PDA

Zobacz pełną wersję : Aplikacja odczytująca .xmp

Mr_Black
30-05-2010, 22:40
Znacie jakiś soft do przeglądania plików raw (poza bridge i lightroom), który odczytuje ustawienia (obróbka) z plików .xmp? Zależy mi na szybkiej aplikacji, bo bridge i lightroom na laptopie są "ociężałe".

airhead
30-05-2010, 23:43
to raczej problem komputera i dużych plików, a nie programu

Mr_Black
31-05-2010, 13:56
to raczej problem komputera i dużych plików, a nie programu

Oczywiście że tak, nie mam wątpliwości RAW to nie jpg. Jednak ponawiam pytanie czy istnieje inny program poza dwoma wyżej wymienionymi, odczytujący ustawienia z plików .xmp Po prostu chcę sprawdzić, przetestować. Może trafi się aplikacja, z której będę bardziej zadowolony.

akustyk
31-05-2010, 14:13
XMP to jest zwykly plik tekstowy w formacie XML. to mozna notatnikiem windowsowym (czy tam vi-iem) otworzyc i przeczytac.

jak chcesz wiecej, w sensie jakies statystyki robic, to juz trzeba sobie konwerter napisac, ktory rekursywnie odczyta pliki XMP po katalogach i zrzuci dane do jednego pliku np. CSV (co sobie potem w byle arkuszu kalkulacyjnym mozna otworzyc).

myslidar
31-05-2010, 14:23
DxO Optics Pro, ale raczej działa wolniej niż wymienione produkty.

Vitez
01-06-2010, 21:21
Zależy mi na szybkiej aplikacji, bo bridge i lightroom na laptopie są "ociężałe".

Akurat te dwa programy należą do najszybszych. Zmień laptopa na mocniejszego bo zmiana programów raczej nic Ci nie da.

Mr_Black
02-06-2010, 02:06
Akurat te dwa programy należą do najszybszych. Zmień laptopa na mocniejszego bo zmiana programów raczej nic Ci nie da.

Kupiłem go 3 dni temu, więc przez najbliższy rok lub dwa nie zmienię. Najwyraźniej mam wygórowane wymagania (bridge zdecydowanie szybszy od LT). Generalnie na szybkość LT narzekałem w innym wątku, a PC'ta słabego nie mam. Laptop natomiast ma bardzo dobry stosunek ceny do możliwości i mobilności przede wszystkim.
Podsumowując wątek można chyba zamknąć. Wymarzyłem sobie aplikację łączącą szybkość Breeze Browser z możliwościami LT :mrgreen:

Vitez
02-06-2010, 10:31
Laptop natomiast ma bardzo dobry stosunek ceny do możliwości i mobilności przede wszystkim.

Cóż... podejrzewam że tu leży pies pogrzebany, tym bardziej że unikasz podania specyfikacji tego laptopa.
Dla porównania dodam że Bridge śmiga bezproblemowo, błyskawiczne, bez przycinek nawet przy kilkuset zdjęciach (nie próbowałem rawów z 5d MkII ;) ) na moim HP DV7-1150ew kupionym ponad półtora roku temu, lekko stuningowanym ( Core™ 2 Duo P7350 2.0 GHz , 4GB DDR2 800MHz, nVidia GeForce 9600M GT, 320GB HDD, Win 7 Home Premium 64bit).
A to nie jest mój podstawowy sprzęt do używania Bridge. PCta mam ze 4 razy mocniejszego...

Cichy
02-06-2010, 10:40
Kupiłem go 3 dni temu, więc przez najbliższy rok lub dwa nie zmienię.

Ja mam laptopa od 2 lat i LR chodzi bez zarzutu. Teraz wymieniłem dysk systemowy na SSD i jest jeszcze lepiej.

Mr_Black
02-06-2010, 10:48
Nie chciałem robić off-top'a, laptop to Asus UL80VT specyfikacja tutaj http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=48815, (zainstalowałem win& 64bit) w stacjonarnym mam Athlona 64 X2 6000+ 3,10 GHz, 4GB DDR2 800 w dualu, jakies 4 dyski sata 7200, 2x650GB WD i 2x500 Seagate, grafika kiepska bo GF7300GT, ale do zdjęć lepszej mi nie potrzeba. Rawy głównie z 5D, czasem 40D, działa to na Win7 64bit. W obu wyłączone wodotryski itp.
W bridge podoba mi się to, że mogę wyeksportować bufor do folderu, kiedy taki folder przeniosę (1000-1500 Raw, ~16GB), Bridge pomyśli trochę i jakoś sobie ten bufor wczyta. Generuje tylko miniaturki jakieś podglądowe, bo na stacjonarce zaznaczam żeby wczytywał 100% co trwa do 2 godzin czasem. LT natomiast na stacjonarce raz, że długo wczytuje te miniaturki, do tego mimo tego, że je wczytał w trybie Develop, każde nowo kliknięte zdjęcia jest ładowane przez 5 sekund. Rozumiem, że to jakiś moduł dzięki któremu np po najechaniu myszą na preset w oknie tworzy się podgląd z zastosowanie tego efektu.

