PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EF 50mm 1.4 + EOS 350D --> problem ze współpracą

Rootsman
02-11-2005, 20:53
Witam
Pare dni temu porzyczyłem obiektyw wymieniony w tytule wątku. Pierwsze wrażenia super. Praca w trybie MF jest super, preczyjna i łatwa. Po testach na MF przełączyłem na AF. I tu też pierwsze wrażenie super. Szybki, precyzyjny autofocus. Żadnych ff/bf.
Po paru minutach mina mi zrzedła bo oto obiektyw nie ostrzy. Coś jakby silnik się wogóle nie obracał. Problem występował chwile i nagle wszystko wróciło do normy. Potem znów brak reakcji i tak w kółko.
Wystraszyłem się że potrafiłem w 15 min zepsuć obiektyw.
Na następny dzień postanowiłem znów sprawdzić czy może nastąpiło "cudowne ozdrowienie". Niestety po założeniu obiektywu aparat zawiesił się (jak Windows). Nawet na sigmie którą to zwykłem uzywać aparat nie reagował na naciśniecie spustu migawki. Dopiero parokrotne włącznie i wyłączanie aparatu i przywracanie ustawien domyślnych odblokowały wszystko.
Oddałem obiektyw z niepewnością co może być przyczyna tych problemów. Okazało się że obiektyw dziłą normalnie, jak zwykle z EOSem 1V.
Czy jest to problem software'owy? Czy spotkaliście się z czymś takim?

dzięki za odpowiedzi

Kubaman
02-11-2005, 20:59
hej, witamy na forum.
Tylko dlaczego dwa razy dajesz ten sam wątek i w dodatku w niewłaściwym forum?

Rootsman
02-11-2005, 21:05
Nie wiem jak to się stało że jest dwa razy.
Wątek jest tu bo uznałem że problem dotyczy bardziej aparatu niż obiektywu.
Jeżeli jest w niewłaściwym miejscu przepraszam i uprzejmie prosze moderatorów o posprzątanie po mnie :-)

chomsky
03-11-2005, 00:35
Rootsman- przyczyną wielu takich kłopotów są brudne styki w obiektywie bądx w aparacie, nalezy je przeczyscic, bardzo często pomaga, jak nie pomoze to serwis, niestety.Możesz jeszcze poprobowac czy inne szkła pracują z body dobrze i czy to szklo pracuje dobrze z innym dslr.Jak sie zawiesi odepnij zasilanie- akumulator.
cześć.ch.

Rootsman
03-11-2005, 01:20
Styki przeczyściłem. Bez efektu.
Dwa inne obiektywy działaja bez zarzutu.
Niestety nie mam mozliwości wypróbowania z innym dSLR.

slonek
03-11-2005, 09:52
Moim zdaniem to jest jednak wina stykow aparatu albo obiektywu. Niekoniecznie brudnych stykow. Moga byc tez wyzlobione rowki na blaszkach obiektywu jesli nie jest on nowy, a tak wnioskuje, poniewaz piszesz, ze pozyczyles obiektyw, ktory dziala z EOSem 1V. BTW aparatu. W chwili gdy sie zawiesza, wylacz i wyjmij na conajmniej 2 sek. baterie a nie uruchmiaj kilka razy i zanim przywrocisz ustawienia domyslne.

Vitez
03-11-2005, 15:41
Niestety nie mam mozliwości wypróbowania z innym dSLR.

http://canon-board.info/memberlist.php?do=search

Wpisz w Location - Kraków a na dole wybierz sortowanie wg Last Visit i smialo - pisz PM/email do tych co maja jakiegos Canonowego dSLR w podpisie 8)

Rootsman
03-11-2005, 19:05
Wpisz w Location - Kraków a na dole wybierz sortowanie wg Last Visit i smialo - pisz PM/email do tych co maja jakiegos Canonowego dSLR w podpisie 8)

Dzięki za gościnność :-D Pomysł jest dobry bo musze się przekonać co jest nie tak. Napaliłem się że kupie taki obiektyw więc wole się upewnić że inny egzemplaż bedzie działał dobrze. W końcu to raczej nie mozliwe żeby tylko z tym typem obiektywów były problemy, lub z obiektywami z USM :neutral: