PDA

Zobacz pełną wersję : O co chodzi z f2.8 lub 4 itp.

Rincon
02-06-2010, 22:09
Witam. Wiem, że dla większości wyda się to strasznie głupie, ale wolę zapytać niż być nie pewnym.
Może ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi z tym f2.8 itp wiem, że jest to światło, ale na czym polega ? Jak jest lepiej jak się ma od 2.8 czy może 4 ?
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuje.

dinderi
02-06-2010, 22:18
Zacznij od przeczytania całej tej strony tak, aż zrozumiesz...
http://www.fotografia.kopernet.org/ekspozycja.html

Potem zadawaj dalsze pytania...

Robson01
02-06-2010, 22:20
Proponuję poczytać, np to:
http://www.fotografuj.pl/Article/Przyslona_irysowa_otwor_wzgledny_liczba_wartosc_pr zyslony/id/78

Rincon
02-06-2010, 22:31
Łoł nieźle dzięki panowie. Już kawałek przeczytałem, ale zaraz zabieram się do dłuższego poczytania tych stron.

A mam jeszcze pytano, aby nie zakładać nowego tematu.
Znacie jakąś fajną przeglądarkę zdjęć, która czyta RAW'y i pokazuje wszystkie informacje o zdjęciu np. ISO, czas otwarcia migawki itp. ?
Oprócz programu Picasa.
Dzięki.

mzieli
02-06-2010, 22:32
Adobe Bridge :)

chyba najbardziej programowalny i przejrzysty przez to z programów, a możliwości ma ogromne.

Cluer
02-06-2010, 22:33
fast stone simple viewer

ma pewne wady, ale prostszej przeglądarki nie znam

RomanS
02-06-2010, 23:03
IrfanView+dodatki

Rincon
02-06-2010, 23:13
Tak sobie teraz czytam i zastanawiałem się nad kupnem książek na temat ekspozycji i czasu naświetlania.
Czy ktoś miał do czynienia z książkami Bryana Petersona ?
Chodzi mi o "EKSPOZYCJA BEZ TAJEMNIC" i "CZAS NAŚWIETLANIA BEZ TAJEMNIC" ?
Są tam ilustracje ? Czy książka jest zrozumiała ?
Może ktoś kto miał z autorem do czynienia podzieli się informacjami.

Hellfire
02-06-2010, 23:22
Jeśli masz Canona to oryginalny z płyty program fajnie działał. Nie pamiętam nazwy (Image Browser?), ale wiem, że była to moja najlepsza przeglądarka zdjęć zanim nie byłem zmuszony zacząć używać Fotostation. Pokazywał migawkę, przysłone, ISO, punkt ostrzenia itd.

adamskladak
02-06-2010, 23:43
Tak sobie teraz czytam i zastanawiałem się nad kupnem książek na temat ekspozycji i czasu naświetlania.

Posiadam wszystkie ksiazki Petersona i moge Tobie je polecic bardzo lekko napisane zawieraja bardzo duzo fotografi. Jak dla poczatkujacego idealne.

pozdrowienia :)

Rincon
02-06-2010, 23:59
Czy jak zakupie "Ekspozycja bez tajemnic" potrzebne będzie "Czas naświetlania bez tajemnic" ? Czy raczej fajnie jest to opisane w ekspozycji ?

dziobolek
03-06-2010, 01:44
Jeśli masz Canona to oryginalny z płyty program fajnie działał. Nie pamiętam nazwy (Image Browser?)...

Zoom Browser.

Czy jak zakupie "Ekspozycja bez tajemnic" potrzebne będzie "Czas naświetlania bez tajemnic" ? Czy raczej fajnie jest to opisane w ekspozycji ?

Na początek proponuję coś bardziej uniwersalnego z serii national Geographic:
"Szkoła Fotografowania National Geographic" Peter K. Burian i Robrt Caputo.

Pozdrówka!

Rincon
03-06-2010, 13:27
A czy w serii NG są ilustracje i ładnie jest wszystko opisane ?

