Zobacz pełną wersję : Problem z kartą pamięci.
klexandra
30-05-2010, 12:14
Nie wiem co się stało. Aparat działał normalnie i nagle pojawił się komunikat "Card Nie można utworzyć folderu". Gdy włożyłam inną kartę wszystko było w porządku. Przezornie wgrałam wszystkie zdjęcia na komputer. Szkoda mi karty 8 GB. Można coś z tym zrobić?
Sformatuj karte z komputera przez czytnik.
już lepiej przez aparat - masz pewność, że w aparacie będzie działała
Ja jednak radze format najpierw w komputerze aby mozna bylo dokladnie sprawdzic jej stan. Potem oczywiscie w aparacie tez.
klexandra
30-05-2010, 14:43
Ale w jaki sposób mam to zrobić? Po prostu usunąć wszystkie zdjęcia? W aparacie nie mogę tego zrobić, bo pokazuje brak obrazów.
wiktor2323
30-05-2010, 15:11
Jak włożysz ją do czytnika to w Mój komputer pojawi Ci się ikonka Eos_.. klikasz na nią prawym i formatuj ;)
klexandra
30-05-2010, 15:13
Na razie muszę czekać na laptopa z wbudowanym czytnikiem, chyba, że się wkurzę i kupię sobie ten czytnik. Dzięki za informacje. Jak tylko sformatuje kartę to dam Wam znać czy działa. Pozdrawiam.
wiktor2323
30-05-2010, 15:51
Kup sobie;) koszt to około 30 zł za całkiem dobry czytnik. A zgrywanie zdjęć jest kilka razy szybsze ;)
Kartę przede wszystkim należy sformatować w urządzeniu w którym będzie używana. Można to oczywiście zrobić po uprzednim formacie na kompie.
Kartę przede wszystkim należy sformatować w urządzeniu w którym będzie używana. Można to oczywiście zrobić po uprzednim formacie na kompie.
To chyba jakas "filozoficzna" madrosc.
Tak...........my "krasnoludy" słyniemy z filozoficznej mądrości :-)
to prawda
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
e... to. co Gimli powiedział, to prawda
to prawda
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
e... to. co Gimli powiedział, to prawda
A jednak nie.
Zakladajacemu watek zle dziala karta. Najlepiej mozna sprawdzic co sie z nia dzieje na komputerze, robiac prosty format(najlepiej na konsoli) i odczytujac komunikat po operacji. Lub lepiej przeanalizowac karte jakims programem
producenta karty. Jak sie juz to zrobi i karta bedzie OK. , to oczywiscie mozna i w aparacie zformatowac dla spokoju.
Kup sobie;) koszt to około 30 zł za całkiem dobry czytnik. A zgrywanie zdjęć jest kilka razy szybsze ;)
Jak już kupować to:
1. SanDisk ImageMate 2.0 USB
lub
2. Lexar Professional UDMA Dual-Slot USB
Takie uniwersalne za +/- 30zł miałem dwie sztuki. Obie padły w boju.
W jednym powyginałem "nóżki", a inny po prostu się rozklekotał. Lepiej zainwestować raz a dobrze.
klexandra
03-06-2010, 22:33
Na razie nie mam funduszy na lepszy czytnik. Najpierw mam sformatować kartę na komputerze,tak? W aparacie jest to niemożliwe.
Tak i odczytac komunikat po operacji.