PDA

Zobacz pełną wersję : Problem-Proszę Pomóżcie.

jetchan
02-11-2005, 16:47
Witam,mam taki problem:Rozpoczęło się od plamek na zdjęciach-ktoś powiedział mi,że to brudna matryca i że pasowałoby przedmuchać gruszką.Zrobiłem tak,problem jakby zniknął.Częste zmienianie obiektywów (m42 i te sprawy...) spowodowało,że w wizjerze zaczęły się pojawiać kropki..niby mały problem ale ich było coraz więcej-oglądałem lustro,było ok..problem leżał w tym,że pyłki osiadły na (nie wiem jak to się fachowo nazywa,ale chyba matówka) matówce-szybce z celownikami.Próbowałem je wydmuchać ale nic nie dawało.Ostatnio kupiłem dmuchawkę z delikatnym pędzelkiem,no i się zaczęło..zrobiło się pełno pyłków które nie chcą zejść,dmucham i dmucham nic nie daje-pędzelek dodaje tylko pyłków(tam widać nawet mikroskopijne...) do tego zadmuchałem sobie tymi pyłkami matrycę i znowu są kropki...ech ,co robić :( Pomóżcie-powiedzcie jak sobie z tym radzicie-jak przeczyścić matówkę i matrycę.Z góry wielkie wielkie dzięki.Aha nie ma u nas serwisu canon albo czegoś takiego.Aparat to eos 350d.

boski
02-11-2005, 16:52
ja bym proponowal oddac go w koncu do serwisu... bo od tego "dmuchania" juz nic dobrego ci nie wyjdzie... a tak jeszcze matryca cala jest (chyba) ;)

jetchan
02-11-2005, 17:06
Ale jak to jest :/ Za każdym razem będę go musiał oddawać do serwisu? :((((((((((((((((((((((((

tpop
02-11-2005, 17:30
Ale jak to jest :/ Za każdym razem będę go musiał oddawać do serwisu? :((((((((((((((((((((((((
Po pierwsze pylki beda widoczne na zdjeciach dopiero gdzies tak od f14 wiec jesli nie robisz zdjec makro to mozesz o tych pylkac zapomniec.
Po drugie jesli juz masz zamiar latac do serwisu to podpowiem Ci ze matryce czyszczą tam za darmoche.

Cichy
02-11-2005, 17:36
Ja sobie przemyłem matówkę wacikiem z płynem do optyki robiąc ruch kołowy (w 300d) zgodnie z rastrem matówki.

popmart
02-11-2005, 18:41
mozesz zostawić matówkę w spokoju ...

mars
02-11-2005, 20:29
mozesz zostawić matówkę w spokoju ...

Mimo iż pyłki na matówce nie wpływają na zdjęcie to sama ich obecność jest bardzo wkurzająca. Proponuję zaopatrz się w pędzel bardzo dobrej jakości (nie jakieś badziewie z marketu) i sprobuj jeszcze raz delikatnie i precyzyjnie.Mi w ten sposób udało się ich pozbyć.

jetchan
02-11-2005, 21:34
Mars spróbuje tak jak mówisz.Jaki pędzelek polecasz?Może jakiś malarski z porządnego włosia albo coś? Sam już nie wiem..Fakt,że to nie wpływa na zdjęcia,ale u mnie tych maluteńkich kropeczek jest pełno i to jest wkurzające :/

popmart
03-11-2005, 09:43
hmmm ciekawe czy lepsze jest wkurzające czy popsute ?

moim zdaniem lepiej nerwosol zastosować (wewnętrznie)

nic osobistego takie moje zdanie.

Z drugiej strony zytałem wątek o gościu co matówke wymienił dla potrzeb m42na jaśniejszą w 300D (CHOĆ NIE WYMIENIA SIE JEJ) i pomalował aparat ze srebrnego na czarny...

jetchan
03-11-2005, 09:51
Popmart,jeśli się coś da wyczyścić to dlaczego tego nie zrobić.Co innego jeśli by się nie dało.Gdybyś widział jak to jest zasyfione to byś zmienił zdanie.

bonk
03-11-2005, 10:33
sprawdzona metoda
poślinić palec i przetrzeć matówkę

póżniej to już żadne pyłki nie przeszkadzają :mrgreen:

ukasbadu
03-11-2005, 11:06
Ja matówkę wyczyściłem taką 'chusteczką' do optyki delikatnie nasączoną płynem do czyszczenia, owiniętą wokół patyczka kosmetycznego. Sposób nie koniecznie wyrafinowany, ale sprawdzony. Nie wyobrażam sobie tak częstego posyłania aparatu do serwisu.