Zobacz pełną wersję : Dylemat - drugie body: zamiana starego 5d na 7d
Od kilku tygodni nurtuje mnie pewien temat. Ostatnio po ok. 2 latach używania starego 5d, kupiłem 5d Mark II i jestem zachwycony różnicą w obrazach jakie produkuje ta pucha. Teraz dopóki ceny 5d I są jeszcze w miare przyzwoite, a mój aparat jest w świetnym stanie, zastanawiam się nad jego sprzedażą a raczej zamianą za dopłatą na nowe 7d. Potrzebuje drugiego body do ślubów (chcę pracować na 2 puchy - bynajmniej w kościele, bo zmiana szkieł w niesprzyjających warunkach mnie trochę irytowała wcześniej i tylko brudziła wnętrze korpusu). Szklarnia jaką obecnie posiadam to 16-35 2.8L II, 35 L, 85 1.8 i na dniach 24 L II - więc raczej pod pełną klatkę, ale myślę że na 7d znowu zyskałbym nowe ogniskowe i dobry AF oraz szybkość. Różnica w cenie miedzy moim 5d z oryginalnym BG-E4 a nowym 7d to 1000 zł. Czy warto przeprowadzić taką zamianę?? Czy może ktoś z Was posiada taki zestaw?? Czekam na opinie...
dlaczego nie chcesz pracowac na dwa body w kosciele?
Ja bym zostal z 2xff. Lub zamielal na jakiegos marka w zaleznosci od finansow.
preinwher
04-06-2010, 11:54
dlaczego nie chcesz pracowac na dwa body w kosciele?
Przecież chce :)
ja bym zostawił 5d i raczej zbierał kasę na 5d2 lepiej mieć 2xFF
ja bym zostawił 5d i raczej zbierał kasę na 5d2 lepiej mieć 2xFF
Nowe krajowe 5d II kupiłem we wtorek za 6800. Po podwyżce która już jest faktem, to różnica między 5d II a 7d będzie już wynosiła ponad 2500 zł. Nie mogę sprzedać 5d I i zbierać na 5d II, bo muszę mieć backup, a cena 5d I idzie cały czas w dół... ciężki orzech...
(chcę pracować na 2 puchy - bynajmniej w kościele,)
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
teraz idzie w dół za chwilę może iść w górę, myśle że ta puszka już wiele nie spadnie, daje za to fajny obrazek, a pod tym względem możesz się rozczarować na 7d
Uważam że pownieneś pomyśleć dwa razy nim zdecydujesz się kupić 7D.
To już nie ta sama dynamika i jakość obrazka co w 5D a nawet 5D MKII.
Zadaj sobie pytanie czy jesteś w stanie przeboleć ten fakt biorąc też pod
uwagę gorsze ISO...czy szybszy i pewniejszy AF jest ci w profesji którą wykonujesz aż tak bardzo potrzebny?
Myślę że jeśli źle wybierzesz to w efekcie będziesz płacił dwa razy, a to znacznie bardziej boli ;)
Decyzja jeszcze nie zapadła, ja po prostu mam wrażenie po kilku dniach testowania 5d II, że moje stare 5d miało chyba jakiś problem z ustawianiem ostrości wogóke, np. ciężko mu się układała współpraca z 16-35 2.8 II. Po podpięciu do 5d II problem zniknął. Może powinienem oddać body do serwisu??
Nie jestem pewien czy ten serwis to taka dobra sprawa. Dziś jeden z forumowiczów opisuje przypadek wizyty w serwisie 5D / totalnie rozjechany AF.
Na twoim miejscu jeśli już myślisz o wymienie to zmieniłbym mimo wszystko na 5D MKII...takie jest moje zdanie:)
pumbishon
04-06-2010, 14:29
Ale z tego co widzę to kolega ma już 5DmkII i 5dmkI, którego chce zamienić na 7D...
Ale z tego co widzę to kolega ma już 5DmkII i 5dmkI, którego chce zamienić na 7D...
Bardzo dobre spostrzeżenie:) mam 5d I i 5d II
Zauważyłem to też, dlatego jeśli tak bardzo zależy mu na zmianie to pozbyłbym się MK1 i dokładając dokupił drugą sztukę MKII.
Mimo wszystko moim zdaniem, kupując Cropową puszkę posiadając już w kolekcji sprzęt FF, to poprostu cofanie się wstecz...a lepszy AF dlamnie to żaden argument.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Weź też pod uwagę że posiadasz szkła stworzone do FF.
