PDA

Zobacz pełną wersję : Automatyzacja pracy, da się???



Tytus
29-07-2004, 13:28
da się jakoś zautomatyzowac prace w PS? na zasadzie makra np.??? jak w Picture Publisher???

mam 200 zdjęć, trzeba pomniejszyć, zapodać AutoLevels itp i nie mam czasu ani ochoty robić tego pojedyńczo, wystarczy, że będe musiał je wszystkie otworzyć......

jakieś sugestie???

THX from the mountain...

DoMiNiQuE
29-07-2004, 13:41
moja sugestia jest taka, ze autolevels nie jest najlepszym rozwiazaniem :roll:
najprosciej jest wybrac opcje File ---> Automate ---> Web Photo Galery
tutaj ustawiasz sobie wielkosc pliku, do ktorego ma Ci zmniejszyc zdjecia oraz miniaturki. podajesz katalog zrodlowy oraz docelowy i Go !! PS zapisze Ci pomniejszone pliki oraz miniaturki w osobnych katalogach, oraz zrobi Web Photo Galery
END :mrgreen:

(o wszystkich dostepnych opcjach nie bede sie rozpisywal bo do tego sobie sam dojdziesz 8) )

Przemek Białek
29-07-2004, 14:30
mam 200 zdjęć, trzeba pomniejszyć, zapodać AutoLevels itp i nie mam czasu ani ochoty robić tego pojedyńczo, wystarczy, że będe musiał je wszystkie otworzyć......

stworzyc akcje auto levels to najmniejszy problem, jednak problem zaczyna sie dopiero wowczas kiedy okazuje sie ze rozne zdjecia posiadaja rozne rozmieszczenie tonow i krzywych, jedno polecenie tutaj wiele nie zrobi, dobrym sposobem jest (lecz nieco wiecej czasochlonnym) zastosowanie auto levels z wczwsniejszym skopiowaniem warstwy, a nastepnie kiedy to automatyczne ustawienia krzywych nie odpowiadaja naszym oczekiwaniom, zmniejszyc tylko stopien krycia warstwy!, i powinno byc ok.

DoMiNiQuE
29-07-2004, 14:53
hmm no bardzo ciekawa metoda ..jadnakze malo skuteczna ...nie lepiej recznie ustawic Levele?? CTRL + L - najlepiej jeszcze kazdy kanal osobno 8)

Tytus
29-07-2004, 15:39
]moja sugestia jest taka, ze autolevels nie jest najlepszym rozwiazaniem :roll:
najprosciej jest wybrac opcje File ---> Automate ---> Web Photo Galery
tutaj ustawiasz sobie wielkosc pliku, do ktorego ma Ci zmniejszyc zdjecia oraz miniaturki. podajesz katalog zrodlowy oraz docelowy i Go !! PS zapisze Ci pomniejszone pliki oraz miniaturki w osobnych katalogach, oraz zrobi Web Photo Galery
END :mrgreen:

(o wszystkich dostepnych opcjach nie bede sie rozpisywal bo do tego sobie sam dojdziesz 8) )

jak mam 50 zdjęć z plaży wszystkie jednakowo naświetlone w lekko pochmurny dzień to autolevels pasi mi jak najbardziej

ale jeszzce rzucę okiem na web page gallery, kurcze, makro by sie przydało...

xxl
29-07-2004, 16:13
Ściągnijcie sobie programik do masowej obróbki (naprawdę bardzo dużo efektów, skalowań, poprawy zdjęć itp) zdjęć EYE BATCH - bardzo fajny, prosty i malo zajmuje. Jakby ktoś chciał to moge gdzies na serwer wrzucić...
Ma fajna opcje zapisu (nazewnictwa) fotek, ale to jak sciagniecie to zobaczycie

maku
29-07-2004, 20:56
Zaraz ! Panowie ja tu czegoś nie kumam.
Jakoś nie bardzo umiem powiązać pytanie z odpowiedzią kierującą na Web Photo Galery.
Trzeba po prostu nagrać akcję a potem ją uruchomić. Taka automatyzacja jest przecież jednym z podstawowych dobrodziejstw PS. Tyle tylko że z mojego doświadczenia wynika że znakomicie się sprawdza przy prostszych działaniach. Lub też powiem inaczej: Jeżeli w waszym przypadku sprawdzają się opcje typu auto to macie jakieś lepsze aparaty. W moim przypadku bardzo szybko dałem sobie spokój z opcjami „auto”. A co do automatyzacji tego typu działania to problem polega na tym że wystarczy malutka różnica w ekspozycji a już się wszystko wali.

