Zobacz pełną wersję : Bezplatne przekazanie zdjec.
Witam, niedlugo podpisze umowe z pewna firma (park narodowy) na bezplatne przekazanie zdjec do wszechstronnego wykorzystania w zamian za nie pobranie oplaty za fotografowanie w miejscach nie przeznaczonych dla turystow. Tak sie zastanawiam czy po podpisaniu takiej umowy bede mogl sam je tez "uzywac" to znaczy czy bede mogl je zamieszczac na portalach , lub ew na nich jakos zarobic. Wiem ze nie latwo o opinie nie majac tresci umowy.......chodzi mi raczej o odpowiedz od ludzi ktorzy podpisywali podobne, czy jest to praktyka ze w takiej umowie moze sie znalesc zapis ze przekazuje zdjecia bezwzglednie tylko dla nich, i nie moge ich juz nigdzie uzyc. Pozdrawiam.
Umowę formułujesz ty, czy dostaniesz papier do podpisania?
Zapewne dostane jak sie zglosze do nich.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tu jest paragraf z ich reg. dotyczacy sprawy.......:
W parku obowiązują następujące zasady fotografowania i filmowania:
1) fotografowanie i filmowanie na obszarach udostępnionych dla ruchu turystycznego jest bezpłatne.
2) fotografowanie i filmowanie na obszarach wyłączonych z ruchu turystycznego wymaga uzyskania zgody dyrektora parku oraz uiszczenia opłaty za te czynności.
3) dyrektor parku może zwolnić fotografujących lub filmujących z opłaty lub jej części, jeżeli zostanie zawarte porozumienie z parkiem dotyczące możliwości nieodpłatnego wykorzystywania przez park kopii przekazanych zdjęć lub filmów.
Robson01
01-06-2010, 13:19
Jak dla mnie to przekazując im kopię swoich zdjęć sam dalej rozporządzasz oryginałami.
Moje zdanie pokrywa się z opinią Robson01: udostępniając nieodpłatnie dyrekcji parku prawo do wykorzystania Twoich zdjęć, nie pozbawiasz się jakiejkolwiek możliwości dysponowania tymi zdjęciami. No chyba, że w umowie, którą podsuną Ci do podpisu, uraczą Cię dodatkowymi aneksami, które stanowić będą, że sytuacja ulegnie zmianie.
Pedretti
01-06-2010, 13:41
Przejrzyj dobrze umowę. To co zacytowałeś wskazuje, że będziesz sam dysponował swoimi zdjęciami.Chyba, że w umowie ukryją jakiś dotatkowy "kwiatek".
jeśli nie dojdzie do przekazania majątkowych praw autorskich - to możesz dysponować zdjęciami "na wszelkich polach eksploatacji"
Czyli mam uwazac na taki zapis w umowie: "przekazanie majątkowych praw autorskich"
?
no może być sformułowany w inny bardziej pokrętny sposób :P
W wolnej chwili poczytaj sobie ustawę o prawach autorskich (tekst ujednolicony):
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083
W razie czego w googlach znajdziesz - z tego co pamiętam - dość sporo na ten temat.
no może być sformułowany w inny bardziej pokrętny sposób :P
Fakt,postaram sie wylowic:)
W wolnej chwili poczytaj sobie ustawę o prawach autorskich (tekst ujednolicony):
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083
po co? mam forum na temat.
W razie czego w googlach znajdziesz - z tego co pamiętam - dość sporo na ten temat.
po co? mam forum na ten temat.
Pozdrawiam
3) dyrektor parku może zwolnić fotografujących lub filmujących z opłaty lub jej części, jeżeli zostanie zawarte porozumienie z parkiem dotyczące możliwości nieodpłatnego wykorzystywania przez park kopii przekazanych zdjęć lub filmów.
Z tego co ja widze w tym punkcie to park za zwolnienie z oplaty chce dostac mozliwosc wykozystania paru zdjec do swoich potrzeb. Nigdzie nie ma mowy o przekazaniu praw majatkowych ani o tym, ze musza to byc wszystkie zdjecia, ktore zrobiles.
Mysle, ze w koncu jakis rozsadny dyrektor parku przeliczyl, ze taniej co niektorych zwolnic z oplaty i miec zdjecia do folderow, niz wynajmowac specjalnie fotografa i placic mu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
brak mozliwosci edycji :(
Na twoim miejscu w umowie powinno byc zawarte, ze za zwolnie z oplaty pozwalasz na wykorzystanie twoich zdjec do celow: I TU POWINNO BYC DO JAKICH np publikacja w folderach reklamowych oraz powinno byc zawarte ile zdjec zobowiazujesz sie przekazac - i tu musisz sie zastanowic ile zdjec jestes wstanie oddac za cene oplaty
No tak , tez to tak rozumiem, na marginesie, z cennika wynika ze za dzien zdjeciowy na obszarach parku wylaczonych z ruchu turystycznego zycza sobie 60zl brutto.
I co mi jeszcze przyszlo na mysl w ramach autoreklamy powinien byc wpis w umowie, ze kazde opublokowane twoje zdjecie ma byc podpisane twoim imieniem i nazwiskiem
No , podpisu to chyba nie moga pominac bez wzgledu na wszystko co?
Z tego co wiem nie mozna sie zrzec tego ze wykonalem te zdjecia, lub nie mozna zdjec wykonanych przezemnie opisac ze wykonal je ktos inny.
Generalnie to ja im moge przekazac wszystkie zdjecia byle bym nie mial zablokowanej mozliwoscie wykorzystania ich do wlasnych celow, szczeg. zalezy mi na tym bo inaczej jak nie placac lub podpisujac taka umowe nie ma wstepu na tereny wylaczone, a w tym parku naprawde warto zejsc ze sciezki "tam gdzie nie wolno":)
ale jakbys nie mial prawa do wykorzystania tych zdjec to jaki sens by to mialo - za 60zl popstrykac sesje dla parku?