Robson01
03-06-2010, 14:34
Są zdjęcia, wszystko jest opisane - i nawet papier jest a'la "Kraj Rad" :-)

Przemek_PC
03-06-2010, 16:43
i nawet papier jest a'la "Kraj Rad" :-)

Pamiętaj, że rozmawiasz z 15-to latkiem i "Kraj Rad" to dla niego mega super abstrakcja :)

Robson01
03-06-2010, 17:51
No tak nie spojrzałem na dane pod avatarem.
"Kraj Rad" czyt. śliski, błyszczący papier, niestety pomimo zawartych na nim treści nie nadający się do toalety. :-)
A wracając do tematu książki o fotografii z serii NG to naprawdę niezła lektura, a co najważnielsze przystępnie napisana.

Rincon
03-06-2010, 19:21
Panowie może i mam 15 lat, ale to nie znaczy, że jestem głupi.
Nie wiem czy dobrze pamiętam z lekcji historii albo z National Geographic Chanel, że "Kraj Rad" to było coś z ZSSR jakieś pismo no nie pamiętam.
Dobra bo nam się z tematu zrobi z Historia.

A tak, aby nie odbijać od tematów dużo jakości tracę przerabiając z RAW'a na JPG ?

Robson01
03-06-2010, 19:56
A tak, aby nie odbijać od tematów dużo jakości tracę przerabiając z RAW'a na JPG ?

Możesz bardziej rozwinąć pytanie, bo nie za bardzo wiem o co Ci chodzi.
Chyba większość (jeśli robią w RAW) obrabia je i w końcowym efekcie zapisuje do JPG.

Rincon
03-06-2010, 20:30
No właśnie też tak robię tylko mam kilka fajnych ujęć i nie wiem czy zostawić w JPG czy będzie widać dużą różnice.

Tezet-gdynia
03-06-2010, 20:40
RAW trzymaj dla siebie, jpg trzymaj dla ludzi.

Przemek_PC
03-06-2010, 21:16
RAW traktuj jako archiwum, zdjęcia obrabiaj do JPG i z tego formatu je drukuj/naświetlaj/publikuj/oglądaj. Robienie w RAW ma tą zaletę, że po kilku latach kiedy już nauczysz się porządnie obrabiać zdjęcia będziesz mógł wrócić do nich i ponownie je obrobić.
A zresztą to jest bezsensowne pytanie "czy coś stracę po konwersji RAW->JPG, no to zrób sobie konwersję i będziesz widział czy coś tracisz czy nie.

Rincon
03-06-2010, 21:50
No właśnie ja jakoś nie widzę bardzo różnicy.

adamskladak
03-06-2010, 23:20
A czy w serii NG są ilustracje i ładnie jest wszystko opisane ?

wydaje mi sie ze "Ekspozycja bez tajemnic" da Tobie troche wiecej niz NG (jak dla mnie wiecej niepotrzebnych informacji) chociaz nie powiem zdjec jest sporo :-D

pozdrowienia

Cordant
03-06-2010, 23:29
konwersja do JPG to na pewno jakaś strata, dlatego ja wywołuje RAW'a do TIFF'a (w razie gdyby na przykład trzeba było kolory poprawić znowu - mam 16 bitów). Gdy uznam ze zakończyłem prace z tym zdjęciem to zapisuje je w oryginalnym rozmiarze w TIFF'ie dopiero później zmieszam i do JPG.

efekt:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img99.imageshack.us/img99/6778/img265401copy.jpg)

tito86
03-06-2010, 23:48
myślę, że książka Johna Freemana "Fotografia. Nowy, wyczerpujący poradnik fotografowania" będzie dobra dla Ciebie. Ewentualnie zajrzyj też do (o zgrozo, konkurentów) "Radość fotografowania" zrobionej przez ujmę to tak - "ludzi N....a". Wspomnianych książek Petersona nie miałem okazji zgłębić, więc zdaj się na opinie przedmówców.
ps. masz trzy szkła, zakładam, że robisz zdjęcia każdym z nich i nie wiesz co daje przysłona - to mnie zszokowałeś troszkę:)

Rincon
04-06-2010, 12:52
Tzn. wiedziałem co daje, ale nie byłem pewny jak się obsługiwać manualnie i nie byłem pewny jak ustawiać w danej sytuacji dlatego też chyba zacznę czytać Ekspozycja Bez Tajemnic. Po tym zajrzę w inne książki.