JaW
29-07-2004, 21:09
Tylko akcja, jak juz wspomniał forumowicz maku. Nagrywasz, a potem Plik--->Automatyzuj--->Wsad i leci samo... Jeśli stosujesz zmniejszanie zdjec, to nie mieszaj fotek poziomych z pionowymi. Proste i bardzo przyjemne.

Tytus
29-07-2004, 23:19
Zaraz ! Panowie ja tu czegoś nie kumam.
Jakoś nie bardzo umiem powiązać pytanie z odpowiedzią kierującą na Web Photo Galery.
Trzeba po prostu nagrać akcję a potem ją uruchomić. Taka automatyzacja jest przecież jednym z podstawowych dobrodziejstw PS. Tyle tylko że z mojego doświadczenia wynika że znakomicie się sprawdza przy prostszych działaniach. Lub też powiem inaczej: Jeżeli w waszym przypadku sprawdzają się opcje typu auto to macie jakieś lepsze aparaty. W moim przypadku bardzo szybko dałem sobie spokój z opcjami „auto”. A co do automatyzacji tego typu działania to problem polega na tym że wystarczy malutka różnica w ekspozycji a już się wszystko wali.

Autolevels w pewnych sytuacjach przydaje się bardzo, dla mnie dwie podstawowe to
1. dodaje wrażenie słonecznego oświetlenia w pochmurny dzień
2. przywraca biel lub inne jasne, właściwe kolory w przypadku robienia zdjęć przy sztucznym oświetleniu,

po 3 miesiącach zabawy z PS od razu po zrobieniu zdjęcia widzę teraz czy i ile AutoLevels może w nim zmienić, bardzo tę funkcję polubiłem,

dodam jeszcze że z analizy postów ludzi z dpreview.com wynika, że to podstawowa funkcja wykorzystywana przy wstępnej obróbce cyfrowych zdjęć...

P.S.

a tak w ogole to dzięki za pomoc, jak widać jest w PS funkcja znana jako makro w pakiecie Office'a czy też Picture Publisher, tyle, że zwana "akcja"
wielkie dzięki raz jeszcze

Vitez
30-07-2004, 00:34
po 3 miesiącach zabawy z PS od razu po zrobieniu zdjęcia widzę teraz czy i ile AutoLevels może w nim zmienić, bardzo tę funkcję polubiłem


Tez tak kiedys mowilem. Mam nadzieje ze i tobie minie ten etap i kiedys przekonasz sie ze reczne levels sa o niebo lepsze od auto.
Jesli chodzi o naswietlenie i balans bieli - to dobieram przy konwersji z RAW. Koniecznosc recznej konwersji, doboru parametrow i ewentualnej korekcji indywidualnie dla kazdego zdjecia od razu zacheca do ograniczania swojej "tfurczosci" i wybierania do obrobki/dalszej publikajci itp tylko najlepszych zdjec - tych dla ktorych mozesz poswiecic czas na "wywolanie" (czyli obrobke, przygotowanie do pokazania swiatu) a nie automatyzacje gniototworstwa ;) .
W PS te wybrane, najlepsze fotki najczesciej trafiaja pod crop, unsharp mask, czasem levels, contrast i color variations. Jak klikne autolevels to najczesciej psuje to zdjecie (zbyt miesza obszary naswietlenia, psuje kolory) i najczesciej po autolevels naciskam ctr+z , az sie w koncu zupelnie odzwyczaje od autolevels. Jedyna opcja ktora teraz klikam typu auto jest "auto color correction" ale i to nie zawsze dziala tak jakbym chcial - levels i color variations sa lepsze.. niestety w PS Elements nie ma channel mixera :(

A ze 200 fotek... coz - mozesz z tych dwustu wybrac 20 najnajlepszych i tylko te obrabiac :roll: .

