Zobacz pełną wersję : O co chodzi z tymi TIPami :|
Powiedzcie mi jak to jest, ze zamawiajac aparat u TIPa (chce wlasnie cos kupic na dniach) nie dostaje paragonu :confused: ktory jest dowodem zakupu. Paragon oczywisice mozna dostac ale po dodatkowej zaplacie :/
W takim razie jak realizowana jest gwarancja, skoro sama karta gwarancyjna nie wystarczy ale musi byc tez jakis dowod zakupu. Wszycy (TIPy) mowia ze gwarancja realizowana jest za ich posrednictwem, ok, byc moze, ale skad mam miec pewnosc ze TIP nagle nie zniknie z planety albo zapomni o mnie (chcacy czy niechcacy) i wtedy moja gwarancja bede mogl sobie w piecu napalic ;/ Nie mowiac juz o jakiejs rekojmi w razie gdyby ze sprzetem bylo cos nei tak (wydaje mi sie ze "na slowo" nie wystarczy w takim przypadku, musi byc chyba jakis dowod zakupu).
Co jest dowodem zakupu w takim badz razie???
Nieczaje tego wogole :confused:
Kupowac czy niekupowac u TIPa :neutral:
(dla nadgorliwych :mrgreen: : szukalem na forum i nic nie znalazlem na ten temat)
No to chyba oczywiste - masz jakiekolwiek wątpliwości - nie kupuj u TIPa lub dopłać do faktury. A jeśli kupisz z oficjalnej dystrybucji, a będzie Cię sumienie żarło, że u TIPa było taniej, no to już trudno. Albo rybki, albo akwarium.
Robson01
02-11-2005, 23:34
Dużo osób nawet z tego forum kupuje na Allegro u TIPów. Jest wielu solidnych i polecanych przez zadowolonych klientów. Poczytaj tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=481&highlight=TIP
No to chyba oczywiste - masz jakiekolwiek wątpliwości - nie kupuj u TIPa lub dopłać do faktury. A jeśli kupisz z oficjalnej dystrybucji, a będzie Cię sumienie żarło, że u TIPa było taniej, no to już trudno. Albo rybki, albo akwarium.
Spokojnie ;) chce kupic u TIPa ale pierwszy raz sie z tym spotkalem i stad moje pytania. Dla mnie to nowosc :neutral: Kupowac cos za duze pieniadze "na slowo" to poprostu jakos dziwnie.
Chyba moge miec watpliwosci. A kto ma je rozwiac jak nie ci ktorzy juz kupowali u TIPa swoje sprzety.
Spis TIPow widzialem, prawdopodobnei jakbym sie zdecydowal to na kogos kogo tu polecaja (Cichy - wlasnie) :)
Ja kupuje zawsze od Tipow i zawsze paragon dostawalem - raz tylko musialem sie upomniec.
MateuszZ.
03-11-2005, 03:54
Ja kupowałem u TIPa z allegro swojego 300D jakiś czas temu (jeszcze za 4 tys zł :mrgreen: )
Po kilku miesiącach padła mi w nim migawka.
Miałem tylko jakiś niemiecki świstek dowodu zakupu.
Musiałem wysłać aparat z tym świstkiem do allegrowicza z Wroca którego nawet na oczy nie widziałem. i...
2 miesiące sraczki i aparat wrócił do mnie jak nowy:)
Nie twierdzę, że wszyscy TIPowcy są ok, ja trafiłem dobrze bo polecił mi go znajomy.8)
No ale dwa miesiące czekac na aparat to chyba troche długo:(
Ja kupowałem u TIPa z allegro swojego 300D jakiś czas temu (jeszcze za 4 tys zł :mrgreen: )
Po kilku miesiącach padła mi w nim migawka.
Miałem tylko jakiś niemiecki świstek dowodu zakupu.
Musiałem wysłać aparat z tym świstkiem do allegrowicza z Wroca którego nawet na oczy nie widziałem.
Przecież mając niemiecki świstek mogłęś słać bezpośrednio na Żytnią..
Przecież mając niemiecki świstek mogłęś słać bezpośrednio na Żytnią.. Majac tylko dowod zakupu, a nie majac gwarancji? Dobry zart. Pomijajac juz, ze nie wiemy czy bylo to kiedy Canon juz honorowal eurogwarancje, czy tez nie.
Przecież mając niemiecki świstek mogłęś słać bezpośrednio na Żytnią..
Trzeba jeszcze gwarancje miec...
TommyTheCat
03-11-2005, 15:08
gwarancja jest w kazdym pudelku, z dowodem zakupu jest troszke gorzej bo nieraz sie trzeba o niego upominac
cichy zapewne uznal to za oczywiste ze gwarancja jest
gwarancja jest w kazdym pudelku, z dowodem zakupu jest troszke gorzej bo nieraz sie trzeba o niego upominac
cichy zapewne uznal to za oczywiste ze gwarancja jest
No oczywiście, przecież w każdym pudełku jest oryginalna gwarancja... No chyba , że aparat nie jest nowy albo refurbished.
Gwarancja oryginalna + świstek z rajchu i można słać na Żytnią, już od półtorej roku zresztą.
cichy zapewne uznal to za oczywiste ze gwarancja jest W pudelku i owszem, ale slyszalem o przypadkach TIP-ow wyjmujacych gwarancje.
Gwarancja oryginalna + świstek z rajchu i można słać na Żytnią, już od półtorej roku zresztą.