A znacie jakiś dobry poradnik jak dobrze obrabiać zdjęcia ?
Na razie korzystam z DPP i nie wiem czy dobrze to robię czy też nie. Kończę pracę wtedy kiedy podoba się oku.

dziobolek
04-06-2010, 12:57
A znacie jakiś dobry poradnik jak dobrze obrabiać zdjęcia ?
Na razie korzystam z DPP i nie wiem czy dobrze to robię czy też nie. Kończę pracę wtedy kiedy podoba się oku.

Polecam prace Scotta Kelby'ego np.:
"Fotografia Cyfrowa - Edycja zdjęć"
"Sekrety Cyfrowej Ciemni Scotta Kelby'ego"

Pozdrówka!

arrow
04-06-2010, 13:42
Kończę pracę wtedy kiedy podoba się oku.

no chyba o to chyba chodzi co :)

Rincon
04-06-2010, 21:26
Tak, ale ja to tylko trochę ostrzę, jak jest za jasne troszkę przyciemniam.
No i zawsze bawię się balansem bieli.

tito86
04-06-2010, 21:43
po książki S. Kelby faktycznie warto sięgać. tylko pamiętaj, książka sama nic nie daje. praktyka jest najważniejsza. a może założysz wątek o tym obiektywie Sigma 18-125, typu "najlepsze bez komentarzy..." bo nie widziałem takiego a jestem ciekaw ile to szkło jest warte

gwozdzt
04-06-2010, 21:59
efekt:
http://img99.imageshack.us/img99/6778/img265401copy.jpg
18mm, 1/800s !! f/3,5
gdzie tu sens, strzelać widoczek otwartym kitem na 1/800sek. :confused:

przymknąć trzeba było gada do f/8-11, czasu i tak by wystarczyło, a jakość by się poprawiła i winieta zniknęła...

Rincon
04-06-2010, 22:02
Dobra przerabianiem muszę się pobawić tak jak napisał tito86.
Zamęczę was tymi pytaniami ;)
I pytanko, posiadam filtr marumi UV (Haze) 67mm do Sigmy oczywiście.
I pytanie, w jakich sytuacjach mam zakładać filtr a w jakich go zdejmować ?
Może mam go mieć cały czas na szkle ?

michael_key
04-06-2010, 22:03
Pozycje książkowe? Ja polecam jak kilku przedmówców Bryana Petersona. Sam mam póki co tylko Kreatywną fotografię..., ale w niedalekiej przyszłości planują jakieś kolejne pozycje zaadoptować :)
Ogólnie warto: lekko, przystępnie, ciekawe fotografie i opisy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

[...] posiadam filtr marumi UV (Haze) [...] w jakich sytuacjach mam zakładać filtr a w jakich go zdejmować ?
Ja co do filtrów UV jestem obojętny. Mogą być i może ich nie być. Dla mnie to rozdmuchane marketingowe szkiełko, niby takie panaceum na wszystko co może zaszkodzić przedniej soczewce. W telegraficznym skrócie... szkoda mi pieniędzy na nie i nie uważam je za coś niezbędnego w torbie.
Lepsze rozwiązanie to inwestycja w osłonę przeciwsłoneczną.

gwozdzt
04-06-2010, 22:15
posiadam filtr UV ...
I pytanie, w jakich sytuacjach mam zakładać filtr a w jakich go zdejmować ?
http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto/msg/6875837043966dfa?hl=pl& :mrgreen:

michael_key
04-06-2010, 22:22
Z linku gwozdzt ...
Nie tylko. Nalezy stosowac dwa - na obiektyw jakis jak najlepszy,
na wierzc tanszy, zeby chronic ten drozszy. Jesli masz malo pieniedzy
to warto z przodu dac dla ochrony taki calkiem tani.
Aha - przyda sie tez napis 'Nikon' albo 'Canon' na pasku.
Powoduje ze zdjecia wychodza ostrzejsze..