DoMiNiQuE
30-07-2004, 14:27
Zaraz ! Panowie ja tu czegoś nie kumam.
Jakoś nie bardzo umiem powiązać pytanie z odpowiedzią kierującą na Web Photo Galery.
Trzeba po prostu nagrać akcję a potem ją uruchomić. Taka automatyzacja jest przecież jednym z podstawowych dobrodziejstw PS. Tyle tylko że z mojego doświadczenia wynika że znakomicie się sprawdza przy prostszych działaniach. Lub też powiem inaczej: Jeżeli w waszym przypadku sprawdzają się opcje typu auto to macie jakieś lepsze aparaty. W moim przypadku bardzo szybko dałem sobie spokój z opcjami „auto”. A co do automatyzacji tego typu działania to problem polega na tym że wystarczy malutka różnica w ekspozycji a już się wszystko wali.

a jak chcesz w PS uruchomic automatyzacje np 'zmiejszania' dla 200 zdjec ?? bedziesz klikal na kazdym po kolei?? to juz wtedy nie jest automatyzaja.

kubotka
30-07-2004, 15:09
AUTO-LEVELS fajna rzecz ale tylko dla początkujących , ręczna korekcja krzywych tu tkwi klucz do dobrej poprawy zdjęcia , potem LAB i Unsharp Mask w trybie jasności :)
Niestety funkcje AUTO KOREKTY najczęściej psują zdjęcie zamiast poprawić..... :(

Przemek Białek
30-07-2004, 19:43
AUTO-LEVELS fajna rzecz ale tylko dla początkujących , ręczna korekcja krzywych tu tkwi klucz do dobrej poprawy zdjęcia , potem LAB i Unsharp Mask w trybie jasności
Niestety funkcje AUTO KOREKTY najczęściej psują zdjęcie zamiast poprawić.....

wrocmy do poczatku, autor watku pisal o automatyzacji nie o recznych korektach zajmojacych niraz po kilka lub klikanascie minut; cos kosztem czegos jesli duzo i szybko to zreguley niedbale i na odwrot, domena wielkich labolatoriow....

to poczekajcie pare dnie to zarzuce wam takie auto korekty ze zdiczejecie, tylko kolo mi ksiazke odda (zawarta autokorekta + autolevels, jednakze nie jest to skuteczne w 100% i tak jak pisalem kopiowanie warstwy i wrazie niepowodzen; zmiana stopnia krycia lub tez miesznia) ale zapodam to tylko jako ciekawostke;

iczek
03-08-2004, 22:06
Nie dostrzeglem wprost odpowiedzi na twoje pytanie, ale sprawa jest banalna.
w Ps sluzy do tego funckja 'Action'.
Otwierasz jedna zdjecie i rozpoczynasz jednoczesnie nagranie Actiona, ktory wczesniej jakos tam nazwales.
Robisz obrobke tego 1 zdjecia i caly czas trwa zapisywanie w pamieci programu ustawien jakie zastosowales. Na koniec zatrzymujesz nagranie i masz gotowy Action.
Potem odpalasz funkcje Bath Proces i wskazujesz katalog zrodlowy gdzie znajduje sie te 200 fotek do obrobki, potem wskazujesz katalog docelowy. Nastepnie wskazujesz ktorego Action ma uzyc PS i naciskasz START :)

Program przerabia wszystkie zdjecia ze wskazanej lokalizacji w mysl Action, ktory wczesniej zrobiles (stosowane sa wszystkie zabiegi, ktore nagrales poprzednio dla wzorcowego zdjecia). Po kilku sekundach masz zrobione automatyczna korekcje tego co chciales

Ufff...
pzdr

[ Dodano: Wto Sie 03, 2004 10:07 pm ]
W Action - mozesz oczywiscie rozniez skalowac zdjecia, obraca, itp.... po prostu wszystko.
Polecam poczytac troche o tym programie zanim sie czyms zajmiesz. Internet jest pelen ciekawych stron z Tutorialami oraz gotowymi Actionami....