Odnośnie laptopa, wiem za tą kasę mogłem kupić coś mocniejszego. Ale zależało mi na mobilności (do 8 godzin) lekkości niecałe 2 kg, i w miarę dobrej wydajności (po włączeniu opcji turbo ten lapek w testach wypada tylko trochę słabiej od mojego PC'ta)

Vitez
03-06-2010, 03:59
Nie chciałem robić off-top'a, laptop to Asus UL80VT specyfikacja tutaj http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=48815, (zainstalowałem win& 64bit) w stacjonarnym mam Athlona 64 X2 6000+ 3,10 GHz, 4GB DDR2 800 w dualu, jakies 4 dyski sata 7200, 2x650GB WD i 2x500 Seagate, grafika kiepska bo GF7300GT, ale do zdjęć lepszej mi nie potrzeba. Rawy głównie z 5D, czasem 40D, działa to na Win7 64bit.

Obie konfiguracje bardzo znośne do płynnego działania Bridge, w lapku co najwyżej do procka można się przyczepić, w PC w sumie też... Lightrooma nie mam, więc nie porównam.
Więc jeśli wg Ciebie jest za wolno to albo masz coś nie tak z konfiguracją (czy to systemu, czy Bridge/Lightroom), albo jakiś problem sprzętowy, albo baaardzo wygórowane wymagania co do szybkości. Piszę "baaaardzo" bo sam siebie uważam za osobę mającą baaaardzo wygórowane wymagania - programy mają mi śmigać a nie sobie o czymś tam myśleć, więc jak piszę, że u mnie śmiga to naprawdę śmiga i takie sobie sprzęty staram dobierać by śmigało :) .

colinSTi
03-06-2010, 08:13
Asus UL80VT

Ustaw mu profil zasilania na maskymalna wydajnosc... :)

Mr_Black
03-06-2010, 10:08
Obie konfiguracje bardzo znośne do płynnego działania Bridge, w lapku co najwyżej do procka można się przyczepić, w PC w sumie też... Lightrooma nie mam, więc nie porównam.
Więc jeśli wg Ciebie jest za wolno to albo masz coś nie tak z konfiguracją (czy to systemu, czy Bridge/Lightroom), albo jakiś problem sprzętowy, albo baaardzo wygórowane wymagania co do szybkości. Piszę "baaaardzo" bo sam siebie uważam za osobę mającą baaaardzo wygórowane wymagania - programy mają mi śmigać a nie sobie o czymś tam myśleć, więc jak piszę, że u mnie śmiga to naprawdę śmiga i takie sobie sprzęty staram dobierać by śmigało :) .

Nie mam nic nie tak z konfiguracją, komputerami zajmuję się parę ładnych lat jako serwisant więc to nie to. Co do procesorów, w lapku mocny może nie jest mega wydajny, ale stosunek prądożerności do wydajności jest wyśmienity. Natomiast CPU w stacjonarnym ... od zarania dziejów sprzeczam się ze znajomymi z branży o wyższości AMD na intelem i uparcie zawsze miałem AMD (zawsze był tańszy). Ale faktycznie, od czasu kiedy kategorycznie usunąłem z głowy format jpg jako wyjściowy z puszki i pojawiają się na moich dyskach głównie RAW'y, często zastanawiam się jak wyglądała by praca na intelu.

PS chyba jednak mam wygórowane wymagania, zresztą zawsze tak było, jak tylko usiadłem do komputera klienta (a rzadko trafiały się sprawniej chodzące od mojego) miałem ochotę użyć klawiatury oburącz w kierunku monitora :evil:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Ustaw mu profil zasilania na maskymalna wydajnosc... :)

Dzięki ale wiem, po to kupiłem tego laptopa żeby mieć tak jakby dwa w jednym w zależności od potrzeb.

Vitez
04-06-2010, 14:20
od zarania dziejów sprzeczam się ze znajomymi z branży o wyższości AMD na intelem i uparcie zawsze miałem AMD (zawsze był tańszy).

To dlaczego w lapku nie masz AMD? Byłby jeszcze tańszy i mniej prądożerny, czyli jeszcze bardziej spełniał potrzeby :roll: .

komputerami zajmuję się parę ładnych lat jako serwisant więc to nie to.(...)
PS chyba jednak mam wygórowane wymagania, zresztą zawsze tak było, jak tylko usiadłem do komputera klienta (a rzadko trafiały się sprawniej chodzące od mojego) miałem ochotę użyć klawiatury oburącz w kierunku monitora :evil:

Cóż... wydaje mi się że mamy przyczynę Twojego problemu. Niestety ewentualne rozwiązanie wymaga sporych nakładów finansowych: i lapek i pecet na potężnym Core i7 z wieloma GB DDR3 plus mocne Radeony/GeForcy plus dysk SSD w lapku i RAID0 w PC.
Tańsza metoda to przy pracy na posiadanym sprzęcie wmawiać sobie "działa szybko, działa szybko, wrażenie powolności to tylko moja wyobraźnia, przecież innym śmiga" ;) .