Genialne :-D

arturs
04-06-2010, 22:51
Łoł nieźle dzięki panowie. Już kawałek przeczytałem, ale zaraz zabieram się do dłuższego poczytania tych stron.

A mam jeszcze pytano, aby nie zakładać nowego tematu.
Znacie jakąś fajną przeglądarkę zdjęć, która czyta RAW'y i pokazuje wszystkie informacje o zdjęciu np. ISO, czas otwarcia migawki itp. ?
Oprócz programu Picasa.
Dzięki.

Fast Stone jest szybki i ma to wszystko i więcej

Mam je - na początek "Ekspozycja.." starczy.. bardzo dobrze napisana książka.. polecam kilkakrotnie poczytać w międzyczasie praktyczne stosując te rady..

a może założysz wątek o tym obiektywie Sigma 18-125, typu "najlepsze bez komentarzy..." bo nie widziałem takiego a jestem ciekaw ile to szkło jest warte
moim skromnym zdaniem to szkło jest do d...
widziałem 2 egzemplarze i przy nich kit to demon ostrości..

tito86
04-06-2010, 23:54

Widziałem zrobiony lata temu test na optyczne, ale zastanawiałem się co ludzie w praktyce wyciskają z tego szkła patrząc na cenę/zakres ogniskowych. Mam nadzieję, że autor jednak coś pokaże z tej sigmy

arturs
05-06-2010, 00:55
Widziałem zrobiony lata temu test na optyczne, ale zastanawiałem się co ludzie w praktyce wyciskają z tego szkła patrząc na cenę/zakres ogniskowych. Mam nadzieję, że autor jednak coś pokaże z tej sigmy

ja właśnie nie piszę o teście tylko o szkle kupionym przez znajomego - przy 1wszej sztuce myśleliśmy że puszka jest walnięta.. sprzedawca wymienił puszkę, na drugiej było to samo (totalne mydło i ogólna porażka) - wymiana szkła - kontrola na innych puszkach - to samo - znajomy się wkurzył i kupił Canona 17-55 IS ;) i jest zadowolony

Rincon
05-06-2010, 11:03

No nie powiedział bym, że KIT to demon ostrości przy nim.
Sigma jest bardzo ostra (z tego co ja mogłem zobaczyć) może zależy od trafionego modelu.
Dziś zamierzam się wybrać gdzieś na wieś porobię kilka fotek i pokaże na forum.
A co do tego filtra, to mam go nosić czy nie bo już nie zrozumiałem.
Noszę go do między innymi ochrony obiektywu, ale czy on przeszkadza przy foceniu ?

Andrus
05-06-2010, 11:33
Noszę go do między innymi ochrony obiektywu, ale czy on przeszkadza przy foceniu ?
Przeszkadza w foceniu i nie chroni obiektywu.

Rincon
05-06-2010, 11:52
Ymm jak nie chroni szkła ? zawsze to jakaś osłona.
I jak przeszkadza proszę o wyjaśnienie ;).

Andrus
05-06-2010, 11:58
Ymm jak nie chroni szkła ? zawsze to jakaś osłona.
I jak przeszkadza proszę o wyjaśnienie ;).

przegooglaj forum, bylo o tym N razy w M watkach

Rincon
05-06-2010, 12:16
Mógł byś mnie jakoś naprowadzić lub normalnie napisać ? ;)
Szukam w googlach i na forum i jakoś marnie mnie to idzie.

dziobolek
05-06-2010, 15:02
Mógł byś mnie jakoś naprowadzić lub normalnie napisać ? ;)
Szukam w googlach i na forum i jakoś marnie mnie to idzie.

Może spróbuj za pomocą tej wyszukiwarki (http://maciejko.net/cbsearch/)

Pozdrówka!