Konczac...

Tytus
04-08-2004, 07:37
Nie dostrzeglem wprost odpowiedzi na twoje pytanie, ale sprawa jest banalna.
w Ps sluzy do tego funckja 'Action'.
Otwierasz jedna zdjecie i rozpoczynasz jednoczesnie nagranie Actiona, ktory wczesniej jakos tam nazwales.
Robisz obrobke tego 1 zdjecia i caly czas trwa zapisywanie w pamieci programu ustawien jakie zastosowales. Na koniec zatrzymujesz nagranie i masz gotowy Action.
Potem odpalasz funkcje Bath Proces i wskazujesz katalog zrodlowy gdzie znajduje sie te 200 fotek do obrobki, potem wskazujesz katalog docelowy. Nastepnie wskazujesz ktorego Action ma uzyc PS i naciskasz START :)

Program przerabia wszystkie zdjecia ze wskazanej lokalizacji w mysl Action, ktory wczesniej zrobiles (stosowane sa wszystkie zabiegi, ktore nagrales poprzednio dla wzorcowego zdjecia). Po kilku sekundach masz zrobione automatyczna korekcje tego co chciales

Ufff...
pzdr

[ Dodano: Wto Sie 03, 2004 10:07 pm ]
W Action - mozesz oczywiscie rozniez skalowac zdjecia, obraca, itp.... po prostu wszystko.
Polecam poczytac troche o tym programie zanim sie czyms zajmiesz. Internet jest pelen ciekawych stron z Tutorialami oraz gotowymi Actionami....

Konczac...

dało się wyszukać tej odpowiedzi, jakoś, doszedłem, sprawdziłem, nagralem, działa
czasami tylko nie wiedzieć czemu pyta czy zachować...choć mial to zrobić sam...

sushi
23-05-2005, 21:15
co do zmiejszania przez batcha, to nie koniecznie musisz uwazac na kadry poziome i pionowe. W opcji Image size mozesz zmienic pixele na procenty. Np w 20D jest tak 3504 - 100% to jak chcesz miec cos kolo 800 px to jest 23 % i walisz caly katalog.

liquidsound
29-09-2006, 18:14
Mam ten sam problem, pisze sobie droplet, daje opcje folder i cholera pyta przy zapisie pliku. Nibyspoko ale ciagle trzeba wciskac ten enter. Jak to ominac??

Jarek Jaworski
29-09-2006, 21:55
Mam ten sam problem, pisze sobie droplet, daje opcje folder i cholera pyta przy zapisie pliku. Nibyspoko ale ciagle trzeba wciskac ten enter. Jak to ominac??

Sa dwie mozliwosci:
1. zaznacz w oknie dialogowym Batch w czesci Destination Override Action "Save as" Commands. Powinno pomoc.

2. program probuje zapisac plik 16 bitowy do jpg i wtedy pyta sie czy zapisac jako psd. Najpierw musisz zmienic 16 ---> 8 bits/channel


Natomiast ja mam pytanie czy jest jakis sposob zeby PS rozpoznawal pliki pionowe i sam je obracal. Mam nagrane action do zmiejszania plikow pod odbitki 10x15, 15x21 i niestety najpierw musze je oddzielnym action obrocic, a chcialbym zeby PS robil to sam

liquidsound
29-09-2006, 22:52
Jarek juz sie dowiedzialem i to po prostu zle nagrane rozkazy. Trzeba nagrac z safe as... a nie z samym save:wink:

tadek
30-09-2006, 09:18
doszedłem, sprawdziłem, nagralem, działa
czasami tylko nie wiedzieć czemu pyta czy zachować...choć mial to zrobić sam...

kubek z bateriami na enterze - u mnie dziala;)

mzieli
22-06-2010, 10:30
Przepraszam za takie mocne odgrzanie, ale nie chcę tworzyć nowego wątku. Tworzyłem ostatnio droplet w PS i jedyny komunikat jaki dostaję po przeciągnięciu folderu bądź zdjęcia na niego to: "Brak komunikacji dropleta z programem Photoshop". Czy ktoś wie o co chodzi?