akustyk
04-06-2010, 14:26
nie no... LR i Bridge czytaja pliki XMP i integruja je ze swoja baza danych. baza danych to bodajze pojedynczy plik i to dosc zoptymalizowany, wiec to sila rzeczy nie ma prawa byc szybsze od rozwiazan opartych na odczytywaniu pojedynczych plikow XMP. chociazby ze
wzgledu na koszmarna ilosc sektorow na dysku jaka takie pliki XMP zajmuja i to ile ten twardy sie musi narzezbic, zeby to odczytac.

ale nie jest powiedziane, ze nie da sie samodzielnie zrobic indeksowania danych z plikow
XMP i lepiej zoptymalizowanej (pod konkretne potrzeby) bazy danych pobranych z tych
XMP-kow. mozna to w Javie napisac (sa gotowe parsery do XMP) czy nawet w glupim PHP-ie. troche gorzej powiazac to z miniaturami (tzn. mozna, ale to zezre w diabla czasu przy byle 1000 fot), ale da sie :)

nie no... LR i Bridge czytaja pliki XMP i integruja je ze swoja baza danych. baza danych to bodajze pojedynczy plik i to dosc zoptymalizowany, wiec to sila rzeczy nie ma prawa byc szybsze od rozwiazan opartych na odczytywaniu pojedynczych plikow XMP. chociazby ze
wzgledu na koszmarna ilosc sektorow na dysku jaka takie pliki XMP zajmuja i to ile ten twardy sie musi narzezbic, zeby to odczytac.

ale nie jest powiedziane, ze nie da sie samodzielnie zrobic indeksowania danych z plikow
XMP i lepiej zoptymalizowanej (pod konkretne potrzeby) bazy danych pobranych z tych
XMP-kow. mozna to w Javie napisac (sa gotowe parsery do XMP) czy nawet w glupim PHP-ie. troche gorzej powiazac to z miniaturami (tzn. mozna, ale to zezre w diabla czasu przy byle 1000 fot), ale da sie :)

pardon: w drugim zdaniu oczywiscie ma byc wolniejsze a nie szybsze :)

Vitez
04-06-2010, 15:14
Akustyk... ale tak właściwie o czym jest Twój post? :O
My tu o wydajności LR/Bridge vs BreezeBrowser vs hardware, a ty o jakichś sektorach, bazach danych, Javach...
Tak troszkę z boku czytając to wygląda jakbyś chciał przyszpanować wiedzą, ale jakoś nie do końca na temat ;) .
Spróbuj napisać swój post od nowa, opisując co miałeś na myśli, bez parserów itp :roll: .

akustyk
04-06-2010, 21:12
Akustyk... ale tak właściwie o czym jest Twój post? :O
My tu o wydajności LR/Bridge vs BreezeBrowser vs hardware, a ty o jakichś sektorach, bazach danych, Javach...
Tak troszkę z boku czytając to wygląda jakbyś chciał przyszpanować wiedzą, ale jakoś nie do końca na temat ;) .
Spróbuj napisać swój post od nowa, opisując co miałeś na myśli, bez parserów itp :roll: .

ale na czym polega pytanie?

Znacie jakiś soft do przeglądania plików raw (poza bridge i lightroom), który odczytuje ustawienia (obróbka) z plików .xmp? Zależy mi na szybkiej aplikacji, bo bridge i lightroom na laptopie są "ociężałe".

no to pisze: soft do wypelnienia i przegladania bazy danych.

Mr_Black
04-06-2010, 22:19
To dlaczego w lapku nie masz AMD? Byłby jeszcze tańszy i mniej prądożerny, czyli jeszcze bardziej spełniał potrzeby :roll: .
.

Nie znalazłem niczego z AMD w podobnej konfiguracji tak uniwersalnej (stosunek wydajność/mobilność) i jeszcze w tej cenie ... (o matko mogłem kupić 24-70L :shock: ) Poza tym zawsze sprzeczając sie o procki, brałem pod uwagę PC'ty, w lapkach zazwyczaj intel brzmiał i chyba działał lepiej (cała platforma centrino)
-----------------------------------------------------------------------

Jeśli chodzi o post akustyka, może zrozumiał/eś że chcę jakieś statystyki robić czy coś, ale nie. Chodziło mi tylko o aplikację która odczyta z tych plików informacje o zmianach/obróbce danego rawa, tak jak robi to bridge i LT.

Po kilku dniach testowania lapka, przewagę w szybkości ma bridge, zwłaszcza jeśli wyeksportuję na PC bufor plików do danego folderu. Wtedy po przeniesieniu na HDD lapka i otworzeniu w Bridge, aplikacja odczytuje ów bufor i gra gitara.

ale na czym polega pytanie?

Nic takiego tam nie jest napisane, nie widzę w swoim poście słowa wypełniania i bazy danych :)

Vitez
04-06-2010, 22:55

Czyli napisałeś nie na temat wątku :roll: .
Przeczytaj pierwsze zdanie pierwszego posta.
Bo jak dla mnie soft do obsługi bazy danych != przeglądarka rawów czytająca xmp.