PDA

Zobacz pełną wersję : Internetowe kariery

snowboarder
02-11-2005, 19:15
Przy okazji D200 wyszlo znowu nazwisko Ken Rockwell - w zwiazku z tym
tak mysl mnie naszla - jakim cudem tak marny fotograf i tak nedzny
"znawca tematu" zrobil tak oszalamiajaca "kariere internetowa"?
Jego zdjecia to w przewazajacej czesci zachody slonca - to trudno skopac
jak sie mieszka w San Diego ;-). Ale gdy tylko temat wymaga jakiegokolwiek
talentu, Ken tworzy cos takiego np:
http://www.kenrockwell.com/cayman0604/index.htm
- zdjecia z takiego wspanialego miejsca jak Grand Cayman (!).
O Reichmannie juz byla dyskusja, wiec nie wroce do tego.
Mam (srednia) przyjemnosc znac Moose'a Petersona. Jego zdjecia przyrodnicze
sa OK, ale napewno nie sa wybitne na tle innych, o wiele lepszych fotografow.
Moose slynie za to z fanatyzmu nikonowego i prawdopodobnie dlatego
rowniez stal sie internetowo slawny?
Czyli wystarczy byc trollem? Podgrzac pare chodliwych tematow
i kariera jak mur. A masy podniecajace sie kazda funkcja w kazdym nowym
pudelku i ziejace nienawiscia do opcji przeciwnej podchwyca.
Przy okazji jak by ilosc dobrych zdjec byla chocby marna pochodna dyskusji
sprzetowych - byloby super. Tak doglebna analiza aparatow sugeruje,
ze wszystkie te funkcje sa wykorzystywane do cna.
A efektu jakosc (prawie) nie widac...

akustyk
02-11-2005, 19:21
co do Reichmana to sie z Toba nie zgadzam, bo czlowiek robi calkiem przyzwoite zdjecia. trzeba pamietac, ze przyrodnikiem nie jest i ze czesto ma pod opieka grupy ludzi, co skutecznie zmniejsza ilosc czasu na robienie zdjec.

Ken... Ken jest fanatykiem. niektore zdjecia ma fajne, choc te z Kajmanow na pewno do takich nie naleza. dla mnie jest ponizej Reichmana. jak na dorobek kilku lat to dosc przecietne zdjecia. widzialem duzo lepszych fotografow (Mike Long z tej dzialki, chociazby). Ken jest jeszcze o tyle glupi, ze rzuca zaoczne opinie o aparatach...

poczytac tych kolesiow mozna. z pewna doza ostroznosci. tak czy siak, do postaci typu Galen Rowell jednemu i drugiemu... daleko

ripek
02-11-2005, 19:26
Hmm ja sie nie znam na znawcach ale te fotki z Kajmanów to jakaś żenada jest ;)

Pozatym używa nikon'a ... spalmy go i poćwiartujmy a potem zjedz.. (ee to chyba fanatyzm? ) ;)

// edit //

Moj 300 post :)

djtermoz
02-11-2005, 19:36
Ojojoj te z Kajmanow to rzeczywiscie porazka. Takie podkolorowane widokowki. Do tego to przeciez nie potrzeba Nikona. Sony wystarczy...

ripek
02-11-2005, 20:13
Do tego to przeciez nie potrzeba Nikona. Sony wystarczy...

Hehe to dopiekłeś soniakom :grin:
Myślę że do tego nawet mój olympus starczy ;)

gonzo44
03-11-2005, 08:25
Gosc (Ken) niesamowite rzeczy wypisuje w dziale "workshops" na swojej stronie. Niezle ma mniemanie o sobie, za jedyne 180$/hour nauczy Cie fotografi, a za kolejne 1000$ (sic!) zrobi Ci prosta strone internetowa...za kolejene 5000$ mozesz miec swietne zdjecie do paszportu ;-)

bonk
03-11-2005, 10:11
no ja piernicze
moj dziesiecioletni syn lepsze fotki robi (przy okazji pokaze zeby nie byc goloslownym)
w dodatku canonem robi

Jarek Jaworski
03-11-2005, 10:47
to proste, zarowno Reichmann jak i Rockwell po czesci i Mike Johnston im wiecej napisza powoli staja sie jakims guru i to w prosty sposob przeklada sie dla nich na pieniadze. Mistrzem jest tu Reichmann :) Ich wiedza techniczna jest duza natomiast zdjecia raczej przecietne. Dlatego czasem smiech mnie pusty bierze, kiedy swoje wywody wspieraja zdjeciami, ktore no coa nie sa mistrzostwem swiata. Ci naprawde dobrzy fotografowie, wola robic zdjeci niz pisac o nich i tworzyc strony o fotografii

mxw
03-11-2005, 13:19
Ojojoj te z Kajmanow to rzeczywiscie porazka. Takie podkolorowane widokowki. Do tego to przeciez nie potrzeba Nikona. Sony wystarczy...
przecież to to samo... :mrgreen:

a zdjęcia fakt, porażka :?