PDA

Zobacz pełną wersję : 5 M II a może 7 D

incus
01-06-2010, 20:13
Niskie ukłony Szanowni Forumowicze.
Jako amator użytkujący Canona 400D od 3-4 lat zauważam ,że powoli „czegoś” mi brakuje.
Zacząłem zmieniać szkła z kitu na Sigmę 12-24 ,potem zakupiłem „stałkę” 100mm canona , tamrona SP AF 17-50 mm XR Di II LD i „L” canona.
Nie chciałbym tu bluźnić na 400D ale chyba chciałbym coś więcej z aparatu wydusić.Zauważyłem że obiektyw Tamrona dużo szybciej ostrzy niż L canona... zaczęło mnie to irytować
Czytałem opinie o 7 D i 5 D MII i zastanawiam się co warte jest wyboru : szybki autofokus czy pełna klatka . Stwierdzam ,że szybkość autofokusa w moim 400D jest mało imponująca nie wiem czy taka sama jest w nowym 5D ,którego 7 D przewyższa .Chciałbym mieć 8 kl/sek ale nie kosztem super pięknego obrazu.Reasumując ,bo się rozpisałem .Czy obraz z pełnej klatki 5D M II faktycznie bije na głowę obraz uzyskany za pomocą 7D ? A może ktoś zdradzi jak sprawdzić w moim 400D ewentualnie w używanym 5 D ile faktycznie zostało wykonanych aparatem zdjęć od nowości?
Dziękuję bardzo

trampek
01-06-2010, 22:01
kup sobie 5d1. a jak masz kase to 5d2. 7d ogolnie da ci zdjecia takie same jak kazde inne apsc

pawciolbn
01-06-2010, 22:18
...7d ogolnie da ci zdjecia takie same jak kazde inne apsc

bez przesady... chyba nie powiesz tego o porównaniu 20Dvs7D? czy też?

zdecydowaną różnicę widać już pomiędzy 7D i 50D, gdzie szumy pozbawione są w 7D bandingu, są nieco przyjemniejsze.. większa matryca daje możliwość lepszego cropowania..

wiadomo APS-C upakowane MPx jak 50D czy 7D nie ma co się równać do 5DII, ale kwestia bardziej tego, co oczekujesz od puszki i "czego Ci brakuje"? na pewno plastyka i jakość fotek z FF będzie lepsza, ale nie masz co liczyć na wyśmienity AF i fps'y... myślę, że jeśli chcesz to uśrednić to może 40 lub 50D?

myslę, że warto rozejrzeć się za używanym 5DmkI, albo... hmm.. a do czego to ma być, bo w sumie przeznaczenie 5DmkII i 7D to niemal inna bajka...

#

RomanS
01-06-2010, 22:22
No wlasnie wszystko zalezy od tego co chcesz fotografowac tym aparatem.
Tak w skrocie - portrety, pejzarze 5D, - szybkie akcje 7D

trampek
01-06-2010, 22:27
mialem w zyciu wszystkie dslr Canona ( za wyjatkiem 450d i 50d choc tez nimi robilem)). aktualnie robie na 1ds3 i 5d2. Po drodze jeszcze d700. do tego elki od 14 po 200 i twierdze wszem i wobec ze kazdy crop 1,6 daje podobny obrazek. tak samo jak kazdy FF daje podobny do siebie.

Ogolna teorie mam taka ze uroda zdjec zalezy tylko i wylacznie od wielkosci matrycy i od niczego wiecej ( oczywisice im wieksza tym lepiej).

Jesli twierdzisz ze banding cos tam, ze szumy cos tam, ze ostrosc tez inaczej to pewnie masz racje. w kazdym razie dla mnie to drobnostki na ktore nie zwracam uwagi. Oczywiscie pisze tylko i wylacznie swoje zdanie i nikogo nie namawiam:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
mialem w zyciu wszystkie dslr Canona ( za wyjatkiem 450d i 50d choc tez nimi robilem)). aktualnie robie na 1ds3 i 5d2. Po drodze jeszcze d700. do tego elki od 14 po 200 i twierdze wszem i wobec ze kazdy crop 1,6 daje podobny obrazek. tak samo jak kazdy FF daje podobny do siebie.

Ogolna teorie mam taka ze uroda zdjec zalezy tylko i wylacznie od wielkosci matrycy i od niczego wiecej ( oczywisice im wieksza tym lepiej).

Jesli twierdzisz ze banding cos tam, ze szumy cos tam, ze ostrosc tez inaczej to pewnie masz racje. w kazdym razie dla mnie to drobnostki na ktore nie zwracam uwagi. Oczywiscie pisze tylko i wylacznie swoje zdanie i nikogo nie namawiam:)

Vitez
01-06-2010, 22:39
:arrow: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=53029