Rincon
05-06-2010, 21:23
No i poczytałem i zdania są podzielone.
Dużo osób pisze, że nie wpływają na jakość zdjęć.
Także chyba zostanę z filtrem ;).

rOOmak
05-06-2010, 21:59
Filtry UV mają bardzo wąskie zastosowanie, a główny powód dla którego ludzie używają tego filtra jest debilizmem. Wydajemy kupę kasy na optymalnie zaprojektowany obiektyw (najczęściej zooma) i dokładamy do niego kolejne szkło które nie pełni żadnej pożądanej funkcji. A warto pamiętać że światło się załamuje na każdej granicy dwóch ośrodków.
Ja przestałem używać filtra UV dwa dni po jego zakupie. Wyznawałem filozofie większości nowicjuszów, tzn uzywałem go do ochrony przedniej soczewki. Mimo że filtr był nie najgorszej jakości(B+W UV-Haze MRC) wprowadził mi flary w kadr. Mialem aparat na statywie, odkręciłem filtr i na kolejnym ujeciu flar nie bylo, a zdjecie mialo wiekszy kontrast.

deiformis
05-06-2010, 22:00
Jeśli masz Canona to oryginalny z płyty program fajnie działał. Nie pamiętam nazwy (Image Browser?), ale wiem, że była to moja najlepsza przeglądarka zdjęć zanim nie byłem zmuszony zacząć używać Fotostation. Pokazywał migawkę, przysłone, ISO, punkt ostrzenia itd.

Programy oprócz exifu mogą wskazać punkt ostrzenia? Jak ta funkcja może działać? :)

Saapcio
05-06-2010, 23:46
Witam serdecznie.

W kwestii filtrów to za przedmówcą:
"Ja przestałem używać filtra UV dwa dni po jego zakupie. Wyznawałem filozofie większości nowicjuszów, tzn uzywałem go do ochrony przedniej soczewki."

W filtry (i nie tylko) warto inwestować w momencie gdy Ci go braknie do osiągnięcia świadomie oczekiwanego efektu.

W moim przypadku, gdy brakło światła filtry (polary), odkręcałem szybciej niż szybko, i tak zostało. Osłony robią swoje a filtry zakładam gdy są potrzebne na czas konkretnej fotki.

Pozdrawiam serdecznie.

Andrus
06-06-2010, 00:44
No i poczytałem i zdania są podzielone.
Dużo osób pisze, że nie wpływają na jakość zdjęć.
Także chyba zostanę z filtrem ;).

jak walniesz w cos przodem obiektywu to co pierwsze strzeli? cienki filtr czy gruba przednia soczewka (tak, sugeruje odpowiedz)?

od ochrony jest dekiel + ew. oslona przeciwsloneczna

michael_key
06-06-2010, 07:58
od ochrony jest dekiel + ew. oslona przeciwsloneczna
I tego należy się trzymać, chyba że ktoś lubi wyrzucać jak dla mnie pieniądze w błoto.

Jago
06-06-2010, 08:50
Może spróbuj za pomocą tej wyszukiwarki (http://maciejko.net/cbsearch/)

Pozdrówka!

Tutaj masz większy wybór: http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20

Rincon
07-06-2010, 20:31
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.
A ja naprawdę muszę polecić książkę Bryan Petersona "Ekspozycja Bez Tajemnic"
Bo do tej pory tylko tą przeczytałem ;). Dzięki niej nauczyłem się robić duuużo lepsze zdjęcia.
Polecam

adamskladak
08-06-2010, 22:18
I tego należy się trzymać, chyba że ktoś lubi wyrzucać jak dla mnie pieniądze w błoto.

a ja nie uwazam zebym wyrzucil pieniadze w bloto ,poniewaz wole miec filtr niz syf w moim 17-40 :shock:
wszystko zalezy od sytuacji

pozdrowienia

Andrus
08-06-2010, 22:39
a ja nie uwazam zebym wyrzucil pieniadze w bloto ,poniewaz wole miec filtr niz syf w moim 17-40 :shock:
wszystko zalezy od sytuacji

pozdrowienia

ale tutaj filtr tez sie czasami zaklada ;) np. wiesz, ze bedziesz mial blotem uwalony aparat albo kontakt z woda, a takie sytuacje raczej czesto nie wystepuja