Zobacz pełną wersję : Canon 350D i sRGB czy Adobe RGB?
Tomasz Urbanowicz
03-11-2005, 12:32
Witam
Jakie ustawienie w apracie polecacie (i dlaczego) - sRGB czy Adobe RGB? Z tego co się dowiedziałem, to Adobe RGB ma większy zakres kolorów...
Witam
Jakie ustawienie w apracie polecacie (i dlaczego) - sRGB czy Adobe RGB? Z tego co się dowiedziałem, to Adobe RGB ma większy zakres kolorów...
Jak twoijm celem są wydruki to Adobe RGB jeśli galeryjka w kompie to może być sRGB. IMHO lepiej w Adobe bo masz większy zakres a zawsze możesz zmienić przestrzeń kolorów na mniejszą. W 2 strone tzn sRGB -> Adobe RGB to już trochę gorzej.
Powyższe uwagi nie dotyczą RAW bo tu przestrzeń określasz podczas obróbki na kompie i wtedy tak samo wydruk Adobe, komp sRGB.
Zapomniałem dodać co do wydruków że dużo driverów drukarek jest profilowancych pod sRGB...tak że sam sprawdź ze swoją drukarką co wychodzi lepiej. Ja polecam kalibrację drukarki i wydruk pod konkretny profil (drukarki) za zdjęcia w Adobe RGB w szopie masz opcej "Print with Preview" i tam to ustawiasz (nie zapomnij ustawić driver na neutralnych parametrach (kontrast, saturacja itp) a najlepiej jeśli jest taka możliwość wyłącz zarządzanie kolorem z poziomu drivera drukarki).
Czy powyższe uwagi dotyczą też odbitek czy tylko wydruków?
Jak masz profil do konkretnego labu to też lepiej w Adobe RGB. Tzn. w kompie Adobe RGB przetwarzasz na profil konkretnego labu i takie fotki dajesz do wywołania z zaznaczeniem BEZ OBRÓBKI.
Generalnie wygląda to tak że wszelkie edycje na kompie robisz pod Adobe RGB i ostatnią rzeczą jest zapisanie pod profilem labu.
Jak nie masz profilu to tylko można spróbować dać jakieś wzorcowe zdjęcie zrobione w 2 profilach i porównać.
http://www.cdrom.pl/index.php?title=Przygotowanie_zdj%C4%99%C4%87_dla_ WWW_i_fotolab%C3%B3w
Tomasz Urbanowicz
03-11-2005, 19:06
Wynika z tego, że zdjęcie w Adobe RGB będzie miało "szersze widmo" kolorów. Dlaczego więc tyle samo zajmuje? (Powinno chyba ciut więcej zajmować...)
TommyTheCat
03-11-2005, 19:12
nie powinno, kolor caly czas jest w RGB w 8 bitach (jpg)
Tomasz Urbanowicz
04-11-2005, 18:55
Czyli jednym słowem zalecacie zmianę z sRGB na Adobe?
Przecież wyjaśniłem że jak do wydruku to Adobe jak tylko do kompa to sRGB ( po co tracić czas na konwersje) a najlepiej to RAW i korzystać w pełni z DSLR :-) ...
Tomasz Urbanowicz
04-11-2005, 19:06
A do kompa nie może być Adobe RGB? Gorzej będzie widać wtedy na kompie?
Odbitka z labu, Internet: srgb
Wydruk z oprofilowanej drukarki (masz profil icc do kombinacji atrament-papier) i oprofilowany monitor:aRGB
Z tego co widzę, to fotografujesz dużo przyrody, gdzie b. ważne są przejścia tonalne. Te najlepiej wychodzą z negatywu. Klikaj w raw i po sprawie.
Tomasz Urbanowicz
04-11-2005, 20:50
OK. Dziękuję. Jakie Wy macie ustawiony profil w aparacie? Głównie wprawdzie "zbieram" zdjęcia na komputer, ale czasem drukuje na drukarce. A jeżeli zakres barwowy na aRGB jest większy, to dlaczego go nie mieć? Czy gorzej zdjęcia wyglądają w tym profilu jeżeli chciałbym tylko je mieć na komputerze?
Dodam, że ustawiłem sobie w PS przestrzeń na aRGB i podobnie profil na monitorze.
