymianie migawki.
Przecież na logikę użytkownik powinien mieć wtedy spokojną głowę, a jednak tak nie jest i wygląda na to że z jakiegoś powodu nie był zadowolony z efektów po naprawie i postanowił sprzedać sprzęt...

Czy ktoś ma jakieś bardziej optymistyczne wytłumaczenie?

jkl8
05-06-2010, 11:01
Przy kupnie aparatu od profi i amatora różnica polega na tym, że profi musi mieć sprawny sprzęt i nie bawi się w kropelki i inne wynalazki tylko aparat trafia do serwisu (niekoniecznie autoryzowanego). Nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi jak wybierać aparat. Trzeba indywidualnie podchodzić do każdej oglądanej sztuki, dokładnie i z nierozgorączkowaną głową oglądać, zadawać pytania sprzedającemu i słuchać jego odpowiedzi.
Podobne pytania padają czasami z ust osób planujących zakup samochodu: od kogo kupić?
Niektórzy mówią, że kupować tylko od pierwszych właścicieli i najlepiej osób starszych.
Mój wujo, osoba starsza, ma samochód kupiony w salonie w PL, którego jest pierwszym właścicielem i nigdy nie zastanawiałbym się czy kupować od niego ten samochód.

Chris_11
05-06-2010, 11:02
Tak... Migawka wymieniona jeszcze za darmo z okazji nie przekroczenia określonej liczby cyknięć, co podnosi atrakcyjność (i cenę) oferty, a Sprzedający podjął decyzję o zmianie na nowszy model.

model
05-06-2010, 12:08
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie postawione w tytule. Ryzyko kupna używanego sprzętu istnieje zawsze, jedyne co można zrobić to je zminimalizować.
Jak ktoś trzaska tysiące fotek tygodniowo, to i tak może zataić ten fakt podczas sprzedaży i powiedzieć, że jest amatorem i fotki robi wyłącznie od święta.

W zeszłym roku kupiłem używaną 5-kę, w zasadzie nie wiem od kogo- gdyż w sumie mało mnie to interesowało. Natomiast kupiłem w swoim mieście, pojechałem do faceta z laptopem i swoim obiektywem, chyba z godzinę testowałem, robiłem fotki na wszelkich możliwych czasach, na f22, przy każdym poziomi iso, po czym dokładnie obejrzałem z każdej strony, sprawdziłem fotki na kompie, nie stwierdziłem żadnych hot pixeli, matryca prawie idealnie czysta, stan zewnętrzny - prawie idealny, więc się zdecydowałem. Fakt że cena nie była niska (choć jak na tamten czas akceptowalna). W każdym razie uważam, że lepiej dopłacić za dobry stan sprzętu i za możliwość jego gruntownego przetestowania, niż zaoszczędzić parę stówek, a potem denerwować się że coś jest nie tak.

nikeshox
12-06-2010, 20:20
Za ile warto kupić dobrą "używkę" (stosunkowo niewielki przebieg, dobry stan), tak aby nie przełacić?

Misiek87
12-06-2010, 21:07
Canon przykleja migawke za darmo? Chodzi mi o slynny mirror fix. Mozna po gwarancji wpasc do serwisu i robia za free?

karabud
13-06-2010, 00:32
Najlepiej nie kupuj w Polsce, chyba ze od kogos sprawdzonego. Mimo kursu walut na ebayu i tak taniej i lepiej.

Dla mnie jest to podejrzane, gdy do sprzedania idzie aparat wprost po wymianie .
Przecież na logikę użytkownik powinien mieć wtedy spokojną głowę, a jednak tak nie jest i wygląda na to że z jakiegoś powodu nie był zadowolony z efektów po i postanowił sprzedać sprzęt...

Czy ktoś ma jakieś bardziej optymistyczne wytłumaczenie?

Ja bym sprzedawal po wymianie migawki poniewaz:
1. Za aparat z przebiegiem np 80tys dostanie sie mniej niz roznica ceny wymiany migawki - ekonomia
2. Osobiscie "rupiecia" ze 100tys bym nie sprzedal;

MM-architekci
13-06-2010, 08:36
Canon przykleja migawke za darmo? Chodzi mi o slynny mirror fix. Mozna po gwarancji wpasc do serwisu i robia za free?

nie migawkę a lustro

z tego co mi wiadomo przykleja za free