Matryca 7D nie wyciśnie z nich tyle ile może pełna klatka - reasumując
myślę że będziesz zawiedziony obrazowaniem, tym bardziej że w pierwszym poście stwierdziłeś że zdjęcia z FF są zachwycające. Więc w sumie już odpowiedziałeś sobie w jakiś sposób na postawione pytanie.
Myślisz że fotki z Cropa dorównają FF?
pumbishon
04-06-2010, 14:49
Zauważyłem to też, dlatego jeśli tak bardzo zależy mu na zmianie to pozbyłbym się MK1 i dokładając dokupił drugą sztukę MKII.
?
Aaaa... O to Ci chodziło ;)
justanimage
04-06-2010, 16:12
może zamiast 7d lepiej kup używke 1d mark II?
bedziesz miał pro body, świetny AF, fajny crop 1.3 (szerokie szkła ciagle beda szerokie), etc...
może zamiast 7d lepiej kup używke 1d mark II?
bedziesz miał pro body, świetny AF, fajny crop 1.3 (szerokie szkła ciagle beda szerokie), etc...
No tu to akurat wole moje body, które mam od nowości i jest pewne, niż 1d II z przebiegiem minimum 200 tys.
Chris_11
04-06-2010, 21:08
...a mój aparat jest w świetnym stanie, zastanawiam się nad jego sprzedażą...
...moje stare 5d miało chyba jakiś problem z ustawianiem ostrości wogóke...
Ja tu widzę pewne zaprzeczenie.
Nie to, żebym się czepiał, ale uściślijmy, bo jeśli masz wadliwe body to rozważania o zamianie nie mają sensu, ponieważ nie możesz w pełni wykorzystywać możliwości puchy.
7D ma wszystko lepsze niż 5d(2). Z wyjątkiem matrycy --> obrazu.
7D ma wszystko lepsze niż 5d(2). Z wyjątkiem matrycy --> obrazu.
Tylko, że my tu rozważamy zamiane 5d (1) a na 7d...
Dlatego napisałem 2 w nawiasie.
No tu to akurat wole moje body, które mam od nowości i jest pewne, niż 1d II z przebiegiem minimum 200 tys.
Mnie udalo sie kupic z przebiegiem ponizej 50 tys z fakt. i gwarancja na 6 miesiecy na puszke. Działa i foci wyśmienicie. Kiedy zmieniam z 1d na 5d to mam wrażenie jak zmiana 5d na 300d. Dalej jednak obrazek z 5d to podstawa.
Chcesz 7d to bierz, trochę się uparles.
Chcesz mieć czy posiadać? Sorry za lekki sarkazm ale mamy tu bicie piany na trzech stronach o czymś co powinieneś sam wiedzieć - czego Ci trzeba i co jest dla Ciebie najważniejsze?
Nikt tego za Ciebie nie wie i nie będzie wiedział.
Powodzenia.
Mnie udalo sie kupic z przebiegiem ponizej 50 tys z fakt. i gwarancja na 6 miesiecy na puszke. Działa i foci wyśmienicie. Kiedy zmieniam z 1d na 5d to mam wrażenie jak zmiana 5d na 300d. Dalej jednak obrazek z 5d to podstawa.
Chcesz 7d to bierz, trochę się uparles.
Chcesz mieć czy posiadać? Sorry za lekki sarkazm ale mamy tu bicie piany na trzech stronach o czymś co powinieneś sam wiedzieć - czego Ci trzeba i co jest dla Ciebie najważniejsze?
Nikt tego za Ciebie nie wie i nie będzie wiedział.
Powodzenia.
Założyłem temat z nadzieją, że może ktoś miał lub ma podobne rozterki co ja. Wcale nie jestem uparty i napalony na 7d, dlatego chyba zostanę narazie z piąteczką. Co do Twojej propozycji, to miałeś naprawdę dobrą okazję z tym 1d II, niestety to co widziałem na allegro to tak jak pisałem minimum 200 tys, i ceny dużo wyższe niż używanej piątki... Jeżeli ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia to bardzo proszę, jeżeli nie nie będę dalej "bił piany..."
Przemek_D
09-06-2010, 23:41
nigdy w zyciu nie zamieniaj 5D na 7D, poniewaz 7D wiesza sie, z AF wychodzi szopka, oddaje swoje 7D do serwisu, lista wad jest długa, poza tym dziwny ma balans bieli w automacie, bo wszystko w zolty lub zielony kolor idzie, rzeznia, pelne rozczarowanie w akcji 7D :(
bzdury Pan piszesz, masz wadliwy aparat i tyle.
7D to świetny aparat do pewnych zastosowań.
5D to świetny aparat do pewnych zastosowań.
Trzeba wiedzieć czego się od sprzętu oczekuje.