Przepraszam, że tak drąże temat...
do netu dla "ludzi" srgb , a w kompie jako backup adobe rgb, choć jak co poczytaj o Prophoto RGB ma jeszcze większy zakres kolorów niz srgb, kodak go stworzył jak będziesz konwercił z rawów to powinno się udać...
a ja znalazłem cos takiego: http://poradnik.pclab.pl/art14646.html
zupełnie na odwrót ??
http://www.cdrom.pl/index.php?title=Przygotowanie_zdj%C4%99%C4%87_dla_ WWW_i_fotolab%C3%B3w
Wygląda na to że lepiej jest robić fotki w Adobe RGB i dawać odbitki do LAB-u, a na potrzeby netowych galerii zrobić konwersje przestrzeni do sRGB i wystawic... dobrze myślę ?
Ostatnio wykonałem sporo fotografii w profilu RGB. Fotografie w plenerze, śnieg czasami słońce, z użyciem filtra polaryzacyjnego. Zaskakujący efekt końcowy. Po "wrzuceniu" do komputera wszystkie fotki ciemne, szare, kolory mdłe. Co może byc przyczyną takiego zjawiska ?
Nie bardzo mi to pasuje. Fotografii było w sumie różnych około 50.Fotografowałem Canon d20 na układzie P.
W tym momencie pracuję praktycznie na układzie automatyki. Jakim więc sposobem wszystkie fotki są wykonane ze złym pomiarem światła . Korekcja ekspozycji na filtr też w tym przypadku dokonywana jest automatycznie. A może coś mylę ?
KuchateK
21-01-2006, 18:33
Automatyka dobiera ustwienia do sceny przecietnej, odbijajacej ok 18% swiatla. Snieg odbija nieco wiecej, dzieki czemu automat dobiera krotsze czasy. Nalezy to skompensowac korekta na plus.
Aparat sam nie robi zdjec...
Trzeba do inego doczepic jeszcze w miare sprawnego fotografa :mrgreen:
No i po co te złośliwości ? Oczywiście, że automat dobiera czasy krótsze. Wydaje mi sie jednak, że różnica w tym przypadku była zbyt duża. Korekcja w przypadku błędu automatyki jest rzędu 1 góra 2 przysłony. W tym przypadku było zdecydowanie gorzej. Jeżeli zajdzie potrzeba to wrzucę przykładowe zdjęcie na swoją stronę www. Może to da bardziej czytelny obraz.
michal_sokolowski
21-01-2006, 19:26
z obserwacji wiem, że sRGB ma bardziej nasycone kolory, a poza tym, to robiąc zdjęcia w RAW możesz potem zmieniać profil na komputerze, więc ustawienia aparatu nie mają większego znaczenia.
KuchateK
21-01-2006, 20:01
A tam zlosliwosc... Jesli tak odebrales to przepraszam.
Poprostu aparat jest tylko durna puszka i lepiej na niego nie liczyc.
A to tylko taki tam zarcik z czyjejs stopki :D
Wrzuc foty. Bez nich ciezko rozeznac co moglo byc problemem.
Janusz Body
21-01-2006, 20:05
N....Korekcja w przypadku błędu automatyki jest rzędu 1 góra 2 przysłony. W tym przypadku było zdecydowanie gorzej. ...
Na sniegu jest DWA f-stopy na bardzo jasnym może nawet dochodzić do trzech :-) - to dużo bo około połowy rozpiętości tonalnej matrycy.
Wrzuć fotki i... rob w RAW-ach :-)
Janusz
Podaje linka do fotki :
http://www.fotoan.vev.pl/Inne/Pic001.htm
Tak a'propos to fotki wykonywałem podwójnie w jpg. i w RAW
Janusz Body
21-01-2006, 22:43
Niedoswietlone o 2 działki :-) dokładnie jak przewidywano od poczatku.
Janusz
EDIT: jpeg w PSie o jedną działke niedoswietlony, pewnie pomiar ekspozycji na niebo + śnieg. Ale z jpega i ekspozycja w PS - to nie jest dokladnie to samo co z RAWa. Najlepiej raz zobaczyc jakie są warunki, pomierzyć dobrze, ustawic w M i jechac całą sesję na M dopóki warunki się nie zmienią. :-)
Nie chcę zakładać nowego wątku. Tutaj jest artykuł, który powienin wyjaśnić wszystkie wątpliwości i pytania:
http://www.earthboundlight.com/phototips/srgb-versus-adobe-rgb-debate.html