No wlasnie... 1,5 roku... a jak sadzisz jaki czas temu 300D byl po 4 tys zl jak to wspomnial kolega?
No wlasnie... 1,5 roku... a jak sadzisz jaki czas temu 300D byl po 4 tys zl jak to wspomnial kolega?
No a ile kosztował na początku 2004 roku ???
Add...
Dokopałem się do starych maili - w czerwcu 2004 roku sprzedawałem 300d po 4400 zł (na allegro chodziły mimnimum za 4200) , więc twoja uwaga Vitez nie jest trafna :)
Add...
Dokopałem się do starych maili - w czerwcu 2004 roku sprzedawałem 300d po 4400 zł (na allegro chodziły mimnimum za 4200) , więc twoja uwaga Vitez nie jest trafna :)
Ehh jaki świat jest mały - niedawno pisałem do Ciebie przez allegro o rabacik przy zakupie dwóch 350d i S2 IS do tego ;) :D
MateuszZ.
04-11-2005, 02:18
Dzwoniłem wtedy na Żytnią i dowiedziałem się, że nie mam euro gwarancji a to po niemiecku to jest jakiś dowód zakupu i nie naprawią mi aparatki za free…. (cena odblokowania migawki jakieś ponad 300pln chyba).
A tutaj macie opisaną moją przygodę :-?
http://astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=6373&hl=
Odnośnie tipów to jam mam taką wątpliwość.
Często można spotkać się z sytuacją że sprzedawany obiektyw został sprawdzony przez tipa (podpięty do body dla sprawdzenia ;-) ), są nawet jakieś linki do zdjęć i nawet możliwość przysłania określonego zdjęcia ogniskowa/przesłona....tylko że co wtedy gdy okaże się że po podpięciu do MOJEGO body wyjdzie kicha?
Nie wiem co canon zawalił w AF ale wiem że obiektyw trzeba dopasować do body i moje pytanie jest takie: Jaką macie praktykę z wymianą sprawnego obiektywu bo nie grał z waszym body. Raz kupowałem u tipa i był to kit i na moją sugestię że chciałbym zrobić kilka fotek i obejrzeć na kompie przed kupnem to zostałem odesłany na drzewo, kupiłem u innego ale też nie było czasu na jakieś testy...tranzakcja w samochodzie...Gorzej gdy bierzemy w ciemno, przychodzi paczka wszystko ok, obiektyw sprawny tylko foty jakieś takie nie ostre i co wtedy - to jest coś co mnie wstrzymuje przed kupowaniem u tipa. W sklepie owszem zapłacę drożej ale mam często kilka sztuk i moge pomarudzić...
BTW jeśli znacie jakiegoś tipa co przyjmie zwrot (sprawnego obiektywu - bo źle działa z moim body) bez problemu to dajcie znać...
Add...
No a wg mnie jest , tzn kolega zalatwial reklamacje odnosnie 300D kupionego jeszcze przed wejsciem Polski do Unii (liczy sie data zakupu na swistku z Niemiec a nie data reklamacji - moze sprzet byl kupiony przez TiPa np w marcu a sprzedany w maju/czerwcu). A cena 4tys zl to wg mnie nie dokladna cena a orientacyjna, tak jak teraz mowi sie ze 300D jest juz za "okolo 2 tys zl" chociaz tak naprawde po 2300, 2200...
BTW jeśli znacie jakiegoś tipa co przyjmie zwrot (sprawnego obiektywu - bo źle działa z moim body) bez problemu to dajcie znać...
Ja wlasnie wymienilem u tommy_j sprawnego (ale wg moich kaprysow niezbyt ostrego na dSLR) 17-35 2.8 L na 17-40 4L .
Czy zwrot za kase by przyjal - nie wiem... w tym przypadku wolalem miec szklo takie jakie chce i jakiego potrzebuje niz kase.
No jeśli ktoś pisze, że kupił za 4k z niemieckiej dystrybucji, to musiał kupić w 2 połowie 2004 roku przynajmniej.
Coronado
04-11-2005, 19:51
Ja zazwyczaj daje 7 dni rekojmi na zakupiony sprzet. Mozesz odeslac jak cos jest nie tak pod warunkiem, ze nie bedzie sladow kapieli w wodzie morskiej czy walenia nim o sciane.
Pozdrawiam
Coronado
Ja zazwyczaj daje 7 dni rekojmi na zakupiony sprzet. Mozesz odeslac jak cos jest nie tak pod warunkiem, ze nie bedzie sladow kapieli w wodzie morskiej czy walenia nim o sciane.
Pozdrawiam
Coronado
Miło mi to słyszeć. W stosownym czasie się przypomnę i może ubijemy jakiś interes :-)
K2_verti
14-11-2005, 15:32
a jak jest z fakturkami? Ile trzeba dopłacić? Właśnie szukam 70-200/2,8 i wszyscy mi śpiewają jedną cenę ponad 5k. A normalnie bez faktury można dostać już za 4700 na giełdzie. Słyszałem że nawet za 4500 chodą ?
Coronado
14-11-2005, 18:42
a jak jest z fakturkami? Ile trzeba dopłacić? Właśnie szukam 70-200/2,8 i wszyscy mi śpiewają jedną cenę ponad 5k. A normalnie bez faktury można dostać już za 4700 na giełdzie. Słyszałem że nawet za 4500 chodą ?
Szukasz z IS czy bez?
Pozdrawiam
Coronado