W codziennej pracy stosuję tandem 7d +70-200/2,8IS oraz 5D+ 16-35/2,8II oraz 50/1.4 i nie widzę potrzeby stosowania inego zestawu do "reporterki".To dwa całkowicie inne aparaty o innych zastosowaniach.
Przemek_D miałęs 7D w rękach?
poniewarz dylemat podobny podczepie się
2x crop czy 1x FF
teraz mam 20d (polubiłem go do nauki super) + 40d
czy
jeden 5Dmk1 (tu koszty servisowania sa sporo większe)
wole prace na dwóćh puszkach ale obrazek FF, iso, GO :)
stałki c85/1.8 (kupiłem pokochałem) , teraz dokupiłem c28/1.8
stałki oczywiście reportaż
nie poszedł bym na zlecenie nawet jako drógi bez zapasu, teraz u rodziny chrzest, za duży stres,
narazie lampy brak, jakoś nie lubie i nie umiem bo jeszcze sie nie uczyłem błyskac:/
najlepiej 5dmk1 dla obrazku + 40d dla AFa niestety az tyle nie moge wydać i raczej za szybko sie nie zmieni, wiec już sam nie wiem:confused:
Ja bym nie zamieniał 5D na 7D. Chyba, że robisz może jakiś sport poza ślubami? Ale wtedy to i tak bym wolał 1DmkIIN.
Ja się chce przesiąść z 40D właśnie na 1DmkIIN. Crop 1.6 odkąd mam 5DII(już rok) nie ma dla mnie racji bytu. Różnice w obrazowaniu i w tym co można wyciągnąć z plików jest kolosalna. (nie wspomnę, że nie mogę patrzeć przez ten mikroskopijny wizjer :-P) Najchętniej to bym zamienił 40D na 5DI (na drugie 5DII mnie nie stać) lub 1DmkIV(też mnie nie stać) ale oprócz ślubów lubię robić też sport czy ogólnie repo więc opcja dwóch piątek mi nie podchodzi. A 1DmkIIN jest to taki trochę półśrodek. Ale na pewno dużo lepszy od 40D który służy mi głównie jako nosidełko do drugiego szkła w kościele, jako backup i jako body do sportu(od czasu do czasu) w 1D natomiast widzę więcej zastosowań - chociażby jako pucha na zabawę weselną(doskonały AF i bardzo mały shutter lag) no i w kościele też już można nim popstrykać z założonym np. 85mm. Dodatkowo mam pancernego konia roboczego którego nie strach zabrać w pył, kurz i wilgoć.
Jak zarobię to kupię pewnie wtedy już 5DmkIII (żeby miał tylko mniejszy shutter lag, lepszy AF w servo i 5-6fps :-P )
Trzeba by zrobić testy w jakości obrazka: stare 5D w porównaniu do 7D czyli stara matryca FF przeciw nowa matryca APSC. Nie wiem czemu, ale 7D ma opinię w internecie, jak Pis czy Kaczyński(czyli beee), a 5D, jak Tusk i Po. Dla mnie zestaw 5Dmk2 plus 7D jest idealny - wszechstronny, wszystko można tym zrobić - lepiej niż zestawem 5DmkI + 5Dmk2. 7D to dobry aparat, nawet do ślubów, w sumie ślub to też reportaż, szybki AF przydaje się
Tylko i wyłącznie 2xFF! Crop jest blee :P
Miałem klasyka a teraz 5d2 i 7. To jednak inna generacja sprzętu. Przy 7 nawet 5d2 jest "starawy"...
70-200 nie zdejmuje z siódemki i jest cool. 50 i 85mm też ma dla mnie sens. Od szerokości mam ff i 7 tam nie potrzebuje...
IMO taki set ma więcej zalet niż dwa ff, w tym jedno ze średniowiecza...8-)
Miałem klasyka a teraz 5d2 i 7. To jednak inna generacja sprzętu. Przy 7 nawet 5d2 jest "starawy"...
70-200 nie zdejmuje z siódemki i jest cool. 50 i 85mm też ma dla mnie sens. Od szerokości mam ff i 7 tam nie potrzebuje...
IMO taki set ma więcej zalet niż dwa ff, w tym jedno ze średniowiecza...8-)
Jak dla mnie 7d ma jedną wadę - crop 1,6. Moim zdaniem crop 1,3 jest o wiele lepszy - zestaw z 1D + 24-70 jest uniwersalny, ten sam obiektyw pod 7d już mniej. Poza tym, w przypadku awarii jednego body nie pozbywamy się całkowicie szerszych obiektywów :